Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Εγκρίθηκε η κυκλοφορία της βήτα-λακτοσφαιρίνης βοείου γάλακτος ως νέο τροφίμο

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Εγκρίθηκε η κυκλοφορία της βήτα-λακτοσφαιρίνης βοείου γάλακτος ως νέο τροφίμο
spot_img

Χρήση σε αναψυκτικά που διατίθενται στο εμπόριο σε σχέση με τη σωματική άσκηση, ποτά με βάση το γάλα, ορό γάλακτος και παρόμοια προϊόντα.

Τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία Arla Foods Ingredients Group υπέβαλε αίτηση στην ΕΕ γιαέγκριση της βήτα-λακτοσφαιρίνης από βόειο γάλα ( β-λακτοσφαιρίνη), που απομονώνεται από βόειο ορό γάλακτος υπό όξινες ή ουδέτερες συνθήκες, στην αγορά της Ένωσης ως νέο τρόφιμο.

Η πρωτεΐνη β-λακτοσφαιρίνη είναι μια λευκή έως κρεμ σκόνη που παράγεται από βόειο ορό γάλακτος με μια σειρά βημάτων που περιλαμβάνουν διήθηση, συμπύκνωση, κρυστάλλωση, επαναδιάλυση (σε νερό), ρύθμιση pH σε όξινο ή ουδέτερο pH, επανασυμπύκνωση και ξήρανση.

 Ο αιτών ζήτησε να χρησιμοποιηθεί η βήτα-λακτοσφαιρίνη από βόειο γάλα σε αναψυκτικά που διατίθενται στο εμπόριο σε σχέση με σωματική άσκηση, ορό γάλακτος σε σκόνη, ποτά με βάση το γάλα και παρόμοια προϊόντα και σε τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των τριών ετών, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών.

Το θέμα της ασφάλειας της βήτα-λακτοσφαιρίνης βοείου γάλακτος εξέτασε η EFSA η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2534  βήτα-λακτοσφαιρίνη βοείου γάλακτος ( β -λακτοσφαιρίνη) επιτρέπει να διατίθεται στην αγορά εντός της Ένωσης και πλέον περιλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο νέων τροφίμων.

Μόνο η εταιρεία Arla Foods Ingredients Group P/S είναι εξουσιοδοτημένη να την διαθέτει στην αγορά εντός της Ένωσης για περίοδο 5 ετών από τις 11 Ιανουαρίου 2023, εκτός εάν ένας επόμενος αιτών λάβει άδεια για αυτό το νέο τρόφιμο χωρίς αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα που προστατεύονται σύμφωνα με το άρθρο 3 ή με τη συμφωνία της Arla Foods Ingredients Group P/S.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα