Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύξηση κρουσμάτων Ηπατίτιδας Ε στην Ευρώπη από αλλαντικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑύξηση κρουσμάτων Ηπατίτιδας Ε στην Ευρώπη από αλλαντικά
spot_img

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC παρακολουθεί την εξέλιξη της αύξησης των μολύνσεων από τον ιό της ηπατίτιδας Ε που καταγράφηκαν στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2024. Η αναφορά του ECDC κάνει λόγο για 520 περιπτώσεις σε 10 χώρες. Μια ασυνήθιστη αύξηση αναφέρεται στο Βέλγιο, την Τσεχία και τη Φινλανδία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2023.  

Στην Φινλανδία καταγράφηκαν 24 κρούσματα και οι 21 ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν λουκάνικο ή σαλάμι. Περισσότεροι από 350 ασθενείς αναφέρθηκαν στη Γερμανία, 63 στην Τσεχική Δημοκρατία, 38 στη Φινλανδία και 36 στο Βέλγιο. Η Ολλανδία είχε εννέα κρούσματα, η Ιρλανδία, η Δανία και η Ισπανία είχαν έξι και η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Σουηδία είχαν όλες ένα. Το ECDC αναμένει να συνεχιστούν τα περιστατικά ηπατίτιδας Ε στην Ευρώπη.

Ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV), το παθογόνο που προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα Ε, είναι η πιο κοινή αιτία οξείας ιογενούς ηπατίτιδας παγκοσμίως. Στις ανεπτυγμένες χώρες ο ιός είναι μια ζωονόσος που μεταδίδεται κυρίως στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου, μη σωστά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή κρέατος κυνηγιού ή άλλων προϊόντων κρέατος, αλλά και μέσω οστρακοειδών ή μολυσμένων λαχανικών. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες λοιμώξεις είναι τοπικά επίκτητες και ασυμπτωματικές. Σε οξείες περιπτώσεις η νόσος είναι μια αυτοπεριοριζόμενη ηπατίτιδα που επηρεάζει κυρίως άνδρες ενήλικες άνω των 60 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατίτιδα με οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρήθηκε δεκαπλάσια αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ με περισσότερα από 5.500 κρούσματα το 2015. Πάνω από το 50% των περιστατικών που αναφέρθηκαν εισήχθησαν σε νοσοκομείο. Ωστόσο, το ποσοστό των νοσηλευόμενων περιπτώσεων έχει μειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συστήματα επιτήρησης καταγράφουν όλο και περισσότερο ηπιότερες περιπτώσεις. Πέντε από τις 12 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ που συλλέγουν δεδομένα για την έκβαση ανέφεραν 28 θανάτους μεταξύ 2005 και 2015.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο