Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πορεία της πατάτας στη διατροφή από το 1940: Από τη φρέσκια στη πλήρως επεξεργασμένη

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΗ πορεία της πατάτας στη διατροφή από το 1940: Από τη φρέσκια στη πλήρως επεξεργασμένη
spot_img

Αλλαγές στο διατροφικό σκηνικό από το 1990 – Άνοδος των επεξεργασμένων τροφίμων.

    Πώς η πατάτα αντανακλά σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις της Βρετανίας, διερευνά σε ένα άρθρο με τίτλο «Πατάτες: Πώς οι γεύσεις πατάτας λένε την ιστορία της μεταβαλλόμενης διατροφής της Βρετανίας», η Lauren Orso, δημοσιογράφος δεδομένων στο Nesta. Το άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν την εκπνοή του έτους, χρησιμοποιεί τις στατιστικές οικογενειακών τροφίμων της DEFRA για να εντοπίσει τις αγορές τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη δεκαετία του 1940.

    Το άρθρο σημειώνει ότι οι αγορές φρέσκιας πατάτας έχουν μειωθεί κατακόρυφα από το 1974, πέφτοντας από σχεδόν 1,5 κιλό την εβδομάδα σε περίπου 320 γραμμάρια το 2022. Αυτή η μείωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αυξανόμενη δημοτικότητα των επεξεργασμένων πατατών, η οποία σημείωσε αύξηση 100% από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως το 2022. Σήμερα, οι επεξεργασμένες πατάτες αποτελούν περίπου το 70% των αγορών πατάτας σε σύγκριση με τις νωπές.

    Η πανδημία COVID-19 έφερε μια εκπληκτική ανατροπή στις τάσεις κατανάλωσης πατάτας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της πανδημίας, υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος στις αγορές φρέσκιας πατάτας, πιθανώς λόγω του ότι οι άνθρωποι, ξόδευαν περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας στο σπίτι. Ωστόσο, αυτή η τάση ήταν βραχυπρόθεσμη και το μοτίβο πριν από την πανδημία της μείωσης των αγορών φρέσκιας πατάτας και της αύξησης των αγορών επεξεργασμένης πατάτας επέστρεψε σύντομα.

    Εξωτερικοί παράγοντες όπως η κρίση της στερλίνας του 1976 και μια σοβαρή ξηρασία επηρέασαν σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την κατανάλωση πατάτας. Παρά τη διαφοροποίηση της βρετανικής δίαιτας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την αυξημένη κατανάλωση ζυμαρικών και ρυζιού, η ζήτηση για τηγανητές πατάτες και πατατάκια παρέμεινε ισχυρή. 

   Μια ανησυχητική τάση που σημειώνει η Orso, είναι πως η αγορά επεξεργασμένης πατάτας έχει ξεπεράσει αυτή των λαχανικών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει μια ευρύτερη αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να γίνονται πιο διαδεδομένα από τις πιο υγιεινές επιλογές.

   Το άρθρο προειδοποιεί για την υπεραπλούστευση των ερμηνειών δεδομένων, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στις μεθόδους συλλογής δεδομένων και οι προκαταλήψεις αυτοαναφοράς μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια τέτοιων μελετών. Το άρθρο προτείνει επίσης, ότι η μεταβαλλόμενη αναλογία επεξεργασμένων προς φρέσκων πατατών και η διαρκής δημοτικότητα της πατάτας εν γενεί, αντικατοπτρίζουν ευρύτερες αλλαγές στο περιβάλλον των τροφίμων και στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα