Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φονικά σάντουιτς – Δύο νεκροί και 275 τροφικές δηλητηριάσεις στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα φονικά σάντουιτς – Δύο νεκροί και 275 τροφικές δηλητηριάσεις στη Βρετανία
spot_img

Το μαρούλι που είχαν τα σάντουιτς τα οποία πωλήθηκαν από όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας, ήταν μολυσμένο με E. coli.

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης στη Βρετανία, από συσκευασμένα σάντουιτς μολυσμένα με E. coli. Τα πρώτα συμπτώματα άρχισαν αναφέρονται και να επιβεβαιώνονται στις 22 Μαΐου και από τότε ο αριθμός ανεβαίνει φτάνοντας σήμερα σε 275 κρούσματα εκ των οποίων το 49% χρειάστηκαν νοσηλεία ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο για τον ένα εξετάζεται εάν ευθύνεται το σάντουιτς που κατανάλωσε. Και τα δύο άτομα είχαν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Επτά περιπτώσεις Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (HUS) έχουν συσχετιστεί με το ξέσπασμα. Τα πρωτογενή κρούσματα ήταν κυρίως γυναίκες (57%) και είχαν μέση ηλικία τα 30 έτη. Οι πιο επηρεασμένες ηλικιακές ομάδες ήταν 20 έως 29 και 30 έως 39 ετών.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιδημίας:

  • Το 81% έχει αναφέρει αιματηρή διάρροια
  • Το 49% των περιπτώσεων έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο
  • Το 10% έχει ιατρική παρακολούθηση των συμπτωμάτων
  • Το 97% παρουσίασε διάρροια
  • Το 57% ναυτία
  • Το 92% κοιλιακό άλγος

Παρόλο που τα ποσοστά αναφοράς περιπτώσεων μειώνονται, αναμένουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα που συνδέονται με αυτήν την επιδημία, τόνισε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA)

Αιτία είναι σάντουιτς ιδιωτικής ετικέτας που πωλήθηκαν από τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της χώρας όπως Asda, Tesco, Co-op, Aldi, Sainsbury’s, Boots, Morrisons και Amazon. Οι τρείς εταιρείες που έχουν ανακαλέσει μέχρι στιγμής δεκάδες είδη σάντουιτς είναι οι Greencore, Samworth Brothers Manton Wood και THIS!

Τα έως τώρα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα φυλλώδη λαχανικά που ήταν μέρος της γέμισης των προσυσκευασμένων σάντουιτς ήταν μολυσμένα με E. coli. Η υπόθεση ότι τα σάντουιτς που περιείχαν μαρούλι ήταν η πιθανή κύρια αιτία της επιδημίας επιβεβαιώθηκε μέσω πολλαπλών διαφορετικών επιδημιολογικών μελετών που έδειξαν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ασθένειας και της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. Η FSA και η FSS εντόπισαν αρχικά έναν προμηθευτή του δυνητικά μολυσμένου μαρουλιού, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη σε 2 άλλους προμηθευτές μαρουλιού στο στάδιο καλλιέργειας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Τι είναι το E. coli

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένας τύπος βακτηρίου που υπάρχει κανονικά σε τεράστιους αριθμούς στο περιεχόμενο του εντέρου του ανθρώπου, καθώς και ορισμένων ζώων. Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική τους δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς STEC περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια (συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας), κοιλιακό άλγος και μερικές φορές αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

   Εάν καταναλωθούν τρόφιμα μολυσμένα με STEC, τα κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν φτάσουν στο έντερο. Τα στελέχη STEC που μπορούν να προσκολληθούν στο τοίχωμα του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγική κολίτιδα ή σοβαρή αιματηρή διάρροια. Άλλες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν η τοξίνη Shiga που παράγεται από το STEC εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Η τοξίνη Shiga στο αίμα θα προκαλέσει δυνητικά νεφρική βλάβη, οδηγώντας σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συχνά οδηγούν σε νοσηλεία και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Η χαμηλή μολυσματική δόση, μαζί με τα συμπτώματά της, επιτρέπουν την πιθανή εξάπλωση του STEC μεταξύ των ασθενών και των υγιών ατόμων. Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην προσωπική υγιεινή για να αποφευχθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο