Ασφάλεια στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Η επεξεργασία και η συσκευασία τροφίμων, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιρούνι. Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές πρακτικές που διασφαλίζουν την ακεραιότητα του εφοδιασμού μας σε τρόφιμα σε αυτά τα κρίσιμα στάδια.
Καθαρό Περιβάλλον και Ατομική Υγιεινή – Οι χώροι επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να διατηρούνται πεντακάθαροι. Ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών, του εξοπλισμού και των σκευών αποτρέπει τη διασταυρούμενη μόλυνση. Οι εργαζόμενοι που χειρίζονται τρόφιμα θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρές πρακτικές υγιεινής, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών, να φορούν καθαρές στολές και να χρησιμοποιούν δίχτυα μαλλιών.
Διαχωρισμός και πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης – Προορίζονται ξεχωριστοί χώροι για το χειρισμό ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων, καθώς μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση όταν τα ωμά κρέατα έρχονται σε επαφή με έτοιμα προς κατανάλωση είδη. Οι χρωματικά κωδικοποιημένες σανίδες κοπής και τα σκεύη χρησιμοποιούνται για την αποφυγή ανάμειξης διαφορετικών τύπων τροφίμων.
Έλεγχος θερμοκρασίας – Τα τρόφιμα μαγειρεύονται για να διασφαλίζονται ασφαλείς εσωτερικές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, τα πουλερικά πρέπει να φτάσουν τους 74°C για να σκοτώσουν τα επιβλαβή βακτήρια. Μετά το μαγείρεμα, το φαγητό ψύχεται αμέσως για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.
Θέματα συσκευασίας – Τα υλικά συσκευασίας πρέπει να είναι ασφαλή για τα τρόφιμα και να καθαρίζονται εύκολα. Αποφεύγονται τα υλικά που θα μπορούσαν να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στα τρόφιμα. Οι σωστά σφραγισμένες συσκευασίες αποτρέπουν τη μόλυνση και η σαφής επισήμανση διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τι αγοράζουν.
Ασφαλής μεταφορά – Κατά τη μεταφορά, διατηρούνται οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Τα κρύα φαγητά πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία κάτω των 5°C και τα ζεστά πάνω από 57°C. Η διαρροή και η ζημιά αποτρέπονται κατά τη μεταφορά με την ασφαλή συσκευασία των τροφίμων για την αποφυγή διαρροών ή θραύσης.
Συμμόρφωση με κανονισμούς – Οι εγκαταστάσεις τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Τροφίμων της κάθε χώρας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάθεση ενός υπεύθυνου για την επίβλεψη ασφαλών πρακτικών. Οι χειριστές τροφίμων θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.
Η ασφαλής επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, οι παραγωγοί, οι μεταποιητές και οι προμηθευτές συμβάλλουν σε έναν πιο υγιεινό και ασφαλή εφοδιασμό τροφίμων. Κάθε βήμα έχει σημασία, από τη γραμμή παραγωγής μέχρι το ράφι του παντοπωλείου.