ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒρετανός πούλησε θανατηφόρα χημική ουσία, ως "χάπια αδυνατίσματος" - σκότωσε 33 ανθρώπους

Βρετανός πούλησε θανατηφόρα χημική ουσία, ως “χάπια αδυνατίσματος” – σκότωσε 33 ανθρώπους

2 λεπτά ανάγνωσης

Σε ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων καταδικάστηκε βρετανός από την πόλη Cheshire, επειδή πούλησε μια εξαιρετικά τοξική βιομηχανική χημική ουσία ως συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι στη Βρετανία.

Ο Jack Finney, πούλησε παράνομα τη θανατηφόρα 2,4-δινιτροφαινόλη (DNP) μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουλίου 2020 στο “σκοτεινό” διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

- Advertisement -

Το DNP είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει θάνατο, καθώς και άλλες σοβαρές σωματικές παρενέργειες. Καθώς το DNP είναι μια βιομηχανική χημική ουσία, δεν υπάρχει ασφαλής δοσολογία και απαγορεύεται η κατανάλωσή του ως συμπλήρωμα διατροφής, κάτι που είναι συχνά ισχυρισμός από όσους πωλούν την ουσία.

Ο Finney κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για οκτώ αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αδικημάτων για την ασφάλεια των τροφίμων του 1990 σχετικά με την πώληση DNP. 

- Advertisement -

Ο Reginald Bevan, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Εγκλήματος Τροφίμων, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη καταδίκη καθώς στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε οποιονδήποτε επιδιώκει να επωφεληθεί από την παράνομη πώληση αυτής της απειλητικής για τη ζωή ουσίας. Συνεχίζουμε να είμαστε αμείλικτοι στην καταδίωξη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων θέτουν σε κίνδυνο το κοινό και παραβιάζουν το νόμο.

Η έρευνα διεξήχθη από το NFCU της FSA και υποστηρίχθηκε από την Αστυνομία Cheshire , τη Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, το West Midlands Cyber ​​Crime, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

- Advertisement -

«Η πώληση επικίνδυνων μη εγκεκριμένων φαρμάκων, μεταμφιεσμένων σε συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε όσους αγοράζουν και χρησιμοποιούν τα φάρμακα», δήλωσε η Βοηθός Επίτροπος Εγκληματικών Ερευνών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Κάθριν Α. Χέρμσεν.

DNP και στην Ολλανδία

Η Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) προειδοποίησε επίσης πρόσφατα για την παρουσία DNP στην ολλανδική αγορά. Το DNP είναι επίσης γνωστό ως Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen και Chemox. Εκτός από τα θύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλη την Ευρώπη λόγω της χρήσης του.

Μετά από αναφορά των βρετανικών αρχών, οι ερευνητές της NVWA ξεκίνησαν ποινική έρευνα για έναν Ολλανδό προμηθευτή προϊόντων αδυνατίσματος που περιέχουν DNP. Τα είδη δεν πωλούνται μέσω κανονικών καταστημάτων του διαδικτύου αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο “σκοτεινό” διαδίκτυο.

Πηγή: Cheshirelive

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.