Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
33.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι που κρύβει το Πασχαλινό αρνί – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι κίνδυνοι που κρύβει το Πασχαλινό αρνί - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
spot_img

Πώς μπορεί η κατανάλωση του αρνιού να επηρεάσει την υγεία μας

Το αρνί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αγορών και απόλαυσης αυτές τις μέρες για αυτό πρέπει να προσέξουμε και την ποιότητά και την ποσότητά που καταναλώνουμε στις γιορτές του Πάσχα. Αυτό γιατί, το κρέας του έχει υψηλή θερμιδική αξία και υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι τοξικό.

100 γραμμάρια κρέας περιέχει 200- 300 θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Τα όργανά του, ιδιαίτερα το συκώτι, περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο και καρνιτίνη με ενεργειακό ρόλο, μικρές ποσότητες ασβεστίου, φολικού οξέος και βιταμίνης Ε. Λόγω του σημαντικής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες και σε κορεσμένα λιπαρά, περίπου 80 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, υπάρχει κίνδυνος αθηρογένεσης ( δηλαδή εναποθέσεις λίπους και χοληστερόλης στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, που προκαλούν τη σκλήρυνση τους) αλλά θεωρείται από ορισμένους και ως φυσικό αφροδισιακό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κρέας νεαρών ζώων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των πέτρων στα νεφρά κατά 250%.

Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο κάνει αυτό το κρέας δύσκολο στην πέψη, και θεωρείται μάλιστα «τοξικό» ειδικά για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, γαστρεντερικές και ηπατονεφρικές παθήσεις, αλλά όχι μόνο. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια αυξάνει τον κίνδυνο αθηρογένεσης σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και αυτόν του κολικού των χοληφόρων και της παγκρεατίτιδας.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει αλλεργιογόνο ρόλο και η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες απαιτεί τον συνδυασμό με λαχανικά για να μην προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση προϊόντων κόκκινου κρέατος συμπεριλαμβανομένου του αρνιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από μακροχρόνιες (χρόνιες) ασθένειες.

Όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχουμε την σφραγίδα, αλλά και την οδοντοφυΐα -που «πρέπει να είναι ειδική για τα μηρυκαστικά»- και τις οπλές που πρέπει «να είναι χωρίς νύχια». Γενικά συνιστάται η αγορά αρνιού μόνο από εξουσιοδοτημένα καταστήματα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες υγιεινής και αποθηκεύουν το κρέας σε θερμοκρασίες κάτω των τεσσάρων βαθμών Κελσίου. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο χειρισμός του αρνιού γίνεται με ασφάλεια και προετοιμάζεται σωστά για να αποφευχθούν οι τροφιμογενείς ασθένειες. Διατηρήστε το ωμό αρνί στο ψυγείο και μακριά από άλλα τρόφιμα. Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό οποιουδήποτε ωμού κρέατος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα