Σε συνθήκες που προηγουμένως ήταν αδιανόητες, πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία έχουν ενταχθεί στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής, ταΐζοντας δωρεάν, στρατιώτες και πολίτες ενώ και απλοί εργαζόμενοι προσπαθούν να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν.
Ένα παράδειγμα είναι ο Dmytro Symovonyk, διευθύνοντας σύμβουλος της Citadel Capital στη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, το Lviv ο οποίος είπε στο Investment Monitor, πως πέρασε μία ολόκληρη ημέρα προετοιμάζοντας μείγματα για βόμβες μολότοφ στις εγκαταστάσεις της Trotolla, ενός κατασκευαστή ρούχων [που προμηθεύει επωνυμίες όπως η Zara]», ενώ άλλοι δίνουν τις μπαταρίες των αυτοκινήτων τους στις στρατιωτικές δυνάμεις και σε εθελοντές. Δεν είναι όμως μόνο ένας ή δύο. Εκατομμύρια ουκρανοί αντιμετωπίζουν την εισβολή με ένα πνεύμα αντίστασης που έχει αιφνιδιάσει τον ρωσικό στρατό και έχει κερδίσει τον θαυμασμό του κόσμου.
Η Metro Ukraine, αλυσίδα τροφίμων, αποτελεί βασικό μέρος μιας πληθώρας ξένων επιχειρήσεων στην Ουκρανία που έχουν προσαρμοστεί γρήγορα και θεαματικά στον πόλεμο. Η Olesya Olenytska, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων για τη Metro Ukraine, μέρος της Metro AG, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής και χονδρικής της Γερμανίας λέει: «Εμείς ως Metro, και άλλες αλυσίδες τροφίμων που δεν μπορώ να ονομάσω, εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε ο ένας τα καταστήματα του άλλου προκειμένου να ταΐσουμε πολίτες και να παρέχουμε ζεστά γεύματα για τον στρατό μας», λέει η Olenytska. «Οι προμήθειες τροφίμων λιγοστεύουν και αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε θα εγκαταλείψουν τις πόλεις και συνεπώς και την πολεμική προσπάθεια. Ακόμα και πάλι, υπάρχουν μεγάλες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, επειδή αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως τα σύνορα και οι κατεστραμμένοι δρόμοι. Είναι ένας εφιάλτης εφοδιαστικής».
Η Olenytska λέει ότι η Metro εστιάζει τις φιλανθρωπικές της προσπάθειες στο Κίεβο, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα είναι ο κύριος στόχος της Ρωσίας. Η εταιρεία έχει ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του προπολεμικού φιλανθρωπικού προϋπολογισμού της για να προσφέρει στις ένοπλες δυνάμεις και τα νοσοκομεία της Ουκρανίας. Στον ελεύθερο χρόνο της, η Olenytska βοηθά στη σύνδεση ξένων εταιρειών που θέλουν να δωρίσουν σε αξιόπιστους μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ουκρανία, όπως το ίδρυμα Come Back Alive.
Η Metro δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη διεθνής εταιρεία που υποστηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας. «Χθες, ο γιος μου πήγε να γίνει εθελοντής στο κέντρο προσφύγων και προς έκπληξή μου, του έδωσαν φαγητό από τα KFC και McDonald’s», λέει ο Symovonyk.
Και οι δύο εταιρείες έχουν κλείσει τα εστιατόριά τους στην Ουκρανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά έχουν κρατήσει τις κουζίνες τους ανοιχτές για να παρέχουν τρόφιμα στα τοπικά κοινοτικά συμβούλια, τον στρατό, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους εθελοντές.
«Πολλά εστιατόρια στο Κίεβο που ανήκουν σε ξένους παρέχουν δωρεάν φαγητό σε δυνάμεις του στρατού και πολίτες», λέει η Maria Barabash, εκτελεστική διευθύντρια του Office of Simple Solutions & Results, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται σε δημόσιες υποθέσεις. «Σχεδόν κάθε ξένη εταιρεία εδώ για την οποία έχω ακούσει κάνει κάτι για να βοηθήσει, από τη Fedex που βοηθά στη μεταφορά προμηθειών και αγαθών, μέχρι την PepsiCo και την Procter & Gamble [παρέχοντας συμβουλές] στα κεντρικά κεντρικά γραφεία στο γραφείο του προέδρου».
Διατήρηση των γραμμών ανεφοδιασμού σε λειτουργία
Με τόσες πολλές διαδρομές προς την Ουκρανία αποκομμένες, βρέθηκαν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις.
Η Symovonyk, για παράδειγμα, μιλά για μια ξένη εταιρεία logistics που αγόρασε και άνοιξε μια αποθήκη στην Πολωνία αμέσως μετά την εισβολή, ακριβώς δίπλα στα ουκρανικά σύνορα. Η τοποθεσία έχει γίνει πλέον μια κεντρική αποθήκη για το Lviv και τις γύρω περιοχές ως σημείο παράδοσης διεθνών αγαθών.
«Η μεταφορά ξένων προμηθειών κατευθείαν στο Lviv είναι ξαφνικά πολύ δύσκολη, έτσι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και οργανισμοί (κυβερνητικοί ή μη) στέλνουν τα προϊόντα τους στην πολωνική αποθήκη, από την οποία μεταφέρονται στην Ουκρανία», λέει ο Symovonyk. «Είναι σωσίβιο γιατί υπάρχει απελπιστική ανάγκη για ορισμένα στρατηγικά φάρμακα και αγαθά που εξαντλούνται. Βλέπουμε ξένες εταιρείες να δωρίζουν προμήθειες σε αυτήν την αποθήκη».
Εν τω μεταξύ, άλλες ξένες επιχειρήσεις βοηθούν στην υποστήριξη των στρατιωτικών αλυσίδων εφοδιασμού πιο άμεσα. Πρώτον, οι υπηρεσίες παράδοσης Glovo με έδρα την Ισπανία δημιουργούν μονάδες υποστήριξης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ενώ επίσης δωρίζουν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Nataliya Popovych, συνιδρύτρια του Ουκρανικής Crisis Media Center .
Η Popovych είπε επίσης επίσης ότι η NovoNordisk με έδρα τη Δανία προμηθεύει φάρμακα, ενώ η Vodafone έχει προσθέσει 1.000 λεπτά χρόνου κλήσης σε όλους τους Ουκρανούς πελάτες με μικρά πακέτα, καθώς και δέκα gigabyte δωρεάν internet για τις επόμενες 30 ημέρες. Αυτό έρχεται τη στιγμή που το SpaceX του Έλον Μασκ άρχισε να εκπέμπει δωρεάν Διαδίκτυο στην Ουκρανία μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου του, Starlink. Με σοβαρές διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, τα οφέλη της θα είναι εμφανή.
Η χώρα κινδυνεύει επίσης από σοβαρές ελλείψεις ενέργειας, μια κρίση που μετριάζεται κάπως με την υποστήριξη ξένων προμηθευτών όπως η Socar του Αζερμπαϊτζάν, η οποία δίνει δωρεάν καύσιμα στον ουκρανικό στρατό και τις ιατρικές υπηρεσίες.
Σε ολόκληρο το Lviv, ο Symovonyk σημείωσε πώς δεκάδες ξένες εταιρείες έχουν παραδώσει τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητά τους στην πολεμική προσπάθεια, ενώ μια διεθνής επιχείρηση (το όνομα της οποίας δεν μπορούσε να αποκαλύψει) μόλις αγόρασε κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα αξίας 100.000 δολαρίων για να τα δωρίσει στον σκοπό.
Οι συνεντεύξεις του Investment Monitor δίνουν μια εικόνα ευρείας υποστήριξης προς την Ουκρανία από ξένους επενδυτές που εδρεύουν στη χώρα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων της Ουκρανίας (EBA), το μεγαλύτερο τέτοιο δίκτυο της χώρας.
«Στην EBA έχουμε περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις και βλέπουμε ότι κάθε εταιρεία προσπαθεί να προσφέρει κάποια υποστήριξη – οικονομική, ιατρική, μέσα προστασίας, τεχνολογία, ηλεκτρονικά, καύσιμα, τρόφιμα και νερό, μεταφορές κ.λπ.», λέει η Oksana Myronko, επικεφαλής επικοινωνιών στην EBA. «Ορισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να πληρώσουν φόρους εκ των προτέρων ή ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να προσφερθούν εθελοντικά και να μαγειρέψουν φαγητό για τον στρατό ή να συγκεντρώσουν χρήματα».
Πολλές από τις ξένες εταιρείες που έχουν συνεισφέρει στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας δεν ανακοινώνουν τις ενέργειες τους, αλλά το κάνουν, προσφέροντας χρήματα, ή κάνοντας δωρεές στο στρατό.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες εταιρείες έχουν κάνει πολύ γνωστή τη φιλανθρωπία τους, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση της Airbnb να προσφέρει δωρεάν προσωρινή στέγαση για έως και 100.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μπράιαν Τσέσκι, έστειλε επιστολές στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας προσφέροντας βοήθεια σε όσους γλίτωσαν από τον πόλεμο.
Ο τεράστιος βαθμός στον οποίο η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα, τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας, συσπειρώνεται για να στηρίξει τη χώρα δεν έχει ιστορικό αντίστοιχο στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η ταχύτητα με την οποία οι εταιρείες στην Ουκρανία, τόσο ξένες όσο και εγχώριες, έχουν στραφεί από την κανονικότητα εν καιρώ ειρήνης στη δραστηριότητα εν καιρώ πολέμου – αντί να παραμερίζονται απλώς απολιτικά – δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτη.