Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση από γαλοπούλα: Τι να προσέξετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤροφική δηλητηρίαση από γαλοπούλα: Τι να προσέξετε
spot_img

Συμβουλές για να μην περάσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας τις γιορτινές μέρες “αγκαλιά” με την τουαλέτα.

Οι καταναλωτές κινδυνεύουν περισσότερο από τροφική δηλητηρίαση τα Χριστούγεννα παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με μελέτες ένας στους πέντε παθαίνει τροφική δηλητηρίαση αυτές τις γιορτινές ημέρες, λόγω της υπερφόρτωσης του ψυγείου, κακό ψήσιμο στο κρέας, λάθος στον χειρισμό των τροφίμων που οδηγεί σε διασταυρούμενη μόλυνση ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός πως μαγειρεύουμε για πολύ περισσότερα άτομα  σε κουζίνες που δεν «αντέχουν» αυτή την εντατική μαγειρική.

Χριστούγεννα για πολλούς σημαίνει γαλοπούλα. Όμως η αποθήκευση, η προετοιμασία και το μαγείρεμα μιας γαλοπούλας εγκυμονούν και αυτά κινδύνους για τροφικές δηλητηριάσεις. Και επειδή κανένας δεν θέλει να περάσει τις ημέρες της άδειας του “αγκαλιά” με την τουαλέτα ή στο νοσοκομείο, ακολουθούν μερικές συμβουλές πρόληψης και προστασίας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος της γαλοπούλας.

  • Αν επιλέξετε να μαγειρέψετε γαλοπούλα, ελέγξτε πρώτα τις οδηγίες μαγειρέματός της. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεπαγώσει πλήρως, καθώς ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας και τη θερμοκρασία του ψυγείου, το ξεπάγωμα μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες σε κρύο ψύκτη.
  • Ξεπαγώνετε πάντα τη γαλοπούλα σε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο, ούτως ώστε να μην χύνεται το υγρό από τον πάγο σε άλλα τρόφιμα, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες. Πάντα να πλένετε τα χέρια σχολαστικά αφού χειριστείτε οποιοδήποτε μέρος της ωμής γαλοπούλας.
  • Μην πλένετε την ωμή γαλοπούλα πριν την ψήσετε. Αυτή  η πρακτική μεταδίδει μικρόβια σε χέρια, ρούχα, σκεύη και επιφάνειες. Το νερό δεν θα σκοτώσει τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, αλλά ένα καλό ψήσιμο σκοτώνει τα επικίνδυνα μικρόβια.
  • Για να υπολογίσετε το χρόνο μαγειρέματος μιας γαλοπούλας, ελέγξτε τις οδηγίες στη συσκευασία, αν έχετε πάρει συσκευασμένη γαλοπούλα. Διαφορετικά ρωτήστε τον κρεοπώή, αν δεν γνωρίζετε. Ελέγξτε ότι το κρέας αχνίζει μετά το ψήσιμο, ότι δεν φαίνεται υπερβολικά ροζ και ότι οι χυμοί του κρέατος είναι καθαροί.
  • Μαγειρέψτε τη γέμιση σας σε ξεχωριστό ταψί, όχι μέσα στη γαλοπούλα, καθώς μια γεμιστή γαλοπούλα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ψηθεί και μπορεί να μην ψηθεί καλά από μέσα.
  • Είτε πρόκειται για φρέσκια είτε για κατεψυγμένη γαλοπούλα, τα υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα νέο γεύμα, όπως ένα σάντουιτς με γαλοπούλα. Ό τι κι αν φτιάξετε, αν και μπορείτε να το καταψύξετε, μετά μπορείτε να το ξεναζεστάνετε μόνο μία φορά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο