Σε διαβούλευση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Σε διαβούλευση έχει τεθεί το “Σχέδιο νέου οδηγού υγιεινής για επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης” της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων). Η διαβούλευση θα διαρκέσει από 20/09/2023 εως 20/11/2023. Ο Οδηγός αξιολογήθηκε από επιτροπή του ΕΦΕΤ, εγκρίθηκε με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ και θα διατεθεί από την ΠΟΕΣΕ προς τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ο νέος οδηγός παρέχει στους χειριστές τροφίμων και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης μία συνοπτική παρουσίαση των απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων και των διαδικασιών που πρέπει να τηρεί η επιχείρηση και περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές, τις προφυλάξεις και τις διαδικασίες που σχετίζονται με:
Α) την προστασία των τροφίμων από τον κίνδυνο βιολογική, φυσικής και χημικής μόλυνσης συμπεριλαμβανομένων των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξία
Β) την αποτροπή πολλαπλασιασμού κάθε επιβλαβούς οργανισμού σε βαθμό που θα μπορούσε να εκθέσει τους καταναλωτές σε κίνδυνος ή να οδηγήσει σε πρόωρη αλλοίωση των τροφίμων
Γ) την καταστροφή τυχόν επιβλαβών οργανισμών στα τρόφιμα μετά από κατάλληλο μαγείρεμα ή άλλη σχετική επεξεργασία.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οδηγίες για προμήθειες, προετοιμασία και αποθήκευση τροφίμων, έλεγχο θερμοκρασίας, καθαρισμό, απολύμανση, διαχείριση απορριμμάτων καθώς και τι προβλέπει το Σύστημα Διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων HACCP.
Τα σχόλια σας μπορείτε να τα υποβάλετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
diavoulefsi.maziki.estiasi@efet.gr