ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Δημόσια διαβούλευση για αλλαγές στη νομοθεσία τροφίμων και ζωοτροφών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δημόσια διαβούλευση για αλλαγές στη νομοθεσία τροφίμων και ζωοτροφών

2 λεπτά ανάγνωσης

Στόχος η μείωση του κανονιστικού φόρτου και η ταχύτερη έγκριση καινοτόμων προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ που αφορά την ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών. Σκοπός είναι να μειωθεί ο κανονιστικός φόρτος για τη βιομηχανία, αλλά και ο διοικητικός φόρτος για τις εθνικές αρχές, χωρίς να υποβαθμιστεί το υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος.

- Advertisement -

Οι αλλαγές θα απλοποιήσουν και θα αποσαφηνίσουν τις απαιτήσεις που ισχύουν για φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα, πρόσθετα ζωοτροφών, υγιεινή τροφίμων και επίσημους ελέγχους. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο όραμα της Επιτροπής για μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή γεωργία και βιομηχανία τροφίμων.

Ένα βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης βιολογικών παραγόντων και προϊόντων. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην είσοδο νέων λύσεων στην αγορά, ιδιαίτερα των βιοπαρασιτοκτόνων, δημιουργεί πρόβλημα στους γεωργούς, καθώς παλαιότερα χημικά προϊόντα αποσύρονται σταδιακά χωρίς να υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές.

- Advertisement -

Η πρόταση αγγίζει πολλούς ειδικούς τομείς:

  • Απλοποίηση διαδικασιών έγκρισης και ανανέωσης για φυτοπροστατευτικά και βιοκτόνα προϊόντα
  • Διευκρίνιση ορολογίας και μεταβατικών μέτρων για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων
  • Νέες απαιτήσεις και δυνατότητες ψηφιακής επισήμανσης για πρόσθετα ζωοτροφών
  • Διαδικασίες κοινοποίησης εθνικών μέτρων υγιεινής
  • Προσαρμογή του πλαισίου επιτήρησης και διαχείρισης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE)
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στους επίσημους ελέγχους αποστολών φυτών
  • Απαιτήσεις διαπίστευσης για τα εργαστήρια αναφοράς
  • Σαφείς κανόνες για τα προϊόντα ζύμωσης που παράγονται με γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς
  • Χρήση φυτοφαρμάκων με drones υπό ελεγχόμενες συνθήκες

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά θα μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις, ενώ θα διατηρηθεί ακέραιη η ασφάλεια των τροφίμων. Η περίοδος υποβολής σχολίων είναι ανοιχτή έως τις 14 Οκτωβρίου 2025.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΠΡΟΣΟΧΗ- ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μαγειρικό σκεύος λόγω ουσίας που έχει ταξινομηθεί ως πιθανώς καρκινογόνος (φωτογραφία)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. προχώρησε στην ανάκληση κουτάλας μετά από εργαστηριακό έλεγχο που διαπίστωσε υπέρβαση του ορίου μετανάστευσης πρωτοταγών αμινών.

Νέα μεγάλη απάτη στα ψάρια της Ευρώπης: Η EFSA προειδοποιεί για χημική ουσία που τα κάνει να φαίνονται φρέσκα

Η EFSA προειδοποιεί για την παράνομη χρήση του Cafodos στα ψάρια, που μπορεί να αποκρύψει την αλλοίωση των αλιευμάτων και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Μετά τα κρούσματα σαλμονέλωσης στη Λαμία: Οι “γκρίζες ζώνες” και το παράδοξο της νομοθεσίας για τη Salmonella στο κοτόπουλο – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης εξηγεί τις διαφορές στα μικροβιολογικά κριτήρια για τη Salmonella στο κοτόπουλο και το παράδοξο του Κανονισμού 2073/2005.