Αποκαλυπτική μελέτη για την αποκόλληση μικροπλαστικών θραυσμάτων από τα πλαστικά δοχεία των μπλέντερ και την ανάμειξή του με τα τρόφιμα που αλέθουμε.
Τα μικροπλαστικά είναι αποτέλεσμα κατακερματισμού πλαστικών αντικειμένων μέσω ισχυρής μηχανικής δύναμης (π.χ. κοπή, τεμαχισμός, γδάρσιμο και τριβή), διάβρωσης, γήρανσης και υποβάθμισης. Τα μικροπλαστικά αποτελούν μία σημαντική ανησυχία για τους καταναλωτές καθώς μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα και τελικά στον ανθρώπινο οργανισμό με ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία. Ο φόβος αυτός δεν είναι αδικαιολόγητος, καθώς μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύουν από την κατανάλωση μικροπλαστικών είναι οξειδωτικό στρες, βλάβη του DNA, δυσλειτουργία οργάνων, μεταβολική διαταραχή, ανοσοαπόκριση, νευροτοξικότητα, καθώς και αναπαραγωγική και αναπτυξιακή τοξικότητα. Επιπλέον, τα επιδημιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών μπορεί να σχετίζονται με την έκθεση σε μικροπλαστικά.
Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερού περιέχει περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, δηλαδή από δέκα έως 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις. Επίσης άλλη πρόσφατη επειστημονική έρευνα βρήκε πως το 88% των τροφίμων που αναλύθηκαν σε εργαστήριο, (κοτόπουλο, μοσχάρι, θαλασσινά, χοιρινό, τόφου και φυτικά τρόφιμα) περιείχαν πλαστικά σωματίδια, δηλαδή ότι και να καταναλώσουμε θα περιέχει πλαστικό! Μάλιστα, μια νέα μελέτη εκτιμά ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 2.000 μικροπλαστικά ετησίως μέσω του αλατιού.
Η κουζίνα είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να βρει εύκολα πλαστικό. Τα πλαστικά προϊόντα είναι γενικά ανθεκτικά και ελαφριά και η χρήση τους έχει γίνει τρόπος της καθημερινότητάς μας. Τα πλαστικά μαγειρικά σκεύη και συσκευές είναι χρήσιμα για την εκτέλεση κοινών οικιακών δραστηριοτήτων, όπως η προετοιμασία, η επεξεργασία, το σερβίρισμα και η αποθήκευση τροφίμων και ποτών. Ως μια ομάδα δημοφιλών συσκευών κουζίνας, τα μπλέντερ είναι ευέλικτα εργαλεία για την ανάμειξη φαγητού και υγρών και μερικά από αυτά έχουν τη λειτουργία σύνθλιψης σκληρών αντικειμένων, όπως κόκκους καφέ, πάγου, διάφορων τροφίμων μεταξύ των οποίων και ξηροί καρποί καθώς και κατεψυγμένων συστατικών.
Ένα μπλέντερ έχει έναν κινητήρα που οδηγεί μια κοφτερή λεπίδα από ανοξείδωτο χάλυβα για να κόψει αντικείμενα μέσα σε ένα δοχείο. Εάν το δοχείο είναι από πλαστικό, η έντονη σπειροειδής κίνηση παράγει μια σημαντική δύναμη διάτμησης, που πιθανότατα έχει ως αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των κομμένων αντικειμένων και του εσωτερικού τοιχώματος του πλαστικού δοχείου. Μια τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει την ακεραιότητα του πλαστικού υλικού και να απελευθερώσει ανεπιθύμητα πλαστικά υπολείμματα στο φαγητό ή στο χυμό, οδηγώντας σε ανησυχίες μόλυνσης από μικροπλαστικά και ακόμη και νανοπλαστικά.
Επιστημονική μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Hazardous materials αξιολόγησε την απελευθέρωση μικροπλαστικών από οικιακά μπλέντερ και την μετανάστευσή τους στα τρόφιμα και βρήκε ότι δισεκατομμύρια πλαστικά θραύσματα μπορούν να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της ανάμειξης 30 δευτερολέπτων. Πιο συγκεκριμένα σε μπλέντερ για χυμό διαπιστώθηκε η απελευθέρωση μίας σημαντικής ποσότητας μικροπλαστικών και νανοπλαστικών (∼0.36–0.78 × 10 w μέσα σε 30 δευτερόλεπτα).
Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως διαφορετικές μάρκες μπλέντερ μπορεί να παράγουν ποικίλα αποτελέσματα, λόγω διαφορετικών υλικών, κονιάματος εργασίας/ταχύτητας/λειτουργίας, συνθηκών (στεγνό ή υγρό) και διαμορφώσεων. Ωστόσο η σημαντική ποσότητα απελευθέρωσης μας στέλνει μια ισχυρή προειδοποίηση ότι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε μπλέντερ για να φτιάξουμε χυμό ή για να αλέσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο. Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά είναι ένα τεράστιο αλλά ελάχιστα ορατό ζήτημα και δυνητικά είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αντιλαμβανόμαστε.
Όταν αγοράζετε μπλέντερ συνιστάται να διαβάζετε από τι υλικά είναι φτιαγμένο το πλαστικό δοχείο. Αποφύγετε όσα έχουν BPA. Ενδεχομένως η επιλογή ενός γυάλινου μπλέντερ ή από ανοξείδωτο χάλυβα αντί για πλαστικό είναι μια κρίσιμη απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον.