Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Catering: Καινοτόμο αυτοματοποιημένο σύστημα επαναχρησιμοποίησης σκευών

ΑρχικήΝέαCatering: Καινοτόμο αυτοματοποιημένο σύστημα επαναχρησιμοποίησης σκευών
spot_img

Βιωσιμότητα σε μεγάλες εκδηλώσεις – Νέος τρόπος μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων

Η start-up Γερμανική εταιρεία 1Less, ανέπτυξε ένα ειδικό σύστημα που βοηθά στην επίλυση του προβλήματος των πλαστικών, ιδιαίτερα σε μεγάλες εκδηλώσεις, σε εμπορικές εκθέσεις και σε εμπορικά κέντρα. Η καινοτομία για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βασίζεται σε ετικέτες RFID και σε «έξυπνους» κάδους απορριμμάτων με αισθητήρες RFID, που διαχωρίζουν τα κανονικά απόβλητα από τα επαναχρησιμοποιήσιμα κομμάτια φλυτζανιών και πιάτων.

Ο έξυπνος κάδος 1Less

Ποιο είναι το πρόβλημα που λύνεται με το 1Less;

Κάθε μέρα δισεκατομμύρια πλαστικά δοχεία μιας χρήσης πετιούνται. Μόνο στην ΕΕ, περισσότερα από 1,13 τρισεκατομμύρια δοχεία τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για λίγα λεπτά, αλλά θα μολύνουν τον πλανήτη μας για χιλιάδες χρόνια. Οι επιπτώσεις στην υγεία δεν μπορούν επίσης να αγνοηθούν: Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ακόμη και μικροπλαστικά σωματίδια στους ανθρώπινους πλακούντες. Μαζί με την κλιματική αλλαγή, τα πλαστικά απόβλητα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή μας.

Η λύση: Internet-of-Things, Τεχνητή Νοημοσύνη και έξυπνη επαναχρησιμοποίηση

Η 1Less με έδρα το Βερολίνο έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο αυτοματοποιημένο σύστημα για χρήση από εταιρείες μαζικής εστίασης, συνδυάζοντας λογισμικό και υλικά και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Internet-of-Things.  Τα σκεύη -πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα δοχεία- είναι εξοπλισμένα με ετικέτες RFID, οι οποίες αργότερα ταξινομούνται από αυτοματοποιημένους κάδους ταξινόμησης χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους αισθητήρων. Ο πλήρως αυτοματοποιημένος κάδος διαχωρίζει τα κανονικά σκουπίδια από τα επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα και πιάτα όταν πετιούνται. Οι έξυπνοι κάδοι μπορούν να βρίσκονται γύρω από οποιονδήποτε χώρο και ο καταναλωτής ή το προσωπικό απλώς βάζει το δοχείο ή τα μαχαιροπίρουνα, ή ακόμη και οποιοδήποτε απόβλητο, μέσα σε αυτό. Δεν απαιτούνται ειδικές αποφάσεις διαλογής, καθώς ο εγκέφαλος και ο αισθητήρας του κάδου αναγνωρίζει το σκεύος 1Less, ενώ ένας μηχανισμός διαλογής το διαχωρίζει από άλλα απορρίμματα. Επίσης, αλληλεπιδρά με την εφαρμογή 1Less cleaning-staff service για να τους ενημερώνει πότε πρέπει να αδειάζουν ή να συντηρούν τους κάδους.

Η όλη διαδικασία ενεργοποιείται από μια ψηφιακή πλατφόρμα IoT και την υπηρεσία App. Η πλατφόρμα IoT συλλέγει όλα τα δεδομένα και ελέγχει τους μεμονωμένους εγκεφάλους απορριμμάτων. Παρακολουθεί κάθε χρησιμοποιημένο σκεύος πιάτων 1Less και ελέγχει ότι μόνο αυτά αναγνωρίζονται για τη μετάβαση στη διαδικασία καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης. Ο κάδος καταγράφει επίσης κάθε στοιχείο και στέλνει τις πληροφορίες σε μια τράπεζα δεδομένων, η οποία δημιουργεί αναφορές για βασικές πληροφορίες για τους πελάτες του 1Less. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι συμβατές με το GPDR.

Η 1Less αναζητά επί του παρόντος επενδυτές για να κλιμακώσει την ανάπτυξή της. Ο Boris Jebsen, συνιδρυτής του 1Less, σχολιάζει: «Η λύση τεχνολογίας και IoT 1Less μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε συσκευασία μιας χρήσης σε ένα έξυπνο, επαναχρησιμοποιήσιμο πακέτο, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί τις αυτοματοποιημένες επιστροφές στο επόμενο επίπεδο. Πέρυσι η εταιρεία υπέβαλε επιτυχώς αίτηση για χρηματοδότηση για τη Φάση 1 του Ταμείου Επιτάχυνσης EIC της ΕΕ, για μεμονωμένες νεοφυείς και μικρές εταιρείες για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση καινοτομιών που αλλάζουν το παιχνίδι. Το δυναμικό της αγοράς, τα επόμενα 5 χρόνια, σε ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, είναι 275 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην ΕΕ».

Μετά την ανάπτυξη των πρωτοτύπων το 2021, οι πρώτες μεγάλες δοκιμές έχουν προγραμματιστεί εντός του 2022. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο