Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλακτοπαραγωγοί – Αγρότες: Απειλούνται με εξαφάνιση στην ΕΕ – Ευρωπαϊκές Οργανώσεις απευθύνουν έκκληση για άμεσα μέτρα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλακτοπαραγωγοί - Αγρότες: Απειλούνται με εξαφάνιση στην ΕΕ - Ευρωπαϊκές Οργανώσεις απευθύνουν έκκληση για άμεσα μέτρα
spot_img

Τι λένε οι δύο ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις, European Coordination Via Campesina και European Milk Board σε ανοιχτή επιστολή τους προς την ηγεσία της ΕΕ σχετικά με τις εξαθλιωμένες συνθήκες στον κλάδο τους.

«Χωρίς τους ανθρώπους που παράγουν τα τρόφιμα δεν θα υπάρχουν τρόφιμα και αυτό θα είναι μια καταστροφή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ». Αυτή την προειδοποίηση διατυπώνουν με ανοικτή επιστολή τους προς την ηγεσία της ΕΕ δυο ευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτών, η  ECVC (European Coordination Via Campesina) και η EMB (European Milk Board), που συγκεντρώνουν στις τάξεις τους ενώσεις καλλιεργητών και γαλακτοπαραγωγών από 21 χώρες της ΕΕ.

Οι δύο αγροτικές ενώσεις τονίζουν ότι το σημερινό μοντέλο ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής οδηγεί στον έλεγχο της παραγωγής από όλο και λιγότερες μεγάλες πολυεθνικές και σε δραματική συρρίκνωση του αριθμού των αγροτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με μελέτη, μέχρι το 2040 ο αριθμός καλλιεργητών στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 6,9 εκατ. ή κατά 62%! Στην  επιστολή τους η  ECVC και η EMB τονίζουν τα εξής:

–          Οι τιμές παραγωγού πρέπει να συνδυάζονται με το κόστος παραγωγής. Κανένα γεωργικό προϊόν δεν πρέπει να πωλείται κάτω από το κόστος παραγωγής.

–          Οι αγρότες πρέπει να τοποθετούνται στο επίκεντρο των γεωργικών στρατηγικών και να συμμετέχουν κατάλληλα στη διαμόρφωσή τους.

–          Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος προς ένα κοινωνικά βιώσιμο μοντέλο.

–          Τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ που πρέπει να επιβληθούν.

–          Πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές και να σταματήσει η ενθάρρυνση των φθηνών εξαγωγών, με τον αποκλεισμό τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών

Δεν φταίει μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία για τους κινδύνους που διατρέχει η επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ, λένε στην επιστολή τους οι δυο οργανώσεις, και υπογραμμίζουν ότι τεράστια ευθύνη έχει το σημερινό σύστημα αγροτικής πολιτικής στην ΕΕ. «Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει ένα γεωργικό μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού σε τρόφιμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις. Εάν δεν ληφθούν τέτοια μέτρα, τα άδεια ράφια, οι ελλείψεις τροφίμων και όλες οι σχετικές αρνητικές συνέπειες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας», αναφέρει η επιστολή .

Όπως εξηγούν οι δυο οργανώσεις, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, δηλαδή τα πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, είναι ο βασικός παράγοντας που διώχνει τους αγρότες από τον κλάδο. Και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι  το μέσο εισόδημα για τους γαλακτοπαραγωγούς είναι 4,19 ευρώ την ώρα σε όλη την ΕΕ, ενώ για τους Ολλανδούς παραγωγούς, που τις προηγούμενες μέρες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα είναι 0 ευρώ ανά ώρα, έναντι  5,25 ευρώ για τους συναδέλφους τους στο Λουξεμβούργο και 6,10 ευρώ στη Γερμανία.  Γι΄ αυτό και σε βασικές χώρες γαλακτοπαραγωγής, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ο όγκος του παραγόμενου γάλακτος μειώνεται συνεχώς.

Ο προσανατολισμός της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ υπέρ φθηνών προϊόντων και φθηνών εξαγωγών και η υπερβολική απελευθέρωση του εμπορίου έχουν ευνοήσει τις πολυεθνικές των τροφίμων  και έχουν αποδεκατίσει τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής, καθώς εδώ και τρεις δεκαετίες τα περιθώρια κέρδους των μικρών και μεσαίων παραγωγών συρρικνώνονται σε μη βιώσιμα επίπεδα. Στην πραγματικότητα είναι πια αρνητικό, λένε οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αναφέροντας το παράδειγμα του γάλακτος, όπου το καθαρό οικονομικό περιθώριο στην ΕΕ έχει  υποχωρήσει από 3,79 λεπτά ανά κιλό γάλακτος το 1989 σε -4,96 λεπτά/κιλό το 2019! Όπως λένε και οι οργανώσεις, οι τιμές παραγωγού πρέπει να συνδυαστούν με το κόστος παραγωγής, προκειμένου κανένα αγροτικό προϊόν να μην πωλείται κάτω από αυτό το κόστος.

ECVC και ΕΜΒ ζητούν να σταματήσει η απορρύθμιση της κοινής αγροτικής αγοράς και να επανέλθουν σε αυτήν η ρύθμιση και η ισορροπία. Για τον σκοπό αυτό προτείνουν  να θεσπιστεί ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης κρίσεων, με στοιχεία που να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος παραγωγής και το επαρκές εισόδημα του παραγωγού.  Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση του γάλακτος,  μια διαφορετική λειτουργία για την αρμόδια υποδιεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  CDG Milk και για το παρατηρητήριο αγοράς γάλακτος (Milk Market Observatory).

Αυστηρή κριτική διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων αγροτών και γαλακτοπαραγωγών και στον τρόπο που διαμορφώθηκαν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» ( Farm to Fork ). «Διατυπώθηκαν χωρίς τη συμμετοχή των παραγωγών γεωργικών προϊόντων και χωρίς αυτούς  αυτές οι πολιτικές δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό»,  αναφέρεται στην επιστολή.

Οι δυο ευρωπαϊκές αγροτικές ενώσεις ζητούν να υιοθετήσει η ΕΕ αυστηρές ρήτρες που διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της, και γι’ αυτό πρέπει να θεσπιστούν έλεγχοι και κυρώσεις, ενώ καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να ασκήσει υπεύθυνη διεθνή εμπορική πολιτική. Και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση του ντάμπινγκ, δηλαδή του ανταγωνισμού  πώλησης κάτω του κόστους ιδιαίτερα σε ευαίσθητα για την ανθρώπινη επιβίωση αγαθά όπως το γάλα, που ζημιώνει όχι μόνο τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους και αγρότες, αλλά υποχρεώνει  και τους φτωχούς γαλακτοπαραγωγούς της Δυτικής Αφρικής να διαθέτουν με ζημιά το προϊόν τους στις βιομηχανίες τροφίμων που το μετατρέπουν σε σκόνη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα