Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναστέλλονται για πέμπτη φορά οι συνοριακοί έλεγχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑναστέλλονται για πέμπτη φορά οι συνοριακοί έλεγχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο
spot_img

Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις νέες καθυστερήσεις στους ελέγχους, μιας και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους ασφάλειας τροφίμων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτό το μήνα επιβεβαίωσε την καθυστέρηση των επιθεωρήσεων των εισαγωγών μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, το οποίο συνιστά την αναβολή των ελέγχων για πέμπτη φορά μετά το Brexit.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Food Safety News, oι υγειονομικοί και φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 31 Ιανουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομική πιστοποίησης για εισαγωγές ζωικών προϊόντων μεσαίου κινδύνου, φυτών, φυτικών προϊόντων και τροφίμων και ζωοτροφών υψηλού κινδύνου μη ζωικής προέλευσης από την ΕΕ. Όσο για τις επιθεωρήσεις με φυσική παρουσία για τα ζωικά προϊόντα μεσαίου κινδύνου, φυτικά προϊόντα και τρόφιμα υψηλού κινδύνου και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης από την ΕΕ, αυτοί θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Το μοντέλο λειτουργίας Border Target αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Σκωτίας και της Ουαλίας και μετά από δέσμευση με επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και από φέτος τα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά αποκτούν ψηφιακή μορφή.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις νέες καθυστερήσεις, μιας και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους ασφάλειας τροφίμων. Πρόσφατα, οι αρχές εργάζονταν πάνω στην αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος σαλμονέλας σε όλες τις χώρες, που προκλήθηκε από προϊόντα κοτόπουλου από την Πολωνία και οδήγησε σε περισσότερες από 1.000 επιβεβαιωμένες ασθένειες, στοιχίζοντας εκατομμύρια λίρες στο κράτος. Επιπλέον, οι παραβάσεις στα καταστήματα είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με προηγούμενους ελέγχους.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) χαρακτήρισε την καθυστέρηση ως απογοητευτική, ενώ ταυτόχρονα το Chartered Institute of Environmental Health (CIEH) δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με τον μελλοντικό μηχανισμό για τους ελέγχους και ότι τα τέλη και ότι οι χρεώσεις θα πρέπει να οριστούν σε τοπικό επίπεδο για να ληφθούν υπόψη οι μοναδικές απαιτήσεις και οι πόροι των επιμέρους περιοχών.

Επιπλέον, το CIEH πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για σαφήνεια στην κατηγοριοποίηση κινδύνου των αγαθών. Η διάκριση μεταξύ υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι διατηρούν υψηλά πρότυπα χωρίς να προκαλούν περιττές καθυστερήσεις. “Ενώ το Επιχειρησιακό Μοντέλο Στόχου των Συνόρων υπόσχεται ένα αποτελεσματικό και αποτελεσματικό σύστημα, το CIEH και τα μέλη μας ήταν συνεπή στην απαίτηση να παραμείνει ισχυρό στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας των τροφίμων και της βιοασφάλειας. Επιπλέον, ενώ υποστηρίζουμε ολόψυχα καινοτομίες που εξορθολογίζουν το εμπόριο και ενισχύουν την ασφάλεια, είναι σημαντικό τέτοια προγράμματα να μην εισάγονται σε βάρος των αυστηρών ελέγχων ασφάλειας και δημόσιας υγείας”, δήλωσε η Louise Hosking, εκτελεστική διευθύντρια περιβαλλοντικής υγείας στο ινστιτούτο, σύμφωνα με μια δήλωση που παραθέτει το Food Safety News.

Η Διεθνής Ένωση Εμπορίου Κρέατος (IMTA) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα ακριβή ποσοστά των φυσικών ελέγχων, τις κατηγορίες κινδύνου για τα προϊόντα του υπόλοιπου κόσμου και το καθεστώς χρέωσης του SPS. “Πιστεύω ότι η καθυστέρηση θα είναι ανακούφιση για πολλά από τα μέλη μας που ανησυχούν για την εισαγωγή της πιστοποίησης για εισαγωγές από την ΕΕ και για το πώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού έγκαιρα”, δήλωσε εκπρόσωπος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα