Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθω αν φάω βρώμη που έχει χαλάσει;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι θα πάθω αν φάω βρώμη που έχει χαλάσει;
spot_img

Η κατανάλωση χαλασμένης βρώμης, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, ανάλογα με το πόσο αλλοιωμένη είναι

Η βρώμη είναι ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως στην αγορά καθώς οι νιφάδες της είναι γεμάτες φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

- Advertisement -

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη βρώμη που αγοράσατε για αρκετό καιρό, ίσως αναρωτιέστε αν μπορείτε ακόμη να την καταναλώσετε.

Η βρώμη έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με πολλά άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια ζωής της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας της, εάν έχει μαγειρευτεί, εάν έχουν προστεθεί αλλοιώσιμα συστατικά σε αυτή και τη μέθοδο αποθήκευσης.

Η εμπορικά επεξεργασμένη και άψητη βρώμη, είναι ασφαλής προς βρώση τουλάχιστον για 12 μήνες – και έως 2 χρόνια, εάν η συσκευασία παραμένει χωρίς να έχει ανοιχτεί ή η βρώμη αποθηκεύεται σε ένα αεροστεγές δοχείο. Η επεξεργασμένη βρώμη που κυκλοφορεί στο εμπόριο υπόκειται συνήθως σε διαδικασία ατμού, η οποία συμβάλλει στη μεγάλη διάρκεια ζωής της.

Η μη ατμοποιημένη βρώμη είναι αυτή που δεν χρησιμοποιείται ατμός κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της και συνεπώς έχει μειωμένη διάρκεια ζωής περίπου 3-4 μήνες.

Οι νιφάδες βρώμης που περιέχουν άλλα είδη συστατικών όπως γάλα ή φρούτα μπορεί να διαρκέσει από 4 μήνες έως 1 έτος, ανάλογα με τον τύπο των πρόσθετων συστατικών και τον τρόπο αποθήκευσής της.

Εάν δεν είστε βέβαιοι, ελέγξτε την ετικέτα του πακέτου για την ημερομηνία λήξης. Οι νιφάδες βρώμης που έχουν προ-μαγειρευτεί  δεν πρέπει να διατηρούνται περισσότερο από περίπου 3-4 ημέρες. Ωστόσο, εάν τις παγώσετε, μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια για έως και 3 μήνες.

Πώς θα καταλάβετε εάν οι νιφάδες βρώμης έχουν χαλάσει

Όταν φυλάσσονται σωστά, οι άψητες νιφάδες βρώμης δεν θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνο φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να χαλάσουν με τέτοιο τρόπο που θα σας κάνει να αρρωστήσετε αν τις φάτε παρόλο που μπορεί να έχει λήξει.

Η ποιότητα της βρώμης θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να μπαγιατέψει, να αλλάξει χρώμα ή να αναπτύξει γεύσεις που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.

Εάν η ξηρή βρώμη εκτίθεται σε υγρασία κατά την αποθήκευση, θα είναι πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη μούχλας.  Εάν δείτε κάποιο είδος μούχλας να αναπτύσσεται στη βρώμη σας – είτε μαγειρεμένη είτε ξηρή – μην τη φάτε.

Εάν δεν είστε σίγουροι εάν η βρώμη σας είναι ακόμα καλή, ξεκινήστε ελέγχοντας το χρώμα, την υφή και το άρωμα. Εάν παρατηρήσετε σκοτεινά σημεία, παράξενες μυρωδιές ή συσσωματώσεις, είναι καλύτερο να την πετάξετε.

Γενικώς απορρίπτουμε το προϊόν αν παρουσιάζει:

  • Παράξενη ή ξινή μυρωδιά
  • Μούχλα ή περίεργα σημάδια (μαύρα, πράσινα, γκρι στίγματα)
  • Αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή
  • Παρουσία εντόμων ή αυγών εντόμων
  • Πικρή ή παράξενη γεύση

Τι μπορείτε να πάθετε αν φάτε βρώμη που έχει χαλάσει

Η κατανάλωση χαλασμένης βρώμης, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, ανάλογα με το πόσο αλλοιωμένη είναι. Χαρακτηριστικά:

  1. Ήπια γαστρεντερικά προβλήματα – Αν η βρώμη έχει μπαγιατέψει αλλά δεν έχει αναπτύξει μούχλα ή βακτήρια, μπορεί απλώς να έχει αλλοιωμένη γεύση και να προκαλέσει ήπια δυσφορία στο στομάχι.
  2. Τροφική δηλητηρίαση – Αν η βρώμη έχει αναπτύξει βακτήρια ή μύκητες (π.χ. μούχλα), μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.
  3. Μυκοτοξίνες από μούχλα – Αν η βρώμη έχει μουχλιάσει, μπορεί να περιέχει τοξίνες που επηρεάζουν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ζάλη ή ακόμα και ηπατική βλάβη.

Πώς θα διατηρήσετε τη βρώμη περισσότερο

  • Αποθηκεύστε τη σε δροσερό, ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Μετά το άνοιγμα της αρχικής συσκευασίας της, μεταφέρετέ τη σε ένα αεροστεγές δοχείο από γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι ή κεραμικό βάζο, για να τη διατηρήσετε φρέσκια.
  • Κατά την αποθήκευση μαγειρεμένων νιφάδων βρώμης, επιλέξτε ένα δοχείο με σφικτή σφράγιση και διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να την καταναλώσετε. Εάν την καταψύχετε, βεβαιωθείτε ότι την αποθηκεύετε σε δοχείο αεροστεγές για να αποτρέψετε το κάψιμο του καταψύκτη.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα