Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βάσια Καζάζη (TÜV HELLAS -TÜV NORD): Μία Γυναίκα στην κορυφή της πιστοποίησης στην Ελλάδα

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΒάσια Καζάζη (TÜV HELLAS -TÜV NORD): Μία Γυναίκα στην κορυφή της πιστοποίησης στην Ελλάδα
spot_img

Η Βάσια Καζάζη που πρόσφατα ανέλαβε τη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου στον φορέα πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD) μίλησε στο cibum και την Ελένη Τσαγκά, για την πορεία, τις απογοητεύσεις, τις “επιθέσεις” αλλά και τις μεγάλες της αγάπες…

Της Ελένης Τσαγκά

Οι δυναμικές γυναίκες είναι τολμηρές αν θέλουν, είναι επίμονες αν πρέπει, είναι αποφασιστικές από τη φύση τους, είναι παθιασμένες αν εμπνέονται, φιλόδοξες από επιλογή, είναι εξωστρεφείς, δημιουργικές, ικανές για όλα. Οι δυναμικές γυναίκες ξέρουν ποιες μάχες αξίζει να δώσουν και ποιες να αφήσουν πίσω, ξέρουν να βάζουν όρια, να ελίσσονται, να προσαρμόζονται, να αγαπούν.

Αυτά όλα είναι οι δυναμικές γυναίκες από την μία. Από την άλλη είναι η πιστοποίηση, η έξωθεν καλή μαρτυρία πως κάποιος ή κάτι δουλεύει «ρολόι». Όταν αυτά τα δύο, γυναίκα και πιστοποίηση, «παντρεύονται» δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός προόδου, εξέλιξης, επιτυχίας και τελικά, θριάμβου.

Αυτό το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πάντρεμα, έγινε στην περίπτωση της κ. Βάσιας Καζάζη, που πρόσφατα ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος στον TÜV HELLAS (TÜV NORD) στον φορέα πιστοποίησης, με τους 125 εργαζόμενους και ο οποίος όπως αποδεικνύεται γνωρίζει πολύ καλά, πως μία γυναίκα στην ηγεσία είναι ισχυρός παράγοντας αλλαγής, παρέχοντας ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων και… “ευφάνταστων” προοπτικών.

Είναι τελικά αλήθεια πως οι  εταιρείες που έχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι πιο κερδοφόρες, όπως υποστηρίζουν και πρόσφατες έρευνες; ρώτησα την Βάσια Καζάζη την οποία συνάντησα στο νέο της γραφείο στα κεντρικά του TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο Χολαργό, δίπλα ακριβώς από το γραφείο του κ. Σάββα Πελτέκη, που παραμένει στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος και με τον οποίο, θα συνδιοικούν τον φορέα μέχρι το 2026. Η απάντησή της σεμνή όπως και το χαμόγελό της.

«Με ρωτάς εάν μπορώ και εάν θα τα καταφέρω; Το αποτέλεσμα θα δείξει. Το ότι θέλω και είμαι έτοιμη να πετύχω, ναι είμαι».

Η Βάσια Καζάζη, που της αρέσει να μαγειρεύει τις Σμυρναίικες συνταγές της γιαγιάς της, είναι ένας πραγματικός σίφουνας χωρίς να το λέει και χωρίς να το δείχνει. Ένας ήσυχος άνθρωπος με «δυνατή φωνή», που εξελίχθηκε με μοναδικό όπλο τις ικανότητές, την επιμονή, την ενσυναίσθηση και την αγάπη της για τα πρότυπα και τους κανόνες. «Μου αρέσουν οι κανόνες. Αν λειτουργούμε με κανόνες όλα πάνε καλύτερα. Τα πρότυπα βάζουν όρια και κανόνες. Και στη ζωή μου, και στη οικογένειά μου έτσι λειτουργώ. Εξάλλου μην ξεχνάς πως για να πετύχει ένα παιδί στην ενήλικη ζωή του, πρέπει να μεγαλώσει με όρια». Σε αυτή τη στάση ζωής, συνετέλεσε και το γεγονός πως η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος του TÜV HELLAS (TÜV NORD) γεννήθηκε και έζησε μέχρι 6 χρονών, πάνω σε εμπορικό πλοίο!

«Ο μπαμπάς μου ήταν ναυτικός και εγώ με την μαμά μου ήμασταν μαζί του συνέχεια. Και στα πλοία υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθείς. Όχι κοντά στην κουπαστή, ησυχία το μεσημέρι, συγκεκριμένες ώρες γευμάτων. Έτσι μεγάλωσα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και μου… έμεινε» λέει γελώντας.

Η Βάσια Καζάζη με την αρχισυντάκτρια του Cibum Ελένη Τσαγκά

Πως αλήθεια, μία γυναίκα, με τόση εσωτερική ηρεμία, ενεπλάκη σε έναν κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο και πολύβουο χώρο; Από τύχη λέει η ίδια, που εκτός από Γεωλόγος από το ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων, είναι και καθηγήτρια πιάνου! Ποτέ δεν πίστευε, τουλάχιστον στην αρχή ότι θα φτάσει να ηγείται του φορέα.

«Στην αρχή δούλεψα ως Γεωλόγος στον τομέα Ε&Α αλλά κάποια στιγμή γνώρισα τα ISO και γοητεύτηκα. Κομβική στιγμή για την περαιτέρω επαγγελματική μου πορεία, ήταν μία επίσκεψη σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Έπαθα σοκ με το πώς λειτουργεί μία μονάδα παραγωγής. Και τα τρόφιμα είναι η πιο συναρπαστική παραγωγή. Τότε ήταν που είπα πως θέλω να επικεντρωθώ στην ασφάλεια τροφίμων».

Όσον αφορά στη  διάκριση φύλων η κ. Καζάζη παραδέχεται πως κατά τη διάρκεια της πορείας της, έχει πέσει και θύμα σεξισμού και θύμα ρατσιστικής αντιμετώπισης επειδή είναι γυναίκα εργαζόμενη σε έναν κλάδο που κυριαρχούν οι άντρες, περιστατικά που την απογοήτευαν αλλά ποτέ δεν υποχώρησε. Τα αντιμετώπισε με  ψυχραιμία, λογική σκέψη και εσωτερική ισορροπία. «Πολλές φορές με απαξίωναν επειδή ήμουν και γυναίκα και μικρή σε ηλικία και έπρεπε να καταβάλω, κάθε φορά μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσω πως μπορώ να τα καταφέρω. Ευτυχώς ο TÜV HELLAS (TÜV NORD) κινείται βάση αξιοκρατικών διαδικασιών σε όλους τους τομείς»

Το 2005 η κ. Καζάζη έγινε επιθεωρήτρια ασφάλειας τροφίμων στον TÜV HELLAS (TÜV NORD), το 2009 ανέλαβε Υπεύθυνη Ποιότητας του φορέα, μετά Διευθύντρια Διεύθυνσης Πιστοποίησης Συστημάτων και Cluster Manager  South East Europe τροφίμων για λογαριασμό του TÜV NORD και το 2022 διευθύνουσα σύμβουλος στον φορέα πιστοποίησης, αλλά όπως λέει η ίδια «επιθεωρήτρια ήμουν, είμαι και θα είμαι για πάντα».

Η επαγγελματική της πορεία, λέει,  δεν ήταν πάντα αναίμακτη. Και πόσο μάλλον για μία φιλόδοξη γυναίκα που θέλει να πραγματοποιήσει τους στόχους της, αλλά είναι και μητέρα μικρών παιδιών οι μεγάλες της αγάπες όπως λέει.

«Χωρίς υποστήριξη από την οικογένεια δεν μπορεί κανείς να εξελιχθεί όσο και αν το θέλει» τονίζει η Βάσια Καζάζη. Ο Γιάννης Μακρινός, ο σύζυγός της, με τον οποίο έχουν δύο παιδιά, είναι ο άνθρωπος που την στηρίζει και την ενθαρρύνει σε όλη την πορεία της. Αυτή η δουλειά θέλει κότσια. Κότσια και πολλές ώρες μακριά από το σπίτι. Στη αρχή είχε τύψεις για την απουσία από τα παιδιά, τώρα όμως όχι. «Τα  παιδιά εξελίσσονται μαζί σου και συμβαδίσουν με τις επιλογές σου. Αυτό που τους λέω είναι πως, η δουλειά μου δεν είναι επιλογή για λόγους βιοπορισμού. Την κάνω γιατί μου αρέσει. Και όταν είμαι μαζί τους, είμαι με όλο μου το είναι».

Ποιο είναι όμως το κυριότερο χαρακτηριστικό της, που την οδήγησε στην επιτυχία; Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων σύμφωνα με τους συναδέλφους της. Καταρχήν είναι πολύ ικανή, κατά δεύτερον, χαίρει της εμπιστοσύνης της αγοράς, αλλά και του TÜV HELLAS (TÜV NORD), μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, έχει ενσυναίσθηση, προσαρμόζεται, είναι ευέλικτη, απαραίτητο προσόν για έναν επιθεωρητή, ενώ κινείται με ιδιαίτερη προσοχή, ακόμα και στα εύκολα.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Οι τρεις επικεφαλής Σάββας Πελτέκης, Βάσια Καζάζη και Γιώργος Κεχριμπάρης

Πάντως ο μισός χρόνος της συνάντησής μας με την Βάσια Καζάζη αφιερώθηκε στους δύο μέντορες της, δύο ανθρώπους-σύμβολα της πιστοποίησης στην Ελλάδα. Τον Σάββα Πελτέκη και τον Γιώργο Κερχιμπάρη που έφεραν τον TÜV NORD στην χώρα μας.

«Ο Σάββας Πελτέκης είναι για μένα κάτι μεταξύ πατέρα και μεγάλου αδελφού. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την σχέση που έχω μαζί του. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Κεχριμπάρη. Στον συνδυασμό της προσωπικότητας αυτών των δύο οφείλεται η επιτυχία του TÜV HELLAS (TÜV NORD). Η πληθωρικότητα του ενός, με τον ήπιο χαρακτήρα και την σταθερότητα του άλλου, οδήγησε τον φορέα μας στην σημερινή του εικόνα. Καλούμαι λοιπόν, να καλύψω δύο προσωπικότητες, δύο ανθρώπους σύμβολα στον κλάδο μας όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την αγορά. Το στοίχημα είναι μεγάλο».

Η Βάσια Καζάζη που φτάνει σε σημείο να ξενυχτάει δυο και τρία μερόνυχτα προκειμένου να σώσει μία εταιρεία που κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση, λέει πως ο TÜV HELLAS (TÜV NORD) «είναι μεν αυστηρός, έτσι ώστε να διατηρείται η εγκυρότητα των πιστοποιητικών και η αξιοκρατία, από την άλλη όμως αφουγκραζόμαστε την αγορά και είμαστε δίπλα στις εταιρείες τις οποίες βλέπουμε ως συνεργάτες και όχι ως αντίπαλους. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις επιτυχίες της ελληνικής αγοράς και τρελαινόμαστε όταν αποτυγχάνουν», τονίζει η κ. Καζάζη.

Όσον αφορά στην ελληνική πιστοποίηση λέει, πως “γαλουχήθηκα στην ποιότητα, αγάπησα τα πρότυπα και τα εξέλιξα”.

Η πιστοποίηση στην Ελλάδα, δεν διαφέρει από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο τονίζει. Όμως πρέπει, όλοι να κατανοήσουν πως πλέον τα ISO και τα συστήματα ποιότητας είναι βασικές αρχές management. Η πιστοποίηση ήρθε, έμεινε και εξελίσσεται. Αυτό που κάποτε ήταν ο στόχος της πιστοποίησης, τώρα είναι αυτονόητο και πλέον περάσαμε στη βιωσιμότητα. Η τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος, είναι πως όλα τα πρότυπα μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του sustainability. Άρα πλέον ποιότητα=βιωσιμότητα.

Η Βάσια Καζάζη η Διευθύνουσα σύμβουλος του TÜV HELLAS (TÜV NORD) αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αντικείμενο θαυμασμού από γυναίκες και άντρες. Είναι ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος, που συνδυάζει την καλοσύνη με το δυναμισμό και την φιλοδοξία με την εσωτερική γαλήνη. Είναι μία επιτυχημένη επαγγελματίας που δεν μπαίνει σε «κουτάκια». Όσον αφορά στο μυστικό της είναι πως…

«Ξέρω που μπορώ να φτάσω, σε τι είμαι και σε τι δεν είμαι καλή. Η αυτογνωσία είναι απαραίτητη όχι μόνο στα επαγγελματικά, αλλά και σε όλη τη ζωή μας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα