Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κόκκινα κρεμμύδια υπεύθυνα και για τη μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας τα τελευταία 20 χρόνια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚόκκινα κρεμμύδια υπεύθυνα και για τη μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας τα τελευταία 20 χρόνια
spot_img

Η επιδημία «χτύπησε» άτομα από 1 έως 100 ετών.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τη μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας στον Καναδά εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, συνδέοντας 515 επιβεβαιωμένα κρούσματα με μολυσμένα κόκκινα κρεμμύδια που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ξέσπασμα, το οποίο εκδηλώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2020, επηρέασε κατοίκους σε επτά επαρχίες, με το 19% των κρουσμάτων να χρειάζονται νοσηλεία. Τα ευρήματα, που περιγράφονται σε μια έκθεση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) και άλλων υπηρεσιών υγείας, υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των ερευνών για τροφιμογενείς ασθένειες και τις προκλήσεις που θέτει η μόλυνση των φρέσκων προϊόντων.

Μια ξεχωριστή έκθεση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2020, διαπίστωσε ότι μια φάρμα προβάτων ήταν πιθανότατα ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μόλυνση των κρεμμυδιών.

Το εύρημα των ΗΠΑ προέκυψε όταν οι ερευνητές αναζήτησαν την αιτία της επιδημίας του 2020 των τροφιμογενών λοιμώξεων από τη Salmonella Newport που σχετίζεται με κόκκινα κρεμμύδια από τη νότια κοιλάδα San Joaquin και την Imperial Valley στην Καλιφόρνια.

«Η επιδημία, η οποία προκάλεσε 1.127 αναφερόμενες ασθένειες στις ΗΠΑ και 515 αναφερόμενα κρούσματα στον Καναδά, είναι η μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας σε πάνω από μια δεκαετία», σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση έρευνας. «Αυτό το ξέσπασμα είναι επίσης αξιοσημείωτο επειδή η πηγή του προβλήματος ήταν τα ολόκληρα κόκκινα κρεμμύδια, ένα ακατέργαστο γεωργικό προϊόν που δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας».

Η FDA διαπίστωσε ότι η Thomson International Inc. ήταν ο παραγωγός των κρεμμυδιών.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση από τον Καναδά, το ξέσπασμα, που προκλήθηκε από τη Salmonella Newport, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα τον Ιούλιο του 2020, όταν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στην Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία άρχισαν να παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με εστιατόρια και εγκαταστάσεις διαβίωσης. Λίγο αργότερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ενημέρωσαν τις καναδικές υγειονομικές αρχές για μια παρόμοια ομάδα λοιμώξεων από Salmonella Newport που εξαπλώθηκε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Στον Καναδά, το ξέσπασμα οδήγησε σε 515 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, με ηλικίες από 1 έως 100 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν τρεις θάνατοι που συνδέονται με το ξέσπασμα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων, το 71 τοις εκατό, ανέφερε ότι κατανάλωνε κρεμμύδια την εβδομάδα πριν από την ασθένεια, με το 80 τοις εκατό αυτών να εντόπισαν συγκεκριμένα τα κόκκινα κρεμμύδια ως τον πιθανό ένοχο.

Μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ των καναδικών και των αμερικανικών υγειονομικών αρχών έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας.

Προκλήσεις στον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης

Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν ανιχνεύθηκαν βακτήρια σαλμονέλας σε δείγματα τροφίμων ή περιβάλλοντος που δοκιμάστηκαν, κάτι που η έκθεση αποδίδει στην πολυπλοκότητα της μόλυνσης των νωπών προϊόντων. Η έκθεση σημειώνει ότι η διανομή κρεμμυδιών, όπως και άλλα φρέσκα προϊόντα, περιλαμβάνει πολλά βήματα μεταξύ αγροκτήματος και καταναλωτή. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προσπάθειες ανίχνευσης υποβοηθήθηκαν από λεπτομερή μενού εστιατορίων και τιμολόγια προμηθευτών, τα οποία αποκάλυψαν ότι τα σάντουιτς και τα μπιφτέκια που σερβίρονταν σε πολλά σημεία εστίας περιείχαν όλα κόκκινα κρεμμύδια.

Η έκθεση τονίζει ότι τα φρέσκα προϊόντα αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως πηγή επιδημιών τροφιμογενών ασθενειών παγκοσμίως. Ενώ η σαλμονέλα συνδέεται συχνότερα με τα πουλερικά, τα αυγά και τα προϊόντα κρέατος, αυτή η επιδημία χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι τα ωμά γεωργικά προϊόντα όπως τα κρεμμύδια μπορούν επίσης να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους εάν δεν τα διαχειριζόμαστε σωστά.

Στο συμπέρασμά της, η έρευνα εντόπισε περισσότερους από 18.000 τόνους κόκκινων κρεμμυδιών που είχαν διανεμηθεί σε ολόκληρο τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πολλαπλές ανακλήσεις προϊόντων. Ωστόσο, ορισμένα κρούσματα δεν μπόρεσαν να συνδεθούν οριστικά με τον καλλιεργητή της Καλιφόρνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα μπορεί επίσης να συνέβαλε στο ξέσπασμα.

Την πλήρη έκθεση μπορείτε να τη βρείτε εδώ .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο