Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για κυκλοφορία απομίμησης πολύ γνωστής σοκολάτας!

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για κυκλοφορία απομίμησης πολύ γνωστής σοκολάτας!
spot_img

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου και η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές προτρέποντας τους να μην αγοράζουν ή να τρώνε σοκολάτες με το εμπορικό σήμα Wonka, λόγω της αύξησης των αναφορών ότι υπάρχουν πλαστές σοκολάτες που φέρουν αυτό το εμπορικό σήμα, οι οποίες πωλούνται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, σε φυσικά καταστήματα και διαδικτυακά.

Οι πλαστές σοκολάτες μπορεί να μην είναι ασφαλείς για κατανάλωση, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή ή/και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μερικά παραδείγματα των ζητημάτων που επισημαίνει η FSAI ότι έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα με τις πλαστές σοκολάτες Wonka περιλαμβάνουν:

  • μη παροχή ακριβούς καταλόγου συστατικών, π.χ. αδήλωτα συστατικά και αλλεργιογόνα στην ετικέτα
  • ψευδές όνομα και διεύθυνση επιχείρησης στην ετικέτα
  • έχουν επανασυσκευαστεί σε διάφορα καταστήματα από τα οποία που αγοράστηκαν ή υπάρχουν σπιτικές σοκολάτες που κυκλοφορούν σε περιτυλίγματα Wonka
  • μη καταχωρημένες επιχειρήσεις τροφίμων που πωλούν προϊόντα στο διαδίκτυο

Σχολιάζοντας σήμερα, η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος, FSAI προτρέπει τους καταναλωτές να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν αυτές οι πλαστές σοκολάτες.

“Το FSAI συνεργάζεται στενά με τους επιθεωρητές τροφίμων στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγείας της HSE για να εξασφαλίσει ότι θα αποσυρθούν από την αγορά οι τυχόν πλαστές σοκολάτες Wonka, όπου υπάρχει γνωστός ή ύποπτος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα και τα παραποιημένα τρόφιμα θα τα κυνηγήσουμε χρησιμοποιώντας τις νομικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Δρ Byrne.


Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) προειδοποιεί το κοινό να μην αγοράζει ή να τρώει πλαστά «Μπαρ Wonka», τα οποία πωλούνται σε καταστήματα και διαδικτυακά σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ράβδοι παραποίησης/απομίμησης ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς για κατανάλωση, καθώς υπάρχει πιθανότητα να παράγονται ή να επανασυσκευάζονται από μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις και από άτομα που ενδέχεται να παραβιάζουν τους νόμους για την υγιεινή των τροφίμων, την επισήμανση και την ιχνηλασιμότητα.

Ορισμένες πλαστές ράβδοι Wonka που αφαιρέθηκαν από την πώληση έχουν βρεθεί να περιέχουν αλλεργιογόνα που δεν αναγράφονταν στην ετικέτα, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο για την υγεία όποιον πάσχει από τροφική αλλεργία ή δυσανεξία.

Η προειδοποίηση της FSA έρχεται μετά από απότομη αύξηση των αναφορών για τις πλαστές σοκολάτες που πωλούνται κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η Τίνα Πότερ, Επικεφαλής Περιστατικών στον FSA, δήλωσε:

“Με το Πάσχα σε λιγότερο από ένα μήνα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι γονείς και οι παππούδες να γνωρίζουν τους κινδύνους στον οποίον θα μπορούσαν να θέσουν αυτές οι πλαστές αυτές σοκολάτες τα παιδιά τους, ιδιαίτερα σε όσους υποφέρουν από τροφική αλλεργία ή δυσανεξία.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποια συστατικά υπάρχουν σε αυτές τις μπάρες ή ποιες πρακτικές υγιεινής τροφίμων ακολουθούν οι άνθρωποι που τα φτιάχνουν ή τα επανασυσκευάζουν.

“Εάν έχετε αγοράσει αυτά τα μπαρ, μην τα φάτε ή τα δώσετε σε φίλους και συγγενείς.”

Οποιαδήποτε σοκολάτα με το εμπορικό σήμα Wonka που δεν διαθέτει τα επίσημα εμπορικά σήματα «Ferrero» ή «Ferrara Candy Company» στην ετικέτα είναι πιθανό να είναι ένα πλαστό προϊόν και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές να καταναλωθεί.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συνεχίζει να διερευνά περαιτέρω εκθέσεις με την υποστήριξη των εταίρων των τοπικών αρχών.

Έχουν σταλεί επιστολές στις τοπικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση και την επιβολή της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για να τους συμβουλεύσουν να αφαιρέσουν τυχόν πλαστά προϊόντα από την πώληση όπου υπάρχει γνωστός ή ύποπτος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα