Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεύτερη μήνυση στη Mars για χρήση διοξειδίου του τιτανίου στα Skittles

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε κατά της Mars στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιλινόις από έναν καταναλωτή είναι σχεδόν ίδια με μια άλλη αγωγή που κατατέθηκε ενάντια της εταιρείας τον Ιούλιο.

ΑρχικήΝέαΔεύτερη μήνυση στη Mars για χρήση διοξειδίου του τιτανίου στα Skittles
spot_img

Δεύτερη αγωγή από καταναλωτή κατατέθηκε ενάντια της Mars αναφορικά με την περιεκτικότητα των Skittles σε διοξείδιο του τιτανίου.

O «αγώνας» των Skittles για δικαίωση συνεχίζεται, καθώς μια δεύτερη αγωγή ισχυρίζεται ότι είναι «ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση», επειδή περιέχουν τη χρωστική ουσία διοξείδιο του τιτανίου. Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε κατά της Mars στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιλινόις από έναν καταναλωτή, τον William Mignin III  είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που κατατέθηκε από μια άλλη καταναλώτρια  στην Καλιφόρνια τον Ιούλιο.

Και οι δύο αγωγές ισχυρίζονται ότι η χρήση διοξειδίου του τιτανίου από την Skittles, που χρησιμοποιείται για να κάνει τα χρώματα πιο φωτεινά, θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στους καταναλωτές. Μελέτες έχουν δείξει ότι το διοξείδιο του τιτανίου θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο κυτταρικό DNA και η ουσία έχει ταξινομηθεί ως πιθανή καρκινογόνος ουσία  από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

Σε απάντηση στην πρώτη περίπτωση αγωγής, ένας εκπρόσωπος της Mars είπε σε ένα email: «Ενώ δεν σχολιάζουμε εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες, η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του FDA», αναφέρει δημοσίευμα της Food Dive.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το διοξείδιο του τιτανίου έχει γενικά αναγνωριστεί ως ασφαλής κατάσταση ως χρωστική τροφίμων από τον FDA, αλλά δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες.

 Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το διοξείδιο του τιτανίου  ως πρόσθετο τροφίμων. Όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ έπρεπε να είναι απαλλαγμένα από τη χημική ουσία από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων , δεν είναι σαφές εάν η χρωστική μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ανθρώπους που την τρώνε.

Τι ισχυρίζεται ο  ΕΟΦ για το διοξείδιο του τιτανίου

Για τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου στην Ελλάδα ο ΕΟΦ έχει εκδώσει ανακοίνωση:

Σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 63/2022 «για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το πρόσθετο τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου (E 171)», ο ΕΟΦ επισημαίνει στους ενδιαφερόμενους ότι, από τις 07 Φεβρουαρίου του 2022 το εν λόγω πρόσθετο δεν επιτρέπεται στα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ.

Προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πριν από τις 7 Φεβρουαρίου 2022 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 7 Αυγούστου 2022. Μετά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τους ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα