Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφολόγοι: «Μην πετάτε ΠΟΤΕ την πέτσα στο φιλέτο σολομού»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιατροφολόγοι: «Μην πετάτε ΠΟΤΕ την πέτσα στο φιλέτο σολομού»
spot_img

Τα οφέλη από την κατανάλωση της λιπαρής πέτσας είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους

Η διατήρηση της πέτσας στο φιλέτο σολομού σας όχι μόνο μειώνει τον χρόνο προετοιμασίας του γεύματος, αλλά μπορεί να το κάνει και πιο υγιεινό από ό,τι αν αφαιρέσετε το δέρμα. 

- Advertisement -

“Το δέρμα του σολομού είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς “, δήλωσε η Laura Feldman, διαιτολόγος και διευθύντρια προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ στο Μπρούκβιλ της Νέας Υόρκης.

Ενώ κάποιοι καταναλωτές σολομού πιστεύουν ότι δεν τρώγεται το δέρμα, οι ειδικοί επιμένουν: “Το δέρμα σολομού έχει υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3, τα οποία δεν παίρνουμε αρκετά από άλλα τρόφιμα”, δήλωσε η Deborah Salvatore, διαιτολόγος και διευθύντρια μεταπτυχιακών προγραμμάτων διατροφής στο Πανεπιστήμιο Long Island. « Έχουμε βέβαια, ένα γεύμα υψηλότερο σε λίπος, αλλά τα οφέλη υπερτερούν αυτού, δεδομένης της έλλειψης ωμέγα-3 στη διατροφή μας και όλων των εκπληκτικών πλεονεκτημάτων των ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της καλής χοληστερόλης (HDL), της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», συμπληρώνει η ειδικός.

Η ενσωμάτωση αυτής της πηγής ωμέγα-3 σε μια διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη συνολική υγεία των ματιών και στη λειτουργία της όρασης , μαζί με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, είπε η Salvatore. 

Το δέρμα του σολομού είναι επίσης πηγή πρωτεΐνης και κολλαγόνου που βοηθούν στην υποστήριξη των αρθρώσεων και του δέρματος.

«Παρέχει επίσης βιταμίνη D για δύναμη των οστών, βιταμίνες Β για τον ενεργειακό μεταβολισμό και σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες», δήλωσε ο Jamie Mok, διαιτολόγος με έδρα το LA και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι απλό την κατανάλωση του δέρματος στον σολομό;

Ενώ το δέρμα σολομού θεωρούνται γενικά ασφαλή για κατανάλωση, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι, είπε ο Mok. «Μπορεί να περιέχουν περιβαλλοντικούς ρύπους όπως PCB [πολυχλωριωμένα διφαινύλια], μικροπλαστικά και υδράργυρο, με τα επίπεδα να ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση του σολομού».

Για να ελαχιστοποιηθεί ο πιθανός αντίκτυπος των περιβαλλοντικών ρύπων, η Mok είπε ότι είναι καλύτερο να καταναλώνετε μια ποικιλία ψαριών, αλλά συνιστά να δοθεί προτεραιότητα σε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, σολομός και ρέγγα.

Ο σολομός κατατάσσεται στην κατώτερη κατηγορία υδραργύρου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Τα μικρά παιδιά – συν γυναίκες που είναι έγκυες, σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες ή θηλάζουν – θα πρέπει να επιλέγουν συγκεκριμένα ψάρια με χαμηλό υδράργυρο, λέει επίσης ο ιστότοπος του FDA.

Η Salvatore, ο οποίος έχει μαγειρική εκπαίδευση, συνιστά να τρώτε το φιλέτο σολομού με τη φλούδα ή να το τσιγαρίζετε και ξεφλουδίζετε τον σολομό πάνω από τη σαλάτα, προσθέτοντας το δέρμα σαν κρουτόν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα