Ένας απατεώνας απάτησε έναν άνδρα από το Hong Kong, αρχικά για ένα μπουκάλι ιαπωνικό ουίσκι αξίας 75.000 δολαρίων HK και στη συνέχεια για 115.000 δολάρια HK.
Οι απάτες με premium αλκοόλ έχουν γίνει πλέον τάση. Το πρόσφατο παράδειγμα εξαπάτησης ενός ανυποψίαστου θύματος στο Hong Kong, για ένα μπουκάλι Ιαπωνικού ουίσκι αποδεικνύει αυτό τον ισχυρισμό.
Όπως ανέφερε η αστυνομία του Hong Kong, o άνδρας, ο οποίος ήταν υπάλληλος γραφείου, φέρεται να στοχοποιήθηκε αφού προσπάθησε να πουλήσει το μπουκάλι ουίσκι Karuizawa 1983 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας αγορών Carousell. Εκεί, συνάντησε τον απατεώνα, ο οποίος υποδυόταν τον αγοραστή, και επικοινώνησε μαζί του μέσω WhatsApp προτού καταλήξουν σε συμφωνία για την αγορά του ουίσκι στα 75.000 δολάρια Hong Kong (περίπου 9.500 ευρώ). Στη συνέχεια του είπε ότι είχε γίνει κατάθεση 75.000 δολαρίων HK στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Έπειτα, σύμφωνα με πηγές, κανονίστηκε μια συναλλαγή σε έναν τοπικό σταθμό, όπου το μπουκάλι με το Ιαπωνικό ουίσκι παραδόθηκε στον αγοραστή. Αλλά εδώ τα γεγονότα παίρνουν μια διαφορετική τροπή. Ο επιτήδειος πίσω από την απάτη είπε στον άνδρα πως κατά λάθος πίστωσε στο λογαριασμό του 115.000 δολάρια HK (14,5 χιλιάδες ευρώ) στον λογαριασμό του και ζήτησε να μεταφέρει τα χρήματα σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.
Το θύμα έπραξε αναλόγως και μετέφερε 115.000 δολάρια HK σε δύο συναλλαγές στον καθορισμένο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι είχε εξαπατηθεί όταν οι δύο επιταγές ακυρώθηκαν, καθώς το υπόλοιπό του δεν επαρκούσε για να τις καλύψει.
Η αστυνομία αναφέρει ότι ο απατεώνας, ο οποίος εμφανίστηκε στο σταθμό για να πάρει το μπουκάλι ουίσκι, ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών. Η υπόθεση αφορά «απόκτηση περιουσίας με εξαπάτηση», αδίκημα που τιμωρείται έως και 10 χρόνια φυλάκιση στο Hong Kong. Mέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, αλλά η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.
Για να αποφευχθούν περαιτέρω θύματα εξαπάτησης, η αστυνομία του Hong Kong συνιστά στους πωλητές να ελέγχουν το «διαθέσιμο υπόλοιπο» των τραπεζικών λογαριασμών τους online. Επιπλέον, έχει αναρτήσει στον επίσημο ιστότοπό της την εξής ανακοίνωση: «Όταν πουλάτε αγαθά, μην βασίζεστε μόνο σε δελτία κατάθεσης ως απόδειξη ολοκληρωμένων πληρωμών».