ΑρχικήΝέαΔιεθνήΚολομβία: Ευθανασία σε αστυνομικό που αρρώστησε από πολύχρονη έκθεση στη γλυφοσάτη 

Κολομβία: Ευθανασία σε αστυνομικό που αρρώστησε από πολύχρονη έκθεση στη γλυφοσάτη 

2 λεπτά ανάγνωσης

Πρώην μέλος της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, που έπασχε από Πάρκινσον, υποβλήθηκε σε ευθανασία χθες Δευτέρα, έπειτα από χρόνια έκθεσή του σε αεροψεκασμούς με γλυφοσάτη σε χωράφια με καλλιέργειες κόκας.

Ο Χιλμπέρτο Άβιλα, 59 ετών, με παράλυση σε μεγάλο μέρος του σώματός του, υποβλήθηκε στην επέμβαση για τον τερματισμό της ζωής του σε ιατρικό κέντρο στην Αρμένια (κεντροδυτικά), διευκρίνισε συγγενής του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

- Advertisement -

«Δεν θέλω η γλυφοσάτη να συνεχίσει να καταστρέφει ζωές όπως η δική μου», δήλωνε ο Χιλμπέρτο Άβιλα σε βίντεο που έστειλε σε ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, δημοσιοποιώντας την απόφασή του.

Τα χρόνια του 1990, είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αεροψεκασμού καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση της κοκαΐνης, με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. «Έπρεπε να φρουρούμε το πεδίο ώστε να μην πλήττουν εγκληματίες τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα (…) τα χημικά έπεφταν πάνω μας», αφηγήθηκε.

- Advertisement -

Διαγνώστηκε πως έπασχε από τη νευροεκφυλιστική νόσο Πάρκινσον το 2009.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα να οφείλεται στη γλυφοσάτη, καθώς άλλοι δύο συνάδελφοι είναι επίσης άρρωστοι. Είχαμε υποστεί τις ίδιες συνθήκες», πρόσθεσε.

- Advertisement -

Επιστημονικές μελέτες έχουν προειδοποιήσει πως η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό το φυτοφάρμακο αποτελεί «παράγοντα κινδύνου» για την εκδήλωση της ασθένειας Πάρκινσον.

Κοινότητες κοκαλέρος, καλλιεργητών κόκας, έχουν εξάλλου καταγγείλει δυσμορφίες εξαιτίας των αεροψεκασμών.

Η Κολομβία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές κοκαΐνης, ανέστειλε το 2015 τους ψεκασμούς με γλυφοσάτη στις καλλιέργειες κόκας, λόγω των υποψιών πως το χημικό προϊόν αυτό είναι βλαπτικό για την υγεία και το περιβάλλον.

Η Κολομβία αποποινικοποίησε την ευθανασία για τους ασθενείς του τελευταίου σταδίου το 1997 και, πέρυσι, επέκτεινε το δικαίωμα αυτό σε ανθρώπους που υποφέρουν από «οδυνηρές σωματικές ή ψυχολογικές παθήσεις» εξαιτίας τραυματισμών ή ανίατων ασθενειών.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος