ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓνωστή βιομηχανία μπισκότων ζητά συγνώμη για την καταναγκαστική εργασία από αιχμαλώτους των...

Γνωστή βιομηχανία μπισκότων ζητά συγνώμη για την καταναγκαστική εργασία από αιχμαλώτους των Ναζί

3 λεπτά ανάγνωσης

Η εταιρεία χρησιμοποίησε την καταναγκαστική εργασία για να παράγει προϊόντα σίτου για Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου


Η γερμανική αυτοκρατορία μπισκότων Bahlsen ζήτησε συγγνώμη για τα «οδυνηρά» ευρήματα μιας έκθεσης που δείχνει ότι χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό εργατών κρατουμένων κατά τη ναζιστική περίοδο.

- Advertisement -

Η έκθεση ανατέθηκε όταν η κληρονόμος της οικογένειας Verena Bahlsen προκάλεσε οργή το 2019, καθώς εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τα μαρτύρια που υπέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους γυναίκες από την κατεχόμενη από τους Ναζί Ουκρανία, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εργαστούν στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η Bahlsen, της οποίας ο πατέρας είναι ιδιοκτήτης μερικών από τα πιο διάσημα μπισκότα της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Choco Leibniz, είπε ότι η εταιρεία δεν έκανε και κανένα κακό όταν χρησιμοποίησε 200 κρατούμενους από στρατόπεδα εργασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού «τους φέρθηκε καλά». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά της.

- Advertisement -

Η μελέτη δύο ιστορικών που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ανεβάζει τον αριθμό των καταναγκαστικών εργατών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από την κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία και την Ουκρανία , κοντά στους 800. Επίσης ανέφερε ότι η καταναγκαστική εργασία χρησιμοποιήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, από το 1940 έως το 1945.

Σε μια δήλωση, η οικογένεια Bahlsen χαρακτήρισε τα ευρήματα «άβολα και επώδυνα» και εξέφρασε τη λύπη της που η εταιρεία «δεν είχε αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη αλήθεια τόσα χρόνια».

- Advertisement -

Η εταιρεία με έδρα το Ανόβερο, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, χρησιμοποίησε την καταναγκαστική εργασία για να παράγει προϊόντα σίτου για Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Οι πρόγονοί μας… εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα στη ναζιστική περίοδο», είπε η οικογένεια, αποκαλώντας τη συμπεριφορά της εταιρείας «ασυγχώρητη».

Τα σχόλια της Verena Bahlsen το 2019 προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς Γερμανούς πολιτικούς να τα επικρίνουν και ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν μποϊκοτάζ των μπισκότων Bahlsen. Αμέσως ζήτησε συγγνώμη για τις «άστοχες» παρατηρήσεις της, λέγοντας: «Ήταν λάθος να διευρυνθεί αυτή η συζήτηση με απερίσκεπτες απαντήσεις. Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Δεν είχα καμία πρόθεση να υποβαθμίσω τον εθνικοσοσιαλισμό ή τις συνέπειές του». Η Verena Bahlsen αποχώρησε από την εταιρεία τρία χρόνια αργότερα.

Για να κατευνάσει τα πνεύματα η εταιρεία μπισκότων, πλήρωσε οικειοθελώς 1,5 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα (περίπου 750.000 ευρώ) το 2000-2001 σε ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε από γερμανικές εταιρείες για να αποζημιώσει 20 εκατομμύρια εργάτες που χρησιμοποίησαν οι Ναζί σε καταναγκαστική εργασία.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα