Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: 30 κρούσματα Vibrio από μύδια

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: 30 κρούσματα Vibrio από μύδια
spot_img

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει τους τελευταίους μήνες με λοιμώξεις από Vibrio στη Νέα Ζηλανδία.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Vibrio parahaemolyticus σε όλη τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας υπενθύμισε στους καταναλωτές να μαγειρεύουν καλά μύδια.

Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 – που έχει καλοκαιρία στη χώρα του Νότιου Ημισφαιρίου – έχουν καταγραφεί 31 επιβεβαιωμένοι ασθενείς και 10 άτομα έχουν νοσηλευτεί.

Ο αντίκτυπος των μεταβαλλόμενων συνθηκών

Ο Vince Arbuckle, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, μέλος του Υπουργείου Πρωτογενών Βιομηχανιών (MPI), δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια αλλαγή στη θερμοκρασία και τις συνθήκες του νερού μπορεί να καταστήσει τα ζωντανά μύδια πιο ευαίσθητα στα βακτήρια.

“Καθώς η συγκομιδή μυδιών είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό χόμπι πολλών Νεοζηλανδών και πωλούνται ζωντανά και ωμά σε πολλά σούπερ μάρκετ της Νέας Ζηλανδίας, συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μαγειρεύουν καλά τα μύδια πριν από την κατανάλωση για να αποφύγουν να αρρωστήσουν”, δήλωσε στο Food Safety News.

“Συνεργαζόμαστε με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να διασφαλίσουμε ότι η σήμανση σημείου πώλησης για το μαγείρεμα μυδιών είναι διαθέσιμη για τους καταναλωτές. Η Ασφάλεια τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας συνεργάζεται με τις μονάδες δημόσιας υγείας και τη βιομηχανία θαλασσινών για να διασφαλίσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων δημόσιας υγείας. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους μαγειρεύοντας καλά τα οστρακοειδή τους.”

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ωμά ή ανεπαρκώς ψημένα οστρακοειδή, καθώς η ασθένεια μπορεί να είναι πιο σοβαρή για αυτούς, σύμφωνα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας.

Οδηγίες και προηγούμενα περιστατικά

Οι συμβουλές από την Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών και των μαγειρικών σκευών μετά το χειρισμό ωμών θαλασσινών και πριν από τη χρήση άλλων σκευών ή το χειρισμό άλλων τροφίμων.

Ο οργανισμός συνιστά επίσης την ψύξη οστρακοειδών το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή από την παραλία ή την αγορά από το σούπερ μάρκετ. Τα μύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα μπολ καλυμμένο με μια κρύα, υγρή πετσέτα στο κάτω ράφι του ψυγείου.

Ένας τρόπος για να γνωρίζετε ότι τα μύδια είναι πλήρως μαγειρεμένα είναι ότι τα κελύφη τους ανοίγουν όταν βράζονται ή στον ατμό και το μύδι μέσα είναι σταθερό.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Έρευνας (ESR) έδειξαν 22 ασθένειες Vibrio από τις αρχές του 2021 έως τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Αυτό συγκρίνεται με 14 για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 και τέσσερις για την ίδια περίοδο το 2019.

Τον Ιούνιο του 2020, υπήρξαν οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio parahaemolyticus που σχετίζονται με την κατανάλωση μυδιών που συλλέχθηκαν από δύο εμπορικές περιοχές στην περιοχή Coromandel.

Το 2019, μια εστία Vibrio parahaemolyticus που συνδέεται με μύδια αφορούσε 24 άτομα, εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύτηκαν.

Τα συμπτώματα του Vibrio parahaemolyticus μπορεί να περιλαμβάνουν υδαρείς ή αιματηρές διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετο, πυρετό και πονοκεφάλους. Συνήθως εμφανίζονται εντός 24 ωρών από την κατανάλωση ενός μολυσμένου προϊόντος και διαρκούν από μία έως επτά ημέρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα