Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά»: Τα μπαχαρικά που ανακαλούνται λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων

ΑρχικήΝέα«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά»: Τα μπαχαρικά που ανακαλούνται λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων
spot_img

Η αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση, η δυσκολία στην κατάποση, ο έντονος κνησμός, η βραχνάδα και η αναφυλαξία

Πολλές μάρκες με mix μπαχαρικών ανακαλούνται η μία μετά την άλλη από τα ράφια των Βρετανικών σούπερ μάρκετ καθώς περιέχουν σκόνη μουστάρδας με αδήλωτα φιστίκια που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ατόμων με αλλεργίες.

Η ανάκληση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προστασία των καταναλωτών με αλλεργίες στα φιστίκια που ενδέχεται να καταναλώσουν εν αγνοία τους τα προϊόντα. Η τελευταία ενημέρωση, η 15η στη σειρά, επηρεάζει δύο συγκεκριμένες ποικιλίες επωνυμίας και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάκλησης μπαχαρικών.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στα φιστίκια εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση του προϊόντος που τα περιέχει.

«Αυτά τα προϊόντα πωλούνται με πολλές διαφορετικές επωνυμίες σε πολλά διαφορετικά καταστήματα λιανικής, σύμφωνα με τις αρχές.

Η FSA συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, με την επέκταση της ανάκλησης να αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια των καταναλωτών και την κατάλληλη επισήμανση αλλεργιογόνων.

Για τις πλήρεις ανακοινώσεις των μπαχαρικών που ανακαλούνται οι πελάτες μπορούν να συμβουλευτούν τον επίσημο ιστότοπο του FSA. Εδώ, οι Βρετανοί μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στην πλήρη λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται.

Αλλεργία στα φιστίκια

Ως μέλος της οικογενείας των ψυχανθών, το φιστίκι δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ξηρός καρπός αλλά ένα όσπριο, άμεσα συσχετιζόμενο με τα φασόλια. Γι’ αυτό το λόγο, αν διαγνωσθείτε με αλλεργία στα φιστίκια είναι πιθανό να σας ζητήσουν να αποφεύγετε τα φασόλια, τις φακές και τα άλλα όσπρια. Επίσης, αν υπάρχει αντίδραση σε όσπρια όπως τα Άλφα Άλφα, τα ρεβίθια και τα προϊόντα σόγιας, ο γιατρός πιθανόν θα σας συστήσει να αποφεύγετε τα φιστίκια.

Η αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση, η δυσκολία στην κατάποση, ο έντονος κνησμός, η βραχνάδα και η αναφυλαξία. Μερικές πρωτεΐνες των φιστικιών έχουν ταυτοποιηθεί (ara h1, arah2 κ.λπ.). Το κατώφλι για την εκδήλωση συμπτωμάτων από τα φιστίκια κυμαίνεται από 100μg έως 1 γρ πρωτεΐνης, ενώ για την εμφάνιση κλινικών σημείων, κυμαίνεται από 10-30 μg. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η συχνότητα εμφάνισής τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 0.5% το 1989, στο 1% το 2002.

Aυτή η αύξηση έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και ή/και την χορτοφαγία. Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Άσθματος και Αλλεργιών  David Hide στην νήσο του Wright της Αγγλίας, εξέτασαν 1.273 παιδιά γεννημένα μεταξύ των ετών 1994 και 1996. Ένα ερωτηματολόγιο, συμπληρωμένο από τους γονείς χρησιμοποιήθηκε για να συλλέξουν πληροφορίες, σχετικά με πρόσφατα αλλά και παλαιότερα συμπτώματα ατοπίας, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα αλλά και οποιαδήποτε αναφυλακτική αντίδραση  που να σχετιζόταν με την κατανάλωση φιστικιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 41 από τα 1.246 παιδιά είχαν θετική αντίδραση στο φιστίκι, στα δερματικά τεστ αλλά και υψηλό επίπεδο ατοπίας, η οποία είναι η γενετική τάση ανάπτυξης αλλεργιών αλλά και συμπτωμάτων άσθματος.

Η συγκεκριμένη έρευνα συγκρινόμενη με μια παρόμοια του 1989 έδωσε υψηλότερο ποσοστό κατά 1.1 % πιθανότατα λόγου του ότι:

  • γίνεται πλέον κατανάλωση φιστικιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • τα βρέφη εκτίθενται στο φιστίκι, μέσω του μητρικού γάλακτος, που ενδέχεται να περιέχει μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνων φιστικιού
  • της αύξησης του αριθμού των χορτοφάγων

Το φιστικέλαιο ή αραχιδέλαιο δεν συνιστά ιδιαίτερο κίνδυνο για την εκδήλωση συμπτωμάτων, αν και είναι πιθανή η επιμόλυνσή του με την πρωτεΐνη των φιστικιών, οπότε συνίσταται προσοχή στην κατανάλωσή του. Δυστυχώς, πολλοί παρασκευαστές τροφίμων προσθέτουν συχνά φυτικό λάδι στα προϊόντα τους, που πολλές φορές μπορεί να προέρχεται από φιστικέλαιο.

Υπάρχουν αρκετά φαγητά που περιέχουν φιστίκια, ακόμη και σαν «κρυμμένο» συστατικό γι’ αυτό και θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά οι ετικέτες τροφίμων. 

Τρόφιμα επικίνδυνα να σας προκαλέσουν αλλεργία θα πρέπει να εισάγονται σταδιακά στη διατροφή σας και πάντα υπό διαιτολογική και ιατρική παρακολούθηση.

Φαγητά που ίσως χρειαστεί να αποφύγετε

  • Μπισκότα: μπισκότα με άρωμα ή γεύση καρύδας, macaroons
  • Spreads: φιστικοβούτυρο, αλοιφή πραλίνας φουντουκιού
  • Κέικ: όλα τα κέικ που περιέχουν φυτικά έλαια, κέικ καρότου
  • Δημητρικά πρωινού: Crunchy Nut Cornflakes

Αν πάσχετε από αλλεργία στα φιστίκια, καλό είναι να εξετάζετε διεξοδικά τις ετικέτες των τροφίμων και σε οποιαδήποτε αντίδραση, να αναζητείτε τη συμβουλή αλλεργιολόγου.

Επίσης, κάποια καλλυντικά ίσως περιέχουν φιστικέλαιο, το οποίο όμως αναφέρεται στα λατινικά ως: Arachis Hypogaea ή  Prunus Amara.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο