ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔεκάδες κρούσματα E. coli στη Βρετανία από Τούρκικη σταφίδα

Δεκάδες κρούσματα E. coli στη Βρετανία από Τούρκικη σταφίδα

2 λεπτά ανάγνωσης

Εξηγήσεις από τις Τούρκικες Αρχές ζήτησαν οι Βρετανοί.

36 κρούσματα E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) έχουν επιβεβαιωθεί στη Βρετανία με πιθανή αιτία σταφίδες προέλευσης Τουρκίας. Οι ασθένειες άρχισαν να εμφανίζονται τον Νοέμβριο του 2023.

- Advertisement -

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) έχει θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, για να ενημερωθεί σχετικά με τις σχετικές διαδικασίες παραγωγής και συνεργάζεται επίσης με τους λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου για να λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα σταφίδας (RTE) που κυκλοφορούν γενικότερα στην αγορά είναι ασφαλή. 

Οι σταθμοί συνοριακού ελέγχου έχουν επίσης ενημερωθεί κατάλληλα μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης εισαγωγών να προσέχουν αυτό τα εισαγόμενα από την Τουρκία εμπορεύματα και ενθαρρύνονται να πραγματοποιούν δειγματοληψίες επιτήρησης.

- Advertisement -

Τι είναι το E. coli

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένας τύπος βακτηρίου που υπάρχει κανονικά σε τεράστιους αριθμούς στο περιεχόμενο του εντέρου του ανθρώπου, καθώς και ορισμένων ζώων. Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς και βοηθούν ακόμη και στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. coli και εμπλέκεται συχνά σε ανακλήσεις, ασθένειες καταναλωτών και ακόμη και θανάτους.

Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική τους δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς STEC περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια (συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας), κοιλιακό άλγος και μερικές φορές αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.