Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Έκθεση σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή των ζωονοσογόνων βακτηρίων και των βακτηρίων-δεικτών

ΑρχικήΝέαEFSA: Έκθεση σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή των ζωονοσογόνων βακτηρίων και των βακτηρίων-δεικτών
spot_img

Τα δεδομένα σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή των ζωονοσογόνων βακτηρίων και των βακτηρίων-δεικτών από ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα συλλέγονται ετησίως από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναλύονται από κοινού από την EFSA και το ECDC και αναφέρονται σε ετήσια συνοπτική έκθεση της ΕΕ.

Η ετήσια παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής σε ζώα και τρόφιμα εντός της ΕΕ στοχεύει σε επιλεγμένα ζωικά είδη που αντιστοιχούν στο έτος αναφοράς. Η παρακολούθηση του 2020 επικεντρώθηκε ειδικά στα πουλερικά και τα προερχόμενα από αυτά σφάγια/κρέατα, ενώ η παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκε το 2019 επικεντρώθηκε ειδικά στους χοίρους πάχυνσης και τους μόσχους ηλικίας κάτω του 1 έτους, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά σφάγια/κρέατα. Η παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή το 2019-2020 περιελάμβαναν δεδομένα σχετικά με απομονώσεις από τη Salmonella, το Campylobacter και τον δείκτη E. coli.

Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν εθελοντικά στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus σε ζώα και τρόφιμα, ενώ ορισμένες χώρες παρείχαν επίσης στοιχεία σχετικά με την ευαισθησία στα αντιμικροβιακά.

Η έκθεση παρέχει επισκόπηση των κύριων πορισμάτων της εναρμονισμένης παρακολούθησης της μικροβιακής αντοχής για την περίοδο 2019-2020 στους κύριους πληθυσμούς ζώων παραγωγής τροφίμων που παρακολουθούνται, σε δείγματα σφαγίου/κρέατος και στον άνθρωπο. Όπου ήταν διαθέσιμα, τα δεδομένα παρακολούθησης που ελήφθησαν από χοίρους, μόσχους, κοτόπουλα κρεοπαραγωγής, όρνιθες ωοπαραγωγής και γαλοπούλες, καθώς και από δείγματα σφαγίου/κρέατος και ανθρώπους συνδυάστηκαν και συγκρίθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολυανθεκτικότητα, την πλήρη ευαισθησία και τα συνδυασμένα πρότυπα αντοχής σε κρίσιμα σημαντικά αντιμικροβιακά, καθώς και στα απομονωθέντα στελέχη Salmonella και E. coli που διαθέτουν φαινότυπους ESBL-/AmpC-/καρβαπενεμάσης.

Οι βασικοί δείκτες αποτελεσμάτων για τη μικροβιακή αντοχή στα ζώα παραγωγής τροφίμων, όπως η πλήρης ευαισθησία στην εναρμονισμένη ομάδα αντιμικροβιακών ουσιών στο E. coli και ο επιπολασμός του E. coli που παράγει ESBL/AmpC έχουν αναλυθεί ειδικά κατά την περίοδο 2014-2020.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της EFSA, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα