Ιάπωνες επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογία ανίχνευσης παθογόνων, πριν τα τρόφιμα φύγουν από τις εγκαταστάσεις παραγωγής.
Μια σημαντική ανακάλυψη τεχνολογίας που επιταχύνει τις δοκιμές βακτηρίων στα τρόφιμα και φέρνουν στο προσκήνιο Ιάπωνες επιστήμονες, υπόσχεται να «φέρει την επανάσταση» στη διαδικασία δοκιμής της βιωσιμότητας των βακτηρίων στα τρόφιμα. Όπως αναφέρει το FoodInfredientsFirst, έχουν χρησιμοποιήσει άλας τετραζολίου (MTT) για να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για τη μέτρηση του αριθμού των βιώσιμων βακτηρίων στα τρόφιμα ηλεκτροχημικά στο 20%, ανεξάρτητα από το είδος των βακτηρίων.
Η τεχνική μπορεί να επαληθεύσει την ασφάλεια των τροφίμων πριν από την αποστολή από τα εργοστάσια και να αποτρέψει την τροφική δηλητηρίαση, από δύο ημέρες που ήταν προηγουμένως, σε περίπου μία ώρα, μια σημαντική ανακάλυψη, λένε οι ερευνητές.
Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι η διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, με περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους να αρρωσταίνουν και 420.000 να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων.
«Σε αυτή τη μελέτη, εστιάσαμε στις ηλεκτροχημικές ιδιότητες των αλάτων τετραζολίου και αναπτύξαμε μια απλή μέθοδο για την αξιολόγηση βιώσιμων βακτηριακών μετρήσεων ως δείκτη ελέγχου υγιεινής σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων», δήλωσε ο Δρ. Hiroshi Shiigi, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Χημείας, στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στο FoodIngredientsFirst.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τεχνική μπορεί να επιβεβαιώσει την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής πριν φύγουν από το εργοστάσιο και να αποτρέψει την τροφική δηλητηρίαση και δεν απαιτεί περίπλοκες λειτουργίες ή ακριβό εξοπλισμό. «Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες αξιολόγησης για τη διασφάλιση ότι τα τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από μόλυνση είναι ο αριθμός των βιώσιμων βακτηρίων. Ωστόσο, οι συμβατικές μέθοδοι μέτρησης χρειάζονται έως και δύο ημέρες για να δώσουν αποτελέσματα, και αυτά τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μόνο μετά την αποστολή των τροφίμων από το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες», εξηγεί ο Δρ Shiigi. «Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει μια μέθοδος δοκιμής που επιταχύνει τη διαδικασία εντοπισμού βακτηριακής μόλυνσης πριν από την αποστολή», προσθέτει.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε την τεχνική με βάση τις απόψεις που ελήφθησαν από συνεντεύξεις με αρκετούς κατασκευαστές τροφίμων στην Ιαπωνία. «Πιστεύουμε ότι το προϊόν είναι ιδιαίτερα εμπορεύσιμο. Το σχέδιο είναι να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με έμφαση στην υλοποίηση συσκευών στο μέλλον», καταλήγει.