Τελικά τρώμε τα αυγά που στολίζουν τα κόκκινα τσουρέκια; Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης*, λύνει το ζήτημα χωρίς περιστροφές
Κάθε ελληνικό σπίτι έχει την απορία και είναι συχνά μια κουβέντα από εκείνες του πασχαλινού τραπεζιού που δεν καταλήγει πουθενά. Οι ατάκες δίνουν και παίρνουν:
- ‘’Το τρώμε ρε παιδιά έχει ψηθεί 2 φορές!’’
- ‘’Να το φάει η πεθερούλα μου να δούμε!’’
- ‘’Πλάκα κάνεις, ξέρεις πόσες μέρες το έχει φτιάξει ο φούρναρης το τσουρέκι; Δεν το τρώμε’’.
- ”Φα’ το Θανάση! Έχουμε δύο τουαλέτες στο σπίτι!’’
- ‘’Ότι μπορείς να το φας δεν σημαίνει και ότι πρέπει κιόλας’’….
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε Κέντρο Εκπαίδευσης – Δεκάδες εκπαιδευόμενοι στο νοσοκομείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επίδραση της μητρικής στοργής στην προσωπικότητα και την επιτυχία των παιδιών – Συμπέρασμα μελέτης
Το συμπέρασμα της ομήγυρης εκφράζεται συνήθως από την γηραιότερη και πιο έμπειρη στην κουζίνα κυρία του τραπεζιού, που κοιτώντας τα άφθονα κόκκινα αυγά στο τραπέζι λέει ‘’καλύτερα να μην το φάτε’’.Και ως συνήθως έχει δίκιο… Η αλήθεια είναι πως τα βρασμένα και βαμμένα αυγά δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μια και έχει φύγει με το βράσιμο ο προστατευτικός υμένας του κελύφους του αυγού και οι πόροι είναι ανοιχτοί. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα μικροβιολογικά ευαίσθητο ζωικό τρόφιμο που απαιτεί ψυγείο 1 έως δύο ώρες μετά το βράσιμο, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν ένα κόκκινο βρασμένο αυγό τοποθετηθεί στο τσουρέκι μπορεί μεν να ακολουθεί ψήσιμο που μηδενίζει το μικροβιακό του φορτίο για δεύτερη φορά μετά το βράσιμο, αλλά στην συνέχεια το αυγό με ανοιχτούς πόρους μένει εκτεθειμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γεγονός που το καθιστά επισφαλές. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μάλιστα βρασμένα κόκκινα αυγά με προστατευτική επικάλυψη σέλακ (shellac – E109) που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, όμως δεν το έχουν όλα. Και ακόμα κι αν ο ζαχαροπλάστης, ο αρτοποιός ή η νοικοκυρά που έφτιαξε το τσουρέκι χρησιμοποιήσουν βαμμένα κόκκινα αυγά με προστατευτικό βερνίκι (πχ επικάλυψη σέλακ), αυτά μετά το ψήσιμο μένουν “απροστάτευτα” καθώς το σέλακ δεν είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και μπορεί να μαλακώσει ή ακόμη και να λιώσει όταν εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες του ψησίματος και να μην λειτουργεί πια προστατευτικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φυτοφάρμακο που προκαλεί Πάρκινσον – Χιλιάδες αγωγές κατά της παρασκευάστριας εταιρείας που προσπάθησε να κρύψει τα στοιχεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από το “φονικό μαρούλι” – Σφοδρές επικρίσεις στις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για συγκάλυψη
Συμπερασματικά, το κόκκινο αυγό στο τσουρέκι είναι διακοσμητικό και δεν πρέπει να καταναλώνεται και μάλιστα πολύ σωστά κάποιοι -λίγοι- παραγωγοί που τυποποιούν το τσουρέκι τους, αναγράφουν στην συσκευασία ‘’Το αυγό είναι διακοσμητικό. Να μην καταναλώνεται.’’ ή ‘’Το κόκκινο βρασμένο αυγό στολίζει το τσουρέκι σας. Αποφύγετε την κατανάλωσή του’’.
*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT