Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ινδία: Γίγαντας πουλερικών πουλά αντιβιοτικά για την προώθηση της ανάπτυξης σε φάρμες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΙνδία: Γίγαντας πουλερικών πουλά αντιβιοτικά για την προώθηση της ανάπτυξης σε φάρμες
spot_img

Κίνδυνος για εξάπλωση τροφιμογενών ασθενειών ανθεκτικών στα φάρμακα.

   Βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ένας κολοσσός ετερογενών δραστηριοτήτων στην Ινδία, χρησιμοποιεί αντιβιοτικά σε πουλερικά, με τρόπους που συμβάλλουν στην εξάπλωση λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα. Σύμφωνα με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism (TBIJ)) που αποκάλυψε το θέμα, η Venky’s πουλά προϊόντα που στοχεύουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των πουλερικών που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Επίσης άλλα κρίσιμης σημασίας αντιβιοτικά πωλούνται για «προληπτική χρήση», μια αμφιλεγόμενη πρακτική που περιλαμβάνει υγιή πτηνά που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της πιθανότητας ασθένειας.

Ο όμιλος Venky’s είναι ένας ινδικός όμιλος που περιλαμβάνει κυρίως εταιρείες που σχετίζονται με τη βιομηχανία πουλερικών, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων τροφίμων, των ζωικών εμβολίων, των φαρμακευτικών προϊόντων και των προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης για ανθρώπους και ζώα.

    Η χρήση αντιβιοτικών σε φάρμες σε όλο τον κόσμο έχει οδηγήσει στην εξάπλωση τροφιμογενών νόσων ανθεκτικών στα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του E. coli και του καμπυλοβακτηρίου, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν μέσω μολυσμένου κρέατος και άλλων προϊόντων διατροφής. Το 2019, μια μελέτη ορόσημο για τον παγκόσμιο αντίκτυπο της μικροβιακής αντοχής (AMR) υπολόγισε ότι η αντίσταση προκάλεσε τουλάχιστον 1,27 εκατομμύρια θανάτους, περισσότερους από το HIV/AIDS ή την ελονοσία και ότι οι ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά λοιμώξεις συνέβαλαν σε 4,95 εκατομμύρια θανάτους.

   Η χρήση αντιβιοτικών για την προώθηση της ανάπτυξης απαγορεύεται στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και η προληπτική χρήση απαγορεύεται στην ΕΕ εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αντιταχθεί και στις δύο πρακτικές επειδή μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά τη θεραπεία λοιμώξεων στον άνθρωπο.

   Το 2018, η TBIJ αποκάλυψε ότι η Venky’s πουλούσε colistin ως παράγοντα ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα αντιβιοτικό «έσχατης λύσης» λόγω της σημασίας του στη θεραπεία σοβαρών ανθρώπινων λοιμώξεων. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν κριτική και οδήγησαν την ινδική κυβέρνηση να απαγορεύσει μια τέτοια χρήση του φαρμάκου. Ακόμη η φαρμακευτική τροφή πουλερικών της Tylomix, η οποία παρατίθεται στον ιστότοπό της, περιέχει το αντιβιοτικό τυλοσίνη, μέρος της κατηγορίας των μακρολιδικών φαρμάκων που ταξινομούνται από τον ΠΟΥ ως «κρίσιμα σημαντικά» για την ανθρώπινη ιατρική. Μια άλλη φαρμακευτική τροφή που διατίθεται στην αγορά από τη Venky’s για την προώθηση της ανάπτυξης είναι το Amo-premix. Αυτό το προϊόν περιέχει αμοξικιλλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται τακτικά για τη θεραπεία ανθρώπων και ταξινομείται από τον ΠΟΥ ως εξαιρετικά σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, η Venky’s διαφημίζει το Solutyl, ένα προϊόν που περιέχει επίσης τυλοσίνη, για «προληπτικές θεραπείες» και συνιστά τη χορήγηση του για τις πρώτες τρεις ημέρες της ζωής του νεοσσού. Ένα προϊόν που ονομάζεται Vendox, που περιέχει το εξαιρετικά σημαντικό αντιβιοτικό νεομυκίνη, διαφημίζεται για να «προλαμβάνει την πρόωρη θνησιμότητα των νεοσσών» ή την προληπτική χρήση.

   Ο Δρ Aravind Reghukumar του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση της Κεράλα (KARSAP), μια κυβερνητική πρωτοβουλία, είπε στο TheBureauInvestigates: «Η μη ελεγχόμενη χρήση ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών στον τομέα των πουλερικών για μη θεραπευτικούς σκοπούς είναι συνταγή καταστροφής και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο το συντομότερο.” Ο Reghukumar είπε ότι υπάρχει παγκόσμια ανάγκη να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αντιμικροβιακής αντοχής και ότι αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω μιας προσέγγισης που αναγνωρίζει τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων, φυτών και ζώων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα