Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Αλλάζουν τα υφιστάμενα ανώτατα όρια καταλοίπων για τη δραστική ουσία dichlorprop-P (ζιζανιοκτόνο) στα δημητριακά

ΑρχικήΝέαΔελτία ΤύπουEE: Αλλάζουν τα υφιστάμενα ανώτατα όρια καταλοίπων για τη δραστική ουσία dichlorprop-P (ζιζανιοκτόνο) στα δημητριακά
spot_img

Τι ανακοίνωσε η EFSA.

Η εταιρεία Nufarm Crop Products UK Ltd. υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια αρχή της Ιταλίας σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, με σκοπό την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία dichlorprop-P σε διάφορους σπόρους δημητριακών, όπως το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το σιτάρι. Το αίτημα αυτό αφορά τη χρήση της μορφής dichlorprop-P 2-αιθυλεξυλ (2-EHE), που χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο.

Οι αρχές που αξιολόγησαν τα δεδομένα της αίτησης, έκριναν ότι οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν ήταν επαρκείς για την εξαγωγή προτάσεων σχετικά με τα νέα ΑΟΚ για τους σπόρους κριθαριού, βρώμης, σίκαλης και σιταριού. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν επαρκείς και επικυρωμένες αναλυτικές μέθοδοι που επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό των υπολειμμάτων του dichlorprop-P στα προϊόντα αυτά.

Συγκεκριμένα, το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) καθορίστηκε στα 0,01 mg/kg, τόσο για τα υπό εξέταση προϊόντα (δημητριακά), όσο και για ζωικά υποστρώματα, όπως το γάλα ή το κρέας, που μπορεί να περιέχουν υπολείμματα λόγω της κατανάλωσης των ψεκασμένων δημητριακών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αξιολογώντας τα δεδομένα, πραγματοποίησε εκτίμηση κινδύνου για να καθορίσει εάν η πρόσληψη των υπολειμμάτων από την κατανάλωση των εν λόγω δημητριακών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η εκτίμηση αυτή περιλάμβανε ανάλυση της βραχυπρόθεσμης (οξείας) και μακροπρόθεσμης (χρόνιας) έκθεσης σε υπολείμματα του dichlorprop-P από τη διατροφή.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου σύμφωνα με τις προτεινόμενες γεωργικές πρακτικές είναι απίθανο να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, είτε μέσω της άμεσης κατανάλωσης των δημητριακών είτε μέσω ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που κατανάλωσαν τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.

Τροφική αλλεργία: Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί

Νέα μελέτη υπογραμμίζει την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα που διαχειρίζονται τροφικές αλλεργίες.

Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε ξηρούς καρπούς

Οδηγίες χρήσης για ασφαλή αποθήκευση ξηρών καρπών στο σπίτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο