Χαρακτηρίζει «πρόκληση» για τους καταναλωτές τις αντικρουόμενες πληροφορίες.
Απάντηση στην απόφαση του ΠΟΥ να ταξινομήσει το γλυκαντικό ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνο» έδωσε με ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA. Σύμφωνα με τον FDA δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το τεχνητό γλυκαντικό με τον καρκίνο.
Πιο συγκεκριμένα ο FDA αναφέρει:
«Η ασπαρτάμη που επισημαίνεται από το IARC ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» δεν σημαίνει ότι η ασπαρτάμη συνδέεται πράγματι με τον καρκίνο.
Η FDA διαφωνεί με το συμπέρασμα της IARC ότι αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν την ταξινόμηση της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας για τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες του FDA εξέτασαν τις επιστημονικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση της IARC το 2021, όταν διατέθηκαν για πρώτη φορά και εντόπισαν σημαντικές ελλείψεις στις μελέτες στις οποίες βασίστηκε η IARC. Σημειώνουμε ότι η JECFA δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της ασπαρτάμης υπό τα τρέχοντα επίπεδα χρήσης και δεν άλλαξε την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI).
Οι επιστήμονες του FDA δεν έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια όταν η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται υπό τις εγκεκριμένες συνθήκες. Το γλυκαντικό είναι εγκεκριμένο σε πολλές χώρες. Ρυθμιστικές και επιστημονικές αρχές, όπως η Health Canada και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχουν αξιολογήσει την ασπαρτάμη και επίσης τη θεωρούν ασφαλή στα τρέχοντα επιτρεπόμενα επίπεδα χρήσης.
Οι καταναλωτές μπορούν να βασίζονται σε προϊόντα με ασπαρτάμη και άλλα γλυκαντικά για να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Αναγνωρίζουμε ότι η πλοήγηση σε διαφορετικές πληροφορίες από οργανισμούς υγείας είναι πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιόπιστες, επιστημονικές πληροφορίες για την ασπαρτάμη και άλλα γλυκαντικά στον ιστότοπο του FDA για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές.»
Ωστόσο σε άλλη ανακοίνωση ο FDA διευκρινίζει πως άτομα με δυσκολία στο μεταβολισμό της φαινυλαλανίνης λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU) θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την ασπαρτάμη. Οι καταναλωτές μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένα προϊόν έχει ασπαρτάμη αναζητώντας το ονομαστικά στη λίστα συστατικών στην ετικέτα του προϊόντος, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μια δήλωση για την ενημέρωση των ατόμων με PKU ότι το προϊόν περιέχει φαινυλαλανίνη.