Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι δίαιτες θα πρέπει να διέπονται από τέσσερις βασικές αρχές, αναφέρουν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα. Η δήλωσή τους υπογραμμίζει τη σημασία της επαρκούς, ισορροπημένης, μέτριας και ποικίλης πρόσληψης τροφής και στοχεύει να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει υγιεινή διατροφή.
«Με τέτοια προβολή στην επιστημονική βιβλιογραφία και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχει προκύψει ένα εύρος ορισμών και προοπτικών σχετικά με το τι συνιστά υγιεινή διατροφή και πώς μπορεί να επιτευχθεί, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον», αναφέρει ο FAO στην εισαγωγή της δήλωσης.
Οι ανθυγιεινές δίαιτες αποτελούν κύριο παράγοντα εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Ο FAO και ο ΠΟΥ εξέδωσαν τη δήλωση παράλληλα με τη φετινή ετήσια συνάντηση της Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια, όπου οι ενδιαφερόμενοι φορείς συγκεντρώθηκαν για να ενισχύσουν τις πολιτικές απαντήσεις στις επισιτιστικές κρίσεις, και τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα στο Κάλι της Κολομβίας.
Και τα δύο γεγονότα ώθησαν τον FAO και τον ΠΟΥ να αποσαφηνίσουν την ιδέα της «υγιεινής διατροφής», ενώ παράλληλα να γιορτάσουν την «ποικιλομορφία των υγιεινών διατροφικών προτύπων».
Η πρόσληψη τροφής θα πρέπει να είναι επαρκής, ισορροπημένη, μέτρια και ποικίλη, σύμφωνα με τη δήλωση. Η διατροφή θα πρέπει να παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά με μέτριο και ισορροπημένο τρόπο, με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών σε όλες τις ομάδες τροφίμων.
Με την καθημερινή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των διατροφικών συμβουλών, τις επιστημονικές μελέτες για τις «καλύτερες» δίαιτες και την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής για τα διατροφικά συστήματα, το απλό μήνυμα της δήλωσης ενοποιεί αρκετές δεκαετίες επιστημονικής έρευνας
Ωστόσο, η δήλωση αναγνωρίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν από την έκδοση συστάσεων, ιδίως για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UFP), συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων ποτών και επιδόρπιων, των βαμμένων σνακ και των επεξεργασμένων κρεάτων.
Περισσότερο από το 50% της ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από UFP στις χώρες υψηλού εισοδήματος, και η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται όλο και περισσότερο στις χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα.
«Πιθανώς θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια για να έχουμε επαρκή βάση αποδείξεων», σημείωσε η Dr JoAnn Manson, γιατρός και ερευνήτρια στο Χάρβαρντ, σε πρόσφατο άρθρο της STAT.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ και ο FAO συνέστησαν «να ληφθεί υπόψη η μετριοπάθεια» της UFP. Άλλοι ρυθμιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και των Υπηρεσιών Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), πρόκειται να εκδώσουν τις δικές τους διατροφικές οδηγίες μέχρι το τέλος του έτους. Η έκδοση Dietary Guidelines for Americans, 2025-2030, είναι επίσης πιθανό να μην περιλαμβάνει οριστικές συμβουλές σχετικά με το UFP.