Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

CPigFeed: Τροφή για χοίρους από παραπροϊόντα αρτοποιίας!

ΑρχικήΝέαCPigFeed: Τροφή για χοίρους από παραπροϊόντα αρτοποιίας!
spot_img

Ένα πρωτότυπο «γεύμα αρτοποιίας» (bakery meal) δημιούργησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ και του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα για να λύσουν το πρόβλημα του υψηλού κόστους των ζωοτροφών.

Αφού αναζήτησαν και εντόπισαν πιθανές πηγές παραπροϊόντων τροφίμων, εξασφάλισαν την προμήθεια διαφόρων ειδών από φούρνους, ζαχαροπλαστεία και σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια μελέτησαν την καταλληλότερη σύνθεση για ένα σιτηρέσιο, κατάλληλο για τα γουρούνια των χοιροτρόφων της περιοχής.

      Το «γεύμα αρτοποιίας» που δημιούργησαν περιέχει τυροπιτάκια, κακοφουρνισμένα μπισκότα, σφολιάτες και αρτοσκευάσματα που πλησιάζουν ή έχουν προσεγγίσει την ημερομηνία λήξης. Τα τρόφιμα αυτά αποσυσκευάζονται, θρυμματίζονται, υφίστανται θερμική επεξεργασία και παστερίωση, ώστε να απομακρυνθούν τα πιθανά μικρόβια και να διατηρηθούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Στη συνέχεια ανακατεύονται με το υφιστάμενο σιτηρέσιο των χοίρων, στις σωστές αναλογίες που έχουν προσδιοριστεί και το τρόφιμο που προκύπτει τροφοδοτεί την κτηνοτροφική μονάδα.

      Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου CPigFeed για την «αειφορική ενσωμάτωση των παραπροϊόντων τροφίμων στη διατροφή χοίρων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας», ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, Γιώργιος Μπανιάς επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο καθώς θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η χρήση του συγκεκριμένου γεύματος έχει μειώσει κατά 40% το κόστος σίτισης των χοίρων ενώ και οι χοιροτρόφοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι καθώς η ποιότητα του κρέατος είναι εξαιρετική. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και περιβαλλοντικά οφέλη από την όλη διαδικασία, δεδομένου ότι λιγότερα τρόφιμα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, η κυκλική βιοοικονομία εφαρμόζεται στην πράξη και με τη σειρά της προωθεί τη βιομηχανική συμβίωση στον κλάδο της αγροδιατροφής. Μέσω αυτής, το απόβλητο μιας επιχείρησης παραγωγής τροφίμων μπορεί να είναι πρώτη ύλη για μια άλλη επιχείρηση.

Το έργο CPigFeed παρουσιάστηκε στο τελικό συνέδριο του SinCE-AFC

      Το έργο CPigFeed παρουσιάστηκε σήμερα στο τελικό συνέδριο του SinCE-AFC, του προγράμματος Interreg Europe για την κυκλική οικονομία στον αγροδιατροφικό τομέα, μαζί με αρκετές ακόμη καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

      Το συνέδριο διοργάνωσαν ο επικεφαλής εταίρος του SinCE-AFC, η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ‘Ανατολική ΑΕ΄ και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τη λίστα με παραδείγματα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται στην πράξη στην Κεντρική Μακεδονία συμπληρώνουν τα καλαμάκια που παρασκευάζονται από στελέχη σίτου, συνεταιριστικά καταστήματα που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φρούτων και λαχανικών που χρησιμοποιεί τα υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής για την παραγωγή ενέργειας, εταιρεία παραγωγής βιοαερίου από τη βιομάζα των κτηνοτροφικών αποβλήτων κ.α.

Σαράντα καλές πρακτικές έχουν καταγραφεί από όλους τους εταίρους του SinCE-AFC

      Η Διευθύντρια του Τμήματος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ανατολικής ΑΕ, Βασιλική Παπαδοπούλου, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από σαράντα καλές πρακτικές από όλες τις περιοχές, τις περιφέρειες και τους δήμους που μετέχουν στο έργο (από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία). Γνωστοποίησε, παράλληλα ότι με τη λήξη της πρώτης φάσης του έργου όλοι οι εταίροι ανέπτυξαν τα σχέδια δράστης τους που περιλαμβάνουν εργασίες και στόχους που θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν στη δεύτερη φάση του έργου που θα διαρκέσει έναν ακόμη χρόνο, ξεκινώντας από τον Αύγουστο.

      Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι θα επιδιωχθεί η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης που θα λειτουργεί μεσα στην Περιφέρεια για να υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής, ώστε να εντάξουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας στις εργασίες τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το νέο ΠΕΠ.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο