Αποκαλύψεις και προτάσεις βελτίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας πρόσφατος έλεγχος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG Sante) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στο βουλγαρικό σύστημα ελέγχου κρέατος, επισημαίνοντας την ανεπαρκή καταγραφή παραβάσεων, την περιορισμένη επιβολή της νομοθεσίας και την έλλειψη τεκμηριωμένων διαδικασιών για τους επίσημους ελέγχους.
Ο έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, στόχευε στην αξιολόγηση της υγιεινής της σφαγής και των επιθεωρήσεων κρέατος. Παρόλο που το βουλγαρικό σύστημα συμμορφώνεται γενικά με τη νομοθεσία της ΕΕ, η αποτελεσματικότητά του υπονομεύεται από τον χαμηλό εντοπισμό παραβάσεων, την περιορισμένη εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, την έλλειψη σαφών οδηγιών για τους επιθεωρητές και την ανεπαρκή εκπαίδευση των κτηνιάτρων, ιδίως όσον αφορά την επιθεώρηση μετά τη σφαγή (PMI), τα συστήματα HACCP και την προστασία των ζώων.
Κατά τις επισκέψεις σε σφαγεία, η ομάδα ελέγχου διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στους επίσημους ελέγχους, καθώς δεν υπήρχαν επικαιροποιημένες οδηγίες για την επιθεώρηση πριν και μετά τη σφαγή, την ευζωία των ζώων και την επαλήθευση των αυτοελέγχων των επιχειρήσεων.
Οι κατάλογοι ελέγχου των κτηνιάτρων δεν είχαν ανανεωθεί από το 2014, ενώ πολλοί επιθεωρητές δεν γνώριζαν τις ειδικές νομικές απαιτήσεις για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα ευρήματα σε συγκεκριμένο σφαγείο, όπου εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγιεινής και συντήρησης. Οι ελεγκτές παρατήρησαν κατεστραμμένα δάπεδα, τοίχους και οροφές, βρώμικους ψύκτες, κενά σε πόρτες που επέτρεπαν την είσοδο παρασίτων και γενικά κακά πρότυπα υγιεινής.
Επιπλέον, η επιχείρηση αρνήθηκε την πρόσβαση των ελεγκτών σε τρεις ψυκτικούς θαλάμους, δύο εκ των οποίων συνδέονταν με τον χώρο σφαγής. Όταν παραβιάστηκε η κλειδαριά, εντοπίστηκαν 10 τόνοι κατεψυγμένου κρέατος που ήταν αποθηκευμένοι με ακατάλληλο τρόπο, καθιστώντας τα προϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση. Το κρέας καταστράφηκε και οι δραστηριότητες της εγκατάστασης ανεστάλησαν προσωρινά.
Παρόλο που οι επίσημες δειγματοληψίες δεν αποκάλυψαν μικροβιακές παραβάσεις, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι πολλά προβλήματα δεν καταγράφονταν επίσημα, καθώς οι επιθεωρητές έκαναν απλώς προφορικές συστάσεις, χωρίς την έκδοση γραπτών αναφορών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μη συμμορφώσεις να παραμένουν άλυτες, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Σε απάντηση στα ευρήματα, ο Βουλγαρικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων συγκρότησε ομάδα εργασίας για την εκπόνηση εγχειριδίου επίσημων ελέγχων, προωθώντας την ηλεκτρονική εκπαίδευση όλων των κτηνιάτρων και του προσωπικού των σφαγείων, επιτόπια πρακτική κατάρτιση και νέες διαδικασίες ελέγχου των αυτοελέγχων των εταιρειών.