Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στη ΜΕΘ πέντε μήνες από γάλα αμυγδάλου που δεν είχε οδηγίες συντήρησης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτη ΜΕΘ πέντε μήνες από γάλα αμυγδάλου που δεν είχε οδηγίες συντήρησης
spot_img

Θύμα αλλαντίασης στην Αυστραλία έμεινε στη ΜΕΘ πέντε μήνες μετά από κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου.

Το επιστημονικό περιοδικό The Medical Journal of Australia, δημοσίευσε μελέτη σχετικά με περιστατικό αλλαντίασης από τυποποιημένο γάλα αμυγδάλου το 2023. Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια, αλλά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από νευροτοξίνες που παράγονται από το C. Botulinum. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα αλλαντίασης από το 2007 που οφείλεται σε προϊόν του εμπορίου και θύμα ένας άνδρας 61 ετών.

Ο 61χρονος παρουσίασε ταχέως προοδευτική πτώση, διπλωπία, αταξία και δυσαρθρία. Αν και αρχικά δεν αποκαλύφθηκε τροφική δηλητηρίαση,  στη συνέχεια και αφού εμφάνισε  έμετο, δυσφαγία και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, που οδήγησε σε διασωλήνωση, μετά από 15 ημέρες η ανάλυση του ιστορικού αποκάλυψε ότι ο ασθενής είχε καταναλώσει γάλα αμυγδάλου με άσχημη γεύση 12-36 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι αναλύσεις εντόπισαν στο δείγμα γάλακτος την παρουσία αλλαντοτοξίνης. Ο 61χρονος αποσωληνώθηκε μετά από 5 μήνες!

Η ανακάλυψη οδήγησε σε μαζική ανάκληση του γάλακτος αμυγδάλου μαρκάς διάρκειας Inside Out Unsweetened Almond Milk με συστάσεις των αρχών προς τους καταναλωτές να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το προϊόν δεν είχε οδηγία στη συσκευασία ότι πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. « Μετά την κοινοποίηση αυτής της υπόθεσης ύποπτης τροφικής αλλαντίασης, ο κατασκευαστής του προϊόντος προχώρησε σε εθνική ανάκληση λόγω ελλείψεων οδηγιών αποθήκευσης: το προϊόν δεν είχε επισημανθεί με οδηγίες για “διατήρηση στο ψυγείο” αναφέρει η μελέτη.

Να σημειωθεί ότι οι τοξίνες της αλλαντίασης είναι εξαιρετικά ισχυρές. Προκαλούν παράλυση δεσμεύοντας τους προσυναπτικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης και εμποδίζοντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών. Οι τοξίνες A, B, E και F προκαλούν ασθένεια στον άνθρωπο, με την τοξίνη Α να σχετίζεται με το πιο σοβαρό τοξίδρομο. Οι συνήθεις οδοί έκθεσης περιλαμβάνουν την κατάποση (τροφιμογενής αλλαντίαση), τον αποικισμό ενός τραύματος (αλαντίαση τραύματος), τα έντερα (βρεφική αλλαντίαση) και μέσω υψηλής συγκέντρωσης καλλυντικών ή θεραπευτικών ενέσεων τοξίνης (ιατρογενής αλλαντίαση). Η αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω αλλαντίασης απαιτεί συχνά διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό. Οι ασθενείς των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται έως αναπνευστική ανεπάρκεια συχνά απαιτούν παρατεταμένη νοσηλεία για εβδομάδες έως μήνες, αν και οι ασθενείς με λιγότερο σοβαρή ασθένεια μπορεί να έχουν ταχύτερη ανάρρωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο