Δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια απασχολούν για άλλη μια φορά τις Γαλλικές υγειονομικές αρχές.
Άλλο ένα ξέσπασμα δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια σημειώθηκε στη Γαλλία το Σεπτέμβριο, με περισσότερα από 60 κρούσματα να έχουν καταγραφεί από τις αρχές του μήνα, σε αντίθεση με μόνο περιορισμένα κρούσματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με ερευνητές, για αυτή την πρόσφατη αύξηση ευθύνονται οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη άγριων μανιταριών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων από μανιτάρια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ετήσιο πρόβλημα. Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2021, αναφέρθηκαν 1.269 περιπτώσεις σε κέντρα δηλητηριάσεων στη Γαλλία. Η πλειονότητα των υπεύθυνων μανιταριών είχε μαζευτεί στη φύση, αλλά ορισμένες περιπτώσεις αφορούσαν και μανιτάρια που είχαν αγοραστεί στο εμπόριο.
Επιπλέον, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκαν 1.300 δηλητηριάσεις, ενώ πέντε άνθρωποι πέθαναν. Τα συμπτώματα ήταν κυρίως πεπτικά με κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και διάρροια. Υπήρχαν 41 σοβαρά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων. Δεκαπέντε μικρά παιδιά δηλητηριάστηκαν και ένα από αυτά χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.
Oι δηλητηριάσεις έχουν διάφορες αιτίες. Κάποιοι μπερδεύουν ένα τοξικό είδος με ένα βρώσιμο ή εμπιστεύονται κάποια εφαρμογή smartphone για αναγνώριση άγριων μανιταριών που παρέχει εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια. Μια εξίσου συνηθισμένη αιτία δηλητηρίασης είναι και από βρώσιμα μανιτάρια που είτε είναι σε κακή κατάσταση είτε δεν έχουν ψηθεί επαρκώς.
Η Γαλλική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES), τα κέντρα δηλητηριάσεων και η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) συνιστούν στους ανθρώπους να μαζεύουν μόνο μανιτάρια που γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς ορισμένοι δηλητηριώδεις μύκητες μοιάζουν πολύ με βρώσιμα είδη. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ταυτοποίηση τυχόν μαζεμένων μανιταριών, δεν πρέπει να καταναλωθούν μέχρι να ελεγχθούν από ειδικό. Προειδοποιούν να αποφεύγεται η επαφή των παιδιών με τα δηλητηριώδη μανιτάρια.
Εάν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία κατανάλωσης ενός «υπόπτου» μανιταριού, θα πρέπει να σημειώνετε την ώρα του τελευταίου γεύματος και την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Είναι καλό, επίσης, να κρατάτε τα εναπομείναντα άγρια μανιτάρια για αναγνώριση.
Οι υγειονομικοί της ANSES συμβουλεύουν τους πολίτες να τραβούν μια φωτογραφία των μαζεμένων μανιταριών πριν την κατανάλωση, για να βοηθήσουν τους ειδικούς του κέντρου ελέγχου δηλητηριάσεων να αποφασίσουν για τη σωστή θεραπεία εάν εμφανιστεί ασθένεια.