Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαλκός στα τρόφιμα: Η EFSA μειώνει την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧαλκός στα τρόφιμα: Η EFSA μειώνει την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη
spot_img

Η επικαιροποιημένη ADI της EFSA για την πρόσληψη χαλκού μέσω των τροφίμων

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για χαλκό από όλες τις πηγές των τροφίμων θα μειωθεί από 0,15 mg/kg σωματικού βάρους (bw) σε 0,07 mg/kg σωματικού βάρους με βάση επικαιροποιημένη αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων. Το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης της EFSA σχετικά με τον χαλκό στα τρόφιμα είναι ανοικτό για σχόλια έως την 1η Αυγούστου 2022.

Ο χαλκός είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό για όλα τα έμβια όντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Ακόμα και μικρή ποσότητα χαλκού που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Είναι φυσικά παρόν σε πολλά τρόφιμα και επίσης εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα μέσω της χρήσης του σε βιολογικά και συμβατικά φυτοφάρμακα, ζωοτροφές και πρόσθετα τροφίμων, καθώς και ως θρεπτικό συστατικό σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Από την επιστημονική επιτροπή της EFSA, ζητήθηκε να επανεξετάσει την ADI για τον χαλκό που χρησιμοποιείται στους διάφορους τομείς σε όλο το έργο της EFSA. Η νέα ADI προέρχεται από την κατακράτηση χαλκού στο ήπαρ από ενήλικες.

Έκθεση σε χαλκό από όλες τις διατροφικές πηγές

Εκτός από την αναθεώρηση της αποδεκτής πρόσληψης, οι επιστήμονες της EFSA αξιολόγησαν για πρώτη φορά την έκθεση των καταναλωτών στον συνολικό χαλκό από όλες τις πηγές της διατροφής. Στη γενική έκθεση του πληθυσμού δεν υπερβαίνει αυτή την ADI, αλλά λόγω ορισμένων αβεβαιοτήτων, αυτό μπορεί να υποτιμηθεί για ορισμένους υποπληθυσμούς των τακτικών καταναλωτών τροφίμων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε χαλκό.

Οι προσλήψεις για νεότερες ηλικιακές ομάδες υπερβαίνουν τη νέα ADI, αλλά οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ενέχει κίνδυνο τοξικότητας από χαλκό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και, ως εκ τούτου, δεν θεωρείται ανησυχία για την υγεία. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερο χαλκό για την ανάπτυξη και τη χρήση του σε υψηλότερο ποσοστό από τους ενήλικες. Ως εκ τούτου, ο χαλκός είναι λιγότερο πιθανό να διατηρηθεί στο συκώτι ενός παιδιού.

Μόλις οριστικοποιηθεί, η νέα ADI θα εφαρμοστεί σε σχέση με τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα ζωοτροφών και τα πρόσθετα τροφίμων και θα επικαιροποιηθεί το ανεκτό ανώτατο επίπεδο πρόσληψης χαλκού ως μικροθρεπτικού συστατικού της EFSA.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα