Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο καθαρισμού του νερού που έχει μολυνθεί από γλυφοσάτη

ΑρχικήΕπιστήμηΕρευνητές ανέπτυξαν μέθοδο καθαρισμού του νερού που έχει μολυνθεί από γλυφοσάτη
spot_img

Αφαίρεση υπολειμμάτων γλυφοσάτης με τη χρήση ινών κυτταρίνης από ζαχαροκάλαμο.

  Λόγω του χαμηλού κόστους και των υψηλών δυνατοτήτων εντατικοποίησης της γεωργικής παραγωγικότητας, το glyphosate έχει εφαρμοστεί ευρέως για την επίτευξη ελέγχου ζιζανίων σε διάφορες γεωργικές καλλιέργειες. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν τις πιθανές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, ουσιαστικά μια αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 

Η εφαρμογή προϊόντων με glyphosate έχει περιοριστεί ή απαγορευτεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ, μεταξύ άλλων.  Αλλά σε πολλές άλλες χώρες εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Επιπλέον πρόσφατα η ΕΕ πρότεινε την επανέγκριση της χρήσης της, για άλλα 10 χρόνια., βασιζόμενη στην γνωμοδότηση της EFSA η οποία διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας», αν και είπε ότι τα κενά δεδομένων δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για ορισμένες πτυχές. Ωστόσο, η γλυφοσάτη έχει κατηγορηθεί ως πιθανώς καρκινογόνοαλλά και ως υπεύθυνη για έναν σεβαστό αριθμό απειλών για την υγεία, τόσο των καταναλωτών, όσο και των ίδιων των καλλιεργητών, με ορισμένα περιστατικά, μάλιστα, να την ενοχοποιούν ξεκάθαρα.

Τώρα ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) στη Βραζιλία ανέπτυξαν μια στρατηγική για την αφαίρεση της γλυφοσάτης, από το νερό. Εμπνευσμένη από την έννοια της κυκλικής οικονομίας, η τεχνική βασίζεται στη βαγάση ζαχαροκάλαμου, ένα απόβλητο υλικό που παράγεται από φυτά ζάχαρης και αιθανόλης. Οι απομονωμένες και χημικά λειτουργικές ίνες βαγάσσης ζαχαροκάλαμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσροφητικό υλικό. Το glyphosate προσκολλάται στην επιφάνειά του και αφαιρείται ως ρύπος του νερού με διήθηση, απόχυση ή φυγοκέντρηση. Η προσρόφηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα μόρια που διασπείρονται σε ένα υγρό ή αέριο μέσο προσκολλώνται σε μια στερεά αδιάλυτη επιφάνεια, η οποία είναι τυπικά πορώδης.

Η μελέτη  δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό  Pure and Applied Chemistry.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα