Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπαίνει στα MyMarket η «Μάρκα του Καταναλωτή»

ΑρχικήΝέαΜπαίνει στα MyMarket η «Μάρκα του Καταναλωτή»
spot_img

cibum team

Για ένα άκρως δημιουργικό και πυκνό, από άποψη εξελίξεων φθινόπωρο, ετοιμάζεται η Πρωτοβουλία της «Μάρκας του Καταναλωτή».

Μετά την επιτυχία που γνώρισαν αντίστοιχες προσπάθειες σε εννέα τουλάχιστον ξένες αγορές, αποκτά πλέον και στη χώρα μας μία αξιοσημείωτη δυναμική.

Το καινοτόμο εγχείρημα συστήθηκε στο ελληνικό κοινό τον Μάιο του 2020 με το παστεριωμένο γάλα και ακολούθησαν λίγους μήνες μετά το ελαιόλαδο (13.000 μπουκάλια των 750 ml έχουν διατεθεί από τις αρχές του έτου) και προς το τέλος του έτους το «γιαούρτι του Καταναλωτή» (90.000 τεμάχια από τις αρχές του έτους).

Πλέον, η σκυτάλη περνάει στην φέτα, για την οποία το σχετικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου το κοινό συμμετέχει στον καθορισμό τόσο των προδιαγραφών του προϊόντος όσο και της τιμής του παραγωγού, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και ψηφίζεται αυτό το διάστημα

Όπως δηλώνει ο συνιδρυτής και συντονιστής του εγχειρήματος, Λάμπης Κώτσου, πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο θα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά η «φέτα του Καταναλωτή» η οποία θα παράγεται με πρώτη ύλη από Μακεδόνες αιγοπροβατοτρόφους και από τη δραμινή γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ, η οποία παράγει για λογαριασμό της πρωτοβουλίας και το γιαούρτι.

Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έχουν καταχωρηθεί μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το λανσάρισμα θα γίνει στην κλασική συσκευασία των 400 γραμμαρίων και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή λιανικής.

Αυτό, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Κώτσου, δεν συνεπάγεται συμπίεση της τιμής παραγωγού όπως και στους υπόλοιπους κωδικούς, που έχουν κυκλοφορήσει υπό την ομπρέλα της «Μάρκας του Καταναλωτή». Βασική αρχή του project είναι η διασφάλιση μιας δίκαιης αμοιβής, που θα επιτρέψει στον αγρότη να είναι βιώσιμος και ταυτόχρονα να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση της εκμετάλλευσης του.

Στο πλαίσιο αυτό, για το αγελαδινό γάλα, που κατευθύνεται σε εμφιάλωση και παραγωγή γιαουρτιού, η τιμή αγοράς του γάλακτος από τον κτηνοτρόφο είναι κατ’ ελάχιστον 47,5 και 48,5 λεπτά το κιλό ενώ για το ελαιόλαδο διαμορφώνεται σε 3,24 ευρώ το κιλό για το συμβατικό και 4,24 ευρώ το κιλό για το βιολογικό. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μίνιμουμ αυτές τιμές είναι κλειδωμένες για μία τριετία, ενώ υπόκεινται σε ανοδική αναθεώρηση εφόσον η αγορά σε τοπικό επίπεδο κινηθεί υψηλότερα.

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

“Πόλεμος” για το βαλσάμικο ξύδι: Η Ιταλία θα μηνύσει τη Σλοβενία!

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα