Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά συμπεράσματα από την επιδημία σαλμονέλωσης στην Ευρώπη από πεπόνια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤελικά συμπεράσματα από την επιδημία σαλμονέλωσης στην Ευρώπη από πεπόνια
spot_img

Πολυεθνική συνεργασία για την επίλυση της ευρωπαϊκής επιδημίας Salmonella που συνδέεται με εισαγόμενα πεπόνια το 2021.

Μια πολυεθνική έρευνα που συντονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων(ECDC) προσδιόρισε πεπόνια που εισάγονται από την Ονδούρα ως την πιο πιθανή πηγή της ευρωπαϊκής επιδημίας Salmonela Braenderup την άνοιξη του 2021.

Πληροφορία για γονιδιωματικό σύμπλεγμα Salmonella Braenderup ST22, που προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερικής νόσου, κοινοποιήθηκε από τις αρχές της Δανίας στο ECDC στις 3 Μαΐου 2021. Μέχρι τις 6 Ιουλίου 2021, είχαν αναφερθεί κρούσματα επιδημίας σαλμονέλα. Braenderup (n = 348) από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων 68 περιπτώσεων νοσηλείας. Με την υποστήριξη από τις πληγείσες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το ECDC δημιούργησε μια διεθνή ομάδα έρευνας επιδημιών για να εντοπίσει γρήγορα την πηγή και να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας. 

Οι πληροφορίες για την κατανάλωση κοινοποιήθηκαν στις πληγείσες χώρες, αποκαλύπτοντας ότι 124 από τις 197 περιπτώσεις (63%) ανέφεραν ότι έφαγαν πεπόνι εντός 7 ημερών πριν από την έναρξη της νόσου. Η ταχύτητα και η πληρότητα της έρευνας, η οποία προσδιόρισε το όχημα της επιδημίας ως πεπόνια galia που εισήχθησαν από την Ονδούρα τον Ιούνιο του 2021, ήταν άμεσο αποτέλεσμα εκτεταμένης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας των χωρών. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Eurosurveillance (Εφημερίδα της Ευρώπης για την επιτήρηση, την επιδημιολογία, την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών) περιγράφει το ξέσπασμα και τα οφέλη, τις επιτυχίες και τις προκλήσεις της συνεργασίας πολλών χωρών για να ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές μεγάλες τροφιμογενείς επιδημίες σε όλη την Ευρώπη.

 Το συμπέρασμα βασίστηκε σε αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες, ανάλυση ιχνών και ανίχνευση της εστίας σε δείγματα από πεπόνια από την Ονδούρα. Μια έρευνα στην εταιρεία παραγωγής στην Ονδούρα ανέφερε ότι βρέθηκε το στέλεχος της επιδημίας στην επιφάνεια μιας δεξαμενής πλυσίματος όπου συσκευάζονταν τα πεπόνια Galia. Μέχρι τον Ιούλιο του 2021, το ξέσπασμα στην Ευρώπη φαινόταν να έχει τελειώσει, πιθανότατα λόγω της μετατόπισης της αλυσίδας εφοδιασμού πεπονιών από τη Λατινική Αμερική σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, κατά την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδο.

Ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των χωρών με τη διευκόλυνση του ECDC ήταν καθοριστικός για τον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, ο διεθνής συντονισμός μείωσε τις απαιτήσεις, καθώς απομάκρυνε την ανάγκη για πλήρεις έρευνες σε όλες τις πληγείσες χώρες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι το ξέσπασμα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όπου οι πόροι της δημόσιας υγείας και των εργαστηρίων ήταν ήδη υπό σημαντική πίεση ή εκτρέπονταν για να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19. 

Παρά τα ευρήματα που εμπλέκουν τα πεπόνια Galia, μόνο οι μισές από τις περιπτώσεις ανέφεραν ότι τρώνε πεπόνι οποιουδήποτε τύπου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι υπήρχε μια πρόσθετη πηγή εστίας (δηλαδή άλλα πεπόνια που παράγονται από την ίδια φάρμα), αν και αυτό φαίνεται απίθανο αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία. Μια άλλη εύλογη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η διασταυρούμενη μόλυνση σε διάφορα στάδια της τροφικής αλυσίδας έπαιξε ρόλο σε αυτό το ξέσπασμα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς/εξαγωγής ή κατά τη διάρκεια του εκ νέου ανεφοδιασμού στο σούπερ μάρκετ, όπου συγκεντρώθηκαν στοιχεία στο ΗΒ ότι τα κουτιά από πεπόνι επαναχρησιμοποιήθηκαν για άλλα φρέσκα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων πεπονιών.  Ορισμένοι ερωτηθέντες δυσκολεύτηκαν επίσης να ονομάσουν τον ακριβή τύπο πεπονιών που είχαν καταναλώσει και χρησιμοποίησαν ασαφείς περιγραφές ή όρους, υπογραμμίζοντας την πιθανή ανάγκη για χρήση εικόνων στα ερωτηματολόγια κατά την ταξινόμηση των τροφίμων (π.χ. Galia vs μελιτώματος vs πεπόνι). 

 Υπενθυμίζεται πως τόσο ολόκληρα όσο και προκομμένα πεπόνια (που περιλαμβάνουν πρόσθετο χειρισμό) έχουν προηγουμένως αναφερθεί ως πηγές εστιών σαλμονέλας, που ιστορικά συνδέονται με ευκαιρίες μόλυνσης στο αγρόκτημα. Οι έτοιμες προς κατανάλωση φέτες καρπούζι βρέθηκαν να είναι η πηγή μιας υψηλού προφίλ επιδημίας S. Newport που επηρέασε έξι χώρες στην Ευρώπη το 2012. Τα μολυσμένα πεπόνια από πεπόνι αναγνωρίστηκαν ως η αιτία μιας μεγάλης επιδημίας S. Saintpaul στην Αυστραλία, όπου εντοπίστηκαν προβλήματα με τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας. Επιπλέον, τα πεπόνια έχουν συνδεθεί με άλλες εστίες γαστρεντερικών ασθενειών, ιδιαίτερα με ένα ξέσπασμα λιστερίωσης στις ΗΠΑ το 2011 (με περισσότερα από 147 περιπτώσεις σε 28 πολιτείες) και πιο πρόσφατα, με ξέσπασμα Escherichia coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) στο ΗΒ. Η μόλυνση των πεπονιών με μη τυφοειδή σαλμονέλα καθώς και με άλλα παθογόνα μπορεί να αποτελεί αξιοσημείωτο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αξίζει να ληφθεί υπόψη ως πιθανή υπόθεση σε μελλοντικές εστίες που προκαλούνται από γενετικά παρόμοια στελέχη S. Braenderup και άλλα Salmonella spp.

Διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί στο σπίτι από τους καταναλωτές που αγγίζουν τη φλούδα ή κόβουν το πεπόνι χωρίς να το πλύνουν πρώτα. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταφερθούν από τη φλούδα στην καταπόσιμη σάρκα του πεπονιού και να αναπτυχθούν εάν αποθηκευτούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση με σαλμονέλα από το προσβεβλημένο προϊόν και στο υλικό συσκευασίας του, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει συσχετίσεις με ασθένεια και άλλους τύπους πεπονιού ή άλλα φρούτα εάν είχαν μεταφερθεί μαζί. Σε αυτό το ξέσπασμα, η μόλυνση σε επίπεδο παραγωγού είναι πολύ πιθανό να ληφθεί υπόψη η ευρεία κατανομή των κρουσμάτων σε διάστημα 3 μηνών μαζί με τις εισαγωγές πεπονιών και τον εντοπισμό του στελέχους εστίας στο χώρο συσκευασίας του παραγωγού. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ των προϊόντων και των παραγωγών εάν χρησιμοποιούνται κοινές δεξαμενές πλυσίματος ή πηγές άρδευσης. 

Η Ονδούρα είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς κίτρινων πεπονιών στην Ευρώπη κατά τους ευρωπαϊκούς χειμερινούς μήνες, με την περίοδο συγκομιδής στην Ονδούρα να ξεκινά γύρω στον Δεκέμβριο και συνήθως τελειώνει στα τέλη της άνοιξης. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα πεπόνια με διάφορους τρόπους, όπως από το έδαφος όπου υπάρχουν μικροοργανισμοί, από τα χέρια των πεπονοσυλλεκτών, μέσω του νερού άρδευσης ή κατά τη μεταφορά και αποθήκευση. Το πλύσιμο των πεπονιών αμέσως μετά τη συγκομιδή, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τον εμπλεκόμενο προμηθευτή στην εστία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, καθώς τα πεπόνια μπορούν να απορροφήσουν μολυσμένο νερό μέσω της φλούδας, του κομμένου στελέχους ή τυχόν επιφανειακών κοψίματα ή μώλωπες, ιδιαίτερα εάν το νερό στο δοχείο πλυσίματος δεν αλλάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο σωστός καθαρισμός της δεξαμενής πλυσίματος κάθε φορά που αλλάζεται το νερό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μόλυνσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Μουρ Χάνα ΛAabye MartineHoban AnnΡόσνερ ΜπετίναLefevre Stine KLitrup EvaMüller LuiseEthelberg SteenΣάιμον ΣάντραBalasegaram SooriaΛάρκιν ΛέσλιΤζέρνμπεργκ ΣεσίλιαTakkinen JohannaEU/EEA/UK S. Braenderup Outbreak Investigation Group. Πολυεθνική συνεργασία για την επίλυση μιας ευρωπαϊκής επιδημίας Salmonella Braenderup που συνδέεται με εισαγόμενα πεπόνια, 2021. Euro Surveill.2024;29(1):pii=2300273. https://doi.org/10.2807/1560-7917.es.2024.29.1.2300273

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο