Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να έχουν προειδοποιητικές ετικέτες όπως τα τσιγάρα!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να έχουν προειδοποιητικές ετικέτες όπως τα τσιγάρα!
spot_img

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι καταναλωτές με τις τακτικές μάρκετινγκ των εταιρειών που παράγουν δημοφιλή μεν, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δε, με μεγάλες ποσότητες σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι όπως δείχνει νέα μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο BMJ Global Health εξισώνει τον κίνδυνο των επεξεργασμένων τροφίμων με τον κίνδυνο του καπνίσματος και προτείνει παρόμοιες προειδοποιητικές ετικέτες!

Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κέικ, ανθρακούχα ποτά και κατεψυγμένη πίτσα, θα έπρεπε να φέρουν αυστηρές σημάνσεις για την υγεία, όπως για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό και πρόωρου θανάτου από κακή διατροφή. Είναι ήδη υποχρεωτικό τα πακέτα τσιγάρων να περιλαμβάνουν κείμενο και εικόνες προειδοποιήσεις για την υγεία, όπως μια εικόνα καρκινικών πνευμόνων, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα τρόφιμα. Για παράδειγμα οι ετικέτες «κινδύνου» για τα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προαιρετικές και απλώς επισημαίνουν στοιχεία για λίπος, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες. Η μελέτη αναφέρει, ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «επικίνδυνα όσο τα τσιγάρα» και ζητά αυστηρότερους κανόνες στις ετικέτες της συσκευασίας τους.

Για παράδειγμα, ένα κουτί με μπισκότα θα έφερε κείμενο προειδοποίησης ενός πολύ επεξεργασμένου τρόφιμου, πλούσιο σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος και πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη ή λίπος. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τέτοια τρόφιμα «συσχετίζονται με θετικά συναισθήματα» λόγω «δεκαετιών πειστικού μάρκετινγκ», καθώς η γεύση, τα χρώματα και η υφή κάνουν το τελικό προϊόν δυνητικά εθιστικό.

Σύμφωνα με στατιστικές, ο μέσος Βρετανός λαμβάνει σχεδόν τις μισές θερμίδες του από επεξεργασμένες τροφές, συμβάλλοντας στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας. Πέρυσι, οι υπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία  σχεδίασαν στρατηγική κατά της παχυσαρκίας, με την τηλεοπτική απαγόρευση των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού πριν από τις 21:00. Ο φόρος ζάχαρης στα αναψυκτικά που εισήχθη το 2018 οδήγησε τις εταιρείες να αναδιατυπώσουν τις συνταγές και ως αποτέλεσμα, οδήγησε σε μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα