Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξάνει την πιθανότητα κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης κάνναβης σε εφήβους

ΑρχικήΕπιστήμηΗλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξάνει την πιθανότητα κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης κάνναβης σε εφήβους
spot_img

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι έφηβοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης και ποτού

Νέα στοιχεία από έρευνα σε Αμερικανούς εφήβους σχετικά με τον αντίκτυπο του “ατμίσματος” ή αλλιώς vaping, με τους επιστήμονες να συνδέουν τώρα το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου με αυξημένη πιθανότητα υψηλού επιπέδου χρήσης υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης κάνναβης. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Substance Use and Misuse και αναμένεται να προσθέσει αρκετά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του ιδιαίτερα δημοφιλούς ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο δείγμα 51.872 εφήβων -που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 2017 και 2019. Χρησιμοποίησαν την έρευνα Monitoring the Future – που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) – για να παρακολουθήσουν τις τάσεις τους στη χρήση τσιγάρων, αλκοόλ, κάνναβης και ατμίσματος, τόσο νικοτίνης όσο και κάνναβης και άλλων ουσιών για παιδιά από 13-18 ετών.

Εξετάζοντας τη χρήση νικοτίνης και τη χρήση κάνναβης, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου χρήση νικοτίνης, οι έφηβοι που κάπνιζαν είχαν 8,03 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κάνναβης, ενώ οι ατμιστές είχαν 20,31 φορές περισσότερες.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ της χρήσης νικοτίνης για 30 ημέρες και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ δύο εβδομάδων. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου χρήση νικοτίνης, οι έφηβοι που κάπνιζαν και άτμιζαν ήταν: 

  • 5,6 φορές περισσότερο πιθανό να καταναλώσουν αλκοόλ (σε 1 περίπτωση)
  • Είχαν 21,60 φορές περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (σε 3-5 περιπτώσεις)
  • Ήταν 36,53 φορές πιο πιθανό να έχουν συμμετάσχει σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (σε 10 και πλέον περιπτώσεις)

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το άτμισμα δεν είναι μια μεμονωμένη συμπεριφορά, αλλά στενά συνδεδεμένη με τη χρήση άλλων ουσιών, επιβλαβών για τους εφήβους και που καθιστούν πιο δύσκολη τη διακοπή της νικοτίνης», ανέφερε  ο επικεφαλής συγγραφέας, Noah Kreski. 

«Δεδομένων των ισχυρών δεσμών μεταξύ της χρήσης νικοτίνης και της χρήσης κάνναβης και της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, υπάρχει ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις, περιορισμούς στη διαφήμιση και τπροσπάθειες εθνικής δημόσιας εκπαίδευσης για τη μείωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εφήβους», συνεχίζει. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα