Η ωμή ζύμη και το ωμό αλεύρι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.
Η ελληνική κουζίνα στα νοικοκυριά έχει «πάρει φωτιά» τις τελευταίες ημέρες καθώς πολλοί επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους χριστουγεννιάτικα γλυκά, μελομακάρονα κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, μπισκότα αλλά και πίτες. Και ενώ πολλοί γνωρίζουν τους κινδύνους των ωμών αυγών και της σαλμονέλας, λιγότεροι συνειδητοποιούν ότι το ωμό αλεύρι είναι ένα ωμό τρόφιμο που μπορεί να φιλοξενεί παθογόνα όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν ασθένειες που μπορεί να είναι από ήπιες (πυρετός, διάρροια, εμετός) έως και πολύ σοβαρές. Για αυτό και η κατανάλωση ωμού αλευριού αν και υποτιμημένος κίνδυνος αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Να θυμίσουμε μόνο μερικές από τις μεγάλες εστίες δηλητηριάσεων μετά την κατανάλωση ωμού αλεύρου: 2023: Το αλεύρι Gold Medal της General Mills που συνδέθηκε με μια επιδημία Salmonella Infantis που αρρώστησε 13 άτομα σε 11 πολιτείες, με τις δοκιμές να επιβεβαιώνουν τη μόλυνση του προϊόντος. Και οι 13 κατανάλωσαν ωμή ζύμη ή κουρκούτι με ακατέργαστο αλεύρι Gold Medal. Και το 2016 όμως, η General Mills είχε ανακαλέσει αλεύρι λόγω δηλητηρίασης από E. coli σε 63 ανθρώπους. Το 2021 ένα λοιμώδες ξέσπασμα E. coli που συνδέεται με ωμό μείγμα κέικ αρρώστησε 16 άτομα σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμα σε 21 βενζινάδικα της Κέρκυρας σε μία ημέρα!
Η διαδρομή του αλευριού από το χωράφι στο πιάτο, είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει αποθήκευση, μεταφορά, άλεσμα, και ανάμειξη σιταριού. Τα παθογόνα μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας καλλιέργειας, συγκομιδής, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής, όμως τυπικά, δεν χρησιμοποιείται κανένα στάδιο μείωσης του παθογόνου στη διαδικασία παραγωγής αλευριού. Επομένως, το τελικό προϊόν δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση στην ακατέργαστη μορφή του.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε γνωστό φούρνο στα Βόρεια προάστια Αττικής
Και η ωμή ζύμη που περιέχει εκτός από αλεύρι και άλλα ωμά προϊόντα όπως ωμό αυγό δημιουργεί κίνδυνο έκθεσης σε τροφιμογενή παθογόνα, κάτι που οι καταναλωτές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό.
Επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε τον κίνδυνο. Σε ανάλυση 882 δειγμάτων ωμού αλευριού (η μελέτη δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Journal of Applied Microbiolog), στα 68 δείγματα βρέθηκε E. coli σε επίπεδο >20 CFU/g., σε 10 δείγματα Shiga-toxin, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας ήταν 0,1%.
Μπορεί να μην το έχουμε στο μυαλό μας ως ωμή τροφή, όμως είναι και μάλιστα, κρύβει σχεδόν του ίδιους κινδύνους που έχουν το κρέας και τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα που δεν έχουν πλυθεί. Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείτε, ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι είναι ασφαλή. Γι αυτό θα πρέπει:
- Ποτέ μην τρώτε ή δοκιμάζετε ωμό αλεύρι, ζύμη ή κουρκούτι.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης.
- Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ωμό αλεύρι, όπως μείγμα κέικ για να φτιάξετε milkshakes.
- Μην δοκιμάζετε έτοιμα μείγματα για κέικ
- Μην χρησιμοποιείτε ακατέργαστη ζύμη μπισκότων σε παγωτό .
- Ακολουθήστε τις οδηγίες μαγειρέματος όταν χρησιμοποιείτε συσκευές μικροκυμάτων, επειδή σε αυτή την περίπτωση τα τρόφιμα είναι ευάλωτα στην επιβίωση παθογόνων παραγόντων λόγω της άνισης θέρμανσης, της έλλειψης χρήσης θερμόμετρου και των διαφορών στην ενίσχυση μεταξύ των μονάδων μικροκυμάτων.
- Καθαρίστε προσεκτικά: Πλύνετε καλά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες εργασίας αφού χειριστείτε ωμό αλεύρι ή ζύμη.
Τέλος τα περισσότερα συσκευασμένα άλευρα έχουν ημερομηνίες λήξης, που είναι τυπωμένες στην συσκευασία. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το αλεύρι σας είναι ασφαλές, είναι να το μυρίσετε. Ενώ το φρέσκο αλεύρι έχει ουδέτερη οσμή, το χαλασμένο αλεύρι είναι δύσοσμο- μπορεί να είναι μπαγιάτικο, μουχλιασμένο ή ξινό. Μπορεί επίσης να φαίνεται αποχρωματισμένο.