Οι ειδικοί τοποθετούνται, εκφράζοντας ενστάσεις.
Είναι μια νέα τάση που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς, τα βιταμινούχα νερά, τα οποία διαφημίζονται πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και συχνά πωλούνται σε αρκετά πιο υψηλή τιμή, σε σχέση με το συμβατικό νερό. Μάλιστα στοιχεία δείχνουν πως η παγκόσμια αγορά ηλεκτρολυτών και βιταμινούχων νερών συνεχώς αυξάνεται, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν πως από 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2021 οι πωλήσεις τους, αναμένεται να φτάσουν τα 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο και τα βιταμινούχα νερά κάνουν πραγματικά όσα υπόσχονται;
Αρχικά, πρόκειται για ένα ρόφημα που αποτελείται από νερό και υδατοδιαλυτά μέταλλα και βιταμίνες όπως Α, C και αρκετές βιταμίνες της ομάδας Β. Οι δημοφιλείς εκδόσεις του υγρού συχνά εμποτίζονται επίσης με ηλεκτρολύτες και διατίθενται σε μια ποικιλία γεύσεων, συνήθως με προσθήκη ζάχαρης και άλλων φυσικών ή τεχνιτών γλυκαντικών. Ωστόσο, το είδος της ζακχάρου που χρησιμοποιείται διαφέρει από χώρα σε χώρα. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η φρουκτόζη είναι το κύριο επιβλαβές συστατικό της πρόσθετης ζάχαρης και διατίθεται σε αρκετά βιταμινούχα νερά του εμπορίου.
Σύμφωνα με τη Friederike Schmidt, επιστήμονα στο Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Schleswig-Holstein, που γράφει στο FoodWatch, τα οφέλη για την υγεία των ποτών επί του παρόντος είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολα. «Από διατροφική άποψη, είναι πιο οικονομικό και πιο υγιεινό να πίνετε νερό και τσάι και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα», λέει.
Ένα ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται είναι η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη.
Το νερό Ganic Vitamin της ποικιλίας «Wild Plum», για παράδειγμα, περιέχει 4,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml. Με ένα μπουκάλι 500 ml καταναλώνετε συνολικά 22,5 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή επτάμισι κουταλιές ζάχαρης. Επομένως, το Ganic δεν είναι ένας υγιής τρόπος να ξεδιψάσετε, τονίζει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε μια ενήλικη γυναίκα να καταναλώνει ιδανικά το πολύ 25 γραμμάρια ελεύθερης ζάχαρης την ημέρα, ποσότητα την οποία σχεδόν εξαντλεί μια μόνο συσκευασία βιταμινούχου νερού.
«Ως διατροφολόγος ψυχίατρος, είμαι ενθουσιασμένη με τις πολλές καινοτομίες που μας επιτρέπουν να βελτιστοποιούμε το θρεπτικό περιεχόμενο της διατροφής μας», λέει η Uma Naidoo, MD, διευθύντρια ψυχιατρικής διατροφής και τρόπου ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του «This is Your Ο εγκέφαλος στο φαγητό», στο USA Today. Την ιδια στιγμή προειδοποιεί να μην βασίζεστε πολύ σε οποιαδήποτε μορφή συμπληρωμάτων για να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βιταμίνες που βρίσκονται στο βιταμινούχο νερό ή οι ηλεκτρολύτες αντίστοιχα είναι σημαντικά στοιχεία για την υγεία κάποιου, ωστόσο τα προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να τα κάνουν επιβλαβή. Το ζήτημα είναι αν τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. «Τα περισσότερα από τα εμπορικά νερά βιταμινών περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά που μπορεί να είναι επιβλαβή», εξηγεί ο Walter Willett, MD, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T. H. Chan School of Public Health, στο USA Today. Πράγματι, μια ανάλυση διαπίστωσε ότι ένα μπουκάλι μιας από τις πιο δημοφιλείς μάρκες βιταμινούχου νερού που πωλείται στις ΗΠΑ, “περιέχει την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με ένα αναψυκτικό τύπου cola”. «Αν επιθυμείτε πρόσθετες βιταμίνες, είναι καλύτερο να λαμβάνετε μια τυπική πολυβιταμίνη που θα πρέπει να κοστίζει λιγότερο από 10 λεπτά του ευρώ ημερησίως», λέει.
Μια άλλη ανησυχία σχετικά με το βιταμινούχο νερό είναι ότι μπορεί να είναι σκληρό για τα νεφρά κάποιου. Επειδή οι βιταμίνες που βρίσκονται στο βιταμινούχο νερό υπάρχουν ήδη σε πολλές από τις άλλες επιλογές τροφίμων που καταναλώνουμε τακτικά, η περίσσεια βιταμινών ουσιαστικά αποβάλλεται μέσω του ουροποιητικού συστήματος, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία, κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν προϋπάρχουσα νεφρική νόσο.
Αντιθέτως όταν τα βιταμινούχα νερά καταναλώνονται πιο σπάνια, οι ειδικοί προτείνουν πως δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσουν κάποια βλάβη.
So werden Sie mit Vitamin-Drinks abgezockt | FW DE
https://www.healthline.com/nutrition/5-reasons-why-vitaminwater-is-a-bad-idea