Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χτίζοντας γέφυρες καινοτομίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής – Στα πλάνα γεωργία και τεχνολογία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΧτίζοντας γέφυρες καινοτομίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής - Στα πλάνα γεωργία και τεχνολογία τροφίμων
spot_img

Καλύπτοντας τα πάντα, από έξυπνες υπηρεσίες υγείας και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έως τεχνολογία τροφίμων, βιώσιμη ενέργεια, οι εταιρείες της ΕΕ και της Αφρικής φέρνουν τις έξυπνες λύσεις τους για επώαση, επιτάχυνση και κλιμάκωση μέσω εταιρικών σχέσεων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Μαζί, αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον χώρο της υγείας – όπως η πανδημία Covid-19 – και την κλιματική αλλαγή, ζητήματα που πλήττουν περισσότερο την Αφρική, αλλά υπερβαίνουν τα σύνορα και τις χώρες.

Για παράδειγμα η Χαντίγια Ελογιό Λοάλ που είναι αφιερωμένη στο ξεκλείδωμα της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης στη Νιγηρία, η οποία τώρα κλιμακώνεται στην Ευρώπη. Εκτιμώντας τις τεράστιες δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών, βοηθά τα αφρικανικά νοσοκομεία να ρίξουν τα έντυπα αρχεία τους στους σκουπιδοτενεκέδες της ιστορίας και μέσω έξυπνων λύσεων, να συνδέσει τα νοσοκομεία και δεδομένα ασθενών στις δύο ηπείρους.

Κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα

«Ήταν πάντα ένα όνειρο να διαθέσω βασικές πληροφορίες στους ασθενείς στην πατρίδα μου», δήλωσε η Lawal, η οποία σπούδασε συστήματα διαχείρισης πληροφοριών στο πανεπιστήμιο.

Ως επικεφαλής επιχειρήσεων της Primed E-health, μιας κορυφαίας αφρικανικής εταιρείας ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα, η Lawal πραγματοποίησε το όνειρό της. Μαζί με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Dr Are Abdulhafiz, ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης που αλλάζει το παιχνίδι για να ενοποιήσουν αρχεία και βάσεις δεδομένων σε όλα τα νοσοκομεία, το οποίο μετρά τώρα 44 νοσοκομεία στη Δυτική Αφρική, που χειρίζονται δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων ασθενών. Με τη βραβευμένη εφαρμογή SmartClinic της Primed E-health, οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα smartphone τους για να έχουν πρόσβαση στους γιατρούς τους για συμβουλές, να κατεβάσουν τα αρχεία υγείας τους, να λάβουν συνταγές, να κλείσουν ιατρικά ραντεβού και να πληρώσουν τέλη μέσω του SmartWallet.

Ως μία από τις πρώτες εταιρείες στην Αφρική που ψηφιοποιεί τα νοσοκομεία, η εφαρμογή Primed E-health για κινητά και web medical απέκτησε απίστευτη έλξη για την αντιμετώπιση της Covid-19. Η wed λύση μέσω κινητού αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή Επικοινωνιών της Νιγηρίας (NCC) ως μία από τις κορυφαίες ψηφιακές λύσεις της χώρας που αναπτύχθηκαν από νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Μαζί με το βραβείο NCC ήρθε η χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση πολλών περισσότερων νοσοκομείων στη Νιγηρία και την ανάπτυξη του πιλοτικού προϊόντος SmartClinic. Η εταιρεία επεκτείνεται τώρα σε 200 νοσοκομεία στην Γκάνα, την Ουγκάντα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Κένυα. «Και το επόμενο βήμα θα είναι η σύνδεσή τους με την Ευρώπη», δήλωσε η Lawal.

«Έχουμε τεράστια γνώση του χώρου εκκίνησης, που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που πιστεύουμε ότι μπορεί να κλιμακωθεί σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Lawal. «Μπορούμε τώρα να το επιτύχουμε αυτό με το μεγάλο δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων – ειδικά σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Ουγκάντα και η Κένυα, διευρύνοντας την εμβέλειά μας καθώς αναπτύσσουμε προγράμματα γύρω από την υγειονομική περίθαλψη και την τεχνολογία. Είμαστε πλέον σε θέση να προσλάβουμε τοπικούς εμπειρογνώμονες λόγω των συνεργασιών που έχουμε ήδη δημιουργήσει ενώ βρισκόμαστε στην Ευρώπη.»

Η Lawal επισημαίνει την εμπειρία της ως απόδειξη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ΕΕ-Αφρικής είναι καίριας σημασίας για την προσέλκυση επενδυτών και μελλοντικών ενδιαφερόμενων μερών κατά το λανσάρισμά τους στην Ευρώπη. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνεργασίες γύρω από διαδικτυακές υπηρεσίες συναλλαγών που μπορούμε να ενσωματώσουμε με τις λύσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλους παρόχους κινητής υγειονομικής περίθαλψης, όπως το H24. Αυτά μας επιτρέπουν να ενταχθούμε σε άλλες αγορές που συνδέονται με την Ευρώπη, όπως η Τυνησία, η Αλγερία και άλλες», πρόσθεσε.

Τροφοδοτούμενο από το πρόγραμμα EiA, το bootcamp της Bond’innov βοήθησε τη Lawal και την εταιρεία της να «πλοηγηθούν στον σύνθετο και σημαντικό δρόμο της διεθνοποίησης προς την Ευρώπη».

Τέτοιες Ευρωπαϊκές και Αφρικανικές διασυνδέσεις καινοτομίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων αναμένεται να ενισχυθούν καθώς οι ηγέτες της ΕΕ και της ΑΕ αναγνώρισαν το κοινό τους θεματολόγιο καινοτομίας για την απασχόληση και την ανάπτυξη με έμφαση στη νεολαία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΑΕ-ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κλιμακώνονται στην Αφρική

Τα προγράμματα EiA δεν βοηθούν μόνο τις αφρικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) να κλιμακωθούν στην Ευρώπη. Καλύπτουν επίσης τους Ευρωπαίους νεωτεριστές που ενδιαφέρονται να επεκταθούν στην αντίθετη πλευρά της Μεσογείου και σε ολόκληρη την Αφρική. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν πρόσβαση στις τοπικές αγορές και την τεχνογνωσία και αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων καινοτομίας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Στοχεύουν επίσης σε παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς οι πανδημίες και η κλιματική έκτακτη ανάγκη δεν σέβονται τα σύνορα μεταξύ χωρών ή ηπείρων.

Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις βιώνουν ήδη την επιτάχυνση στην Αφρική.

Ο συγχρονισμός είναι τέλειος. Το αφρικανικό οικοσύστημα «τεχνολογικών κόμβων» επεκτείνεται για να φιλοξενήσει μια επόμενη γενιά καινοτόμων που κυμαίνονται από θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων – όπου οι εταιρείες πρώιμου σταδίου έχουν πρόσβαση σε καθοδήγηση και υποστήριξη για να τις βοηθήσουν να εδραιωθούν – και επιταχυντές, προσφέροντας στις αναπτυσσόμενες εταιρείες πρόσβαση σε καθοδήγηση, επενδυτές και περαιτέρω υποστήριξη.

Μια πλατφόρμα για ευρωπαϊκές εταιρείες που επιδιώκουν να επενδύσουν στην Αφρική είναι το αφρικανικό ευρωπαϊκό δίκτυο γέφυρας ψηφιακής καινοτομίας. Με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού οικοσυστήματος ψηφιακής καινοτομίας, η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των οικοσυστημάτων της ΕΕ και της Αφρικής. Συνδέοντας νεοσύστατες επιχειρήσεις, ΜΜΕ, τη διασπορά και άλλους παράγοντες του αφρικανικού και ευρωπαϊκού οικοσυστήματος σε διαπεριφερειακές εταιρικές σχέσεις, διευκολύνει τη διηπειρωτική συνεργασία.

Η αποστολή της περιλαμβάνει τη δημιουργία κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (DIHs) κατά μήκος του μοντέλου DIH της ΕΕ και την προσαρμογή τους στις κοινές προκλήσεις, όπως το κλίμα, η έξυπνη γεωργία, οι έξυπνες πόλεις και το ψηφιακό εμπόριο. Τελικός στόχος είναι η παροχή στήριξης των SMEs και των διαμεσολαβητών, καθώς και των δικτύων επενδυτών μέσω της αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης από την Αφρική και την Ευρώπη, δημιουργώντας συνολικά ένα ισχυρό κοινό οικοσύστημα καινοτομίας.

Από τους 13 βασικούς εταίρους της κοινοπραξίας στο έργο είναι η Smart Africa, ένα παναφρικανικό ίδρυμα. Στόχος της είναι φιλόδοξος: να μετατρέψει την Αφρική σε ενιαία ψηφιακή αγορά έως το 2030 με την οικοδόμηση οικονομικά προσιτών ψηφιακών υποδομών, την προώθηση και τη διευκόλυνση των επενδύσεων στην Αφρική και την επιτάχυνση της γέννησης και της ανάπτυξης μιας ψηφιακής κοινωνίας. Υποστηριζόμενη από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικανικής Ένωσης, η Συμμαχία έξυπνης Αφρικής περιλαμβάνει σήμερα 32 αφρικανικές χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τον επιβλητικό αριθμό των 815 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Rym Jarou, διευθυντή έργου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΠΕ και την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας στη Γραμματεία Έξυπνης Αφρικής, τα αποτελέσματα του έργου θα είναι «πολύ επιδραστικά» για την ανάπτυξη αφρικανικών και ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο μέγιστος αριθμός πιθανών κόμβων, νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων θα επωφεληθούν από αυτές τις γνώσεις και αυτές τις διασυνδέσεις και ευκαιρίες», κατέληξε.

Πηγή: HORIZON – The EU Research & Innovation Magazine

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα