Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Προειδοποίηση για PFAS σε βόειο κρέας – Το είχαν ήδη προμηθευτεί και καταναλώσει μαθητές σε σχολεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιεθνή: Προειδοποίηση για PFAS σε βόειο κρέας - Το είχαν ήδη προμηθευτεί και καταναλώσει μαθητές σε σχολεία
spot_img

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση, αναφέροντας ότι το βόειο κρέας από ένα αγρόκτημα βοοειδών στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν των ΗΠΑ περιέχει μη ασφαλή επίπεδα των τοξικών χημικών ουσιών PFAS. Αυτές εντοπίζονται στα βιοστερεά των αποβλήτων νερών που χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα σε χωράφια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια καλλιεργειών ζωοτροφών.

Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, τα τμήματα υγείας και γεωργίας του Μίσιγκαν εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση για την κατανάλωση βοείου κρέατος από την Grostic Cattle Co., μια οικογενειακή φάρμα σχεδόν ενός αιώνα, κοντά στο Χάρτλαντ, η οποία πωλεί απευθείας στους καταναλωτές και στις αγορές των παραγωγών.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Μίσιγκαν (DHHS) πιστεύει ότι τα δείγματα που αναλύθηκαν έδειξαν ότι η παρατεταμένη κατανάλωση κρέατος από το αγρόκτημα Grostic, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, αν και τα ανιχνευμένα επίπεδα ρύπου δεν πληρούν τα εσωτερικά κριτήρια του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την έκδοση ανάκλησης προϊόντος.

Τα ψητά και οι μπριζόλες από το αγρόκτημα, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, έδωσαν αποτελέσματα μεταξύ 0,98 και 2,48 μερών ανά δισεκατομμύριο (ppb) για το μεμονωμένο σύνθετο PFOS. Τα δείγματα ελήφθησαν το Δεκέμβρη και τα εργαστηριακά αποτελέσματα βγήκαν αυτό το μήνα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κρατικά ή ομοσπονδιακά πρότυπα σχετικά με την έκθεση σε PFOS στο βόειο κρέας, αν και έχουν υπάρξει παραδείγματα μόλυνσης βοοειδών υψηλού προφίλ από PFAS στο Νέο Μεξικό και το Μέιν. Το USDA δεν ξεκίνησε αμέσως έρευνα, καθώς η προειδοποίηση εκδόθηκε για να δοθεί η μέγιστη προσοχή.

Καταγράφηκε και το πρώτο γνωστό παράδειγμα μόλυνσης από PFAS στο βόειο κρέας από το Μίσιγκαν. Στον εμπλεκόμενο αγρότη, Jason Grostic, προσφέρεται οικονομική βοήθεια στον αγρότη ώστε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της φάρμας, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η ειδοποίηση των πελατών. Σύμφωνα με τις αρχές, το αγρόκτημα έκτασης 300 στρεμμάτων διαθέτει περίπου 120 αγελάδες.

Το βόειο κρέας πωλήθηκε σε ορισμένα τοπικά σχολεία, τα οποία ενημερώθηκαν και σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν, απευθείας από το αγρόκτημα, στην αγορά Hartland Farmers ή από ένα ρυμουλκούμενο στο χώρο στάθμευσης του καταστήματος Rural King στο Hartland.

Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας της Κομητείας Λίβινγκστον δήλωσε την Παρασκευή ότι 30 λίβρες (13.61 κιλά) βοδινού κρέατος από τον Grostic χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τσίλι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε τρεις διαφορετικές ημέρες στα τέλη του περασμένου έτους.

Κρατικοί αξιωματούχοι “μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε κανένα από τα δύο προγράμματα, καθώς η συχνότητα και η ποσότητα βοείου κρέατος που χρησιμοποιείται στο μεσημεριανό μας πρόγραμμα είναι περιορισμένη“, ανέφερε η υπηρεσία.

Το αγρόκτημα Grostic λάμβανε βιοστερεά από ιλύες από το 2010 έως το 2015, από τη δημοτική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Wixom. Το 2018, το εργοστάσιο αποκαλύφθηκε ότι ήταν μια πηγή διέλευσης χημικών ουσιών PFAS από έναν τοπικό προμηθευτή αυτοκινήτων.

Οι χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Tribar Manufacturing, που επιμεταλλώνει ανταλλακτικά με χρώμιο και κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων, η οποία στέλνει τα λύματα της στο εργοστάσιο υγρών αποβλήτων Wixom. Οι ρύποι έχουν γίνει ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα στην πόλη της παροχής πόσιμου νερού στην πόλη της Ann Arbor, η οποία πρέπει να φιλτράρει το νερό που προέρχεται από το ποτάμι μέσω ενεργού άνθρακα για την απομάκρυνσή τους.

Μια προειδοποίηση “Do Not Eat” για την κατανάλωση ψαριών που εκδόθηκε το 2018, παραμένει σε ισχύ για τον ποταμό Huron από το σημείο της απόρριψης των εγκαταστάσεων λυμάτων Wixom και μετά.

Το κράτος άρχισε να μελετά τα PFAS σε βιοστερεά λυμάτων το 2018 μετά την ανακάλυψη του Wixom. Το 2021, το Μίσιγκαν άρχισε να απαγορεύει την εφαρμογή των βιοστερεών που έχουν «επηρεαστεί βιομηχανικά» και περιέχουν περισσότερα από 150 ppb PFOS και πλέον απαιτεί να αναλύονται προτού εφαρμοστούν σε γεωργικές εκτάσεις, όπου χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσθήκη θρεπτικών ουσιών στο έδαφος.

Γενικά για τα PFAS

Oι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς.

Περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά σκεύη της κουζίνας όπως τηγάνια και κατσαρόλες, καθώς επίσης σε χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες, συσκευασίες τροφίμων και σε άλλα προϊόντα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα