Οι Καναδικές αρχές ανέφεραν την ανάκληση κατεψυγμένου καλαμποκιού, ως μέρος της έρευνας για την επιδημία Salmonella, όμως δεν έχουν αναρτηθεί άλλες λεπτομέρειες για την επιδημία.
Η ανάκληση, που πραγματοποιήθηκε από τη New Alasko Limited Partnership για το εμπορικό σήμα IQF καλαμπόκι της Alasko, βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω εργαστηριακών δοκιμών από τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων.
“Η ανάκληση αυτή προκλήθηκε από τα ευρήματα της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για ένα ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιδημίας.
“Η έρευνα για την πηγή της επιδημίας τροφιμογενούς ασθένειας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες ασθένειες που να σχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του προϊόντος.”
Η εταιρεία ανέφερε ότι το κατεψυγμένο καλαμπόκι πωλήθηκε στη Βρετανική Κολούμπια, την Αλμπέρτα και τη Μανιτόμπα και μπορεί να έχει διανεμηθεί σε άλλες επαρχίες και περιοχές. Το καλαμπόκι, όπως αναφέρει το Food Safety News, πωλήθηκε συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρείες παραγωγής τροφίμων και ιδρύματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν νοσοκομεία και σχολεία.
Υπάρχει ανησυχία ότι οι πελάτες μπορεί να έχουν το ανακαλούμενο καλαμπόκι ακόμα στις καταψύξεις τους, λόγω της γενικά μακράς διάρκειας ζωής τέτοιων προϊόντων.
Σχετικά με τις λοιμώξεις από Salmonella
Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια Salmonella συνήθως δεν φαίνονται, μυρίζουν ή έχουν γεύση σαν χαλασμένα. Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από Salmonella, αλλά τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.
Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από Salmonella θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια αυτά, επειδή απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλλωσης, τα συμπτώματα της οποίαςμπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Salmonella μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Διαφορετικά, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που οι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν.
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Είναι δυνατόν για μερικούς ανθρώπους να μολυνθούν από τα βακτήρια και να μην αρρωστήσουν ή να παρουσιάσουν συμπτώματα, αλλά να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους.