ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗΠΑ και Γαλλία υπέρ της διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της ρύπανσης...

ΗΠΑ και Γαλλία υπέρ της διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, σε κοινή ανακοίνωση με τη Γαλλία, ότι στηρίζουν την έναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια διεθνή συμφωνία για την καταπολέμηση του πλαστικού.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα εξεταστεί κατά την 5η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου στο Ναϊρόμπι.

- Advertisement -

Οι ΗΠΑ συντάσσονται με 12 χώρες και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει τον Σεπτέμβριο να συσταθεί μια επιτροπή διαπραγματεύσεων προκειμένου να συναφθεί μια διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί από τους 8,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών προϊόντων από την αρχή της δεκαετίας του 1950.

“Αναγνωρίζοντας τον διασυνοριακό χαρακτήρα της μόλυνσης από το πλαστικό και τη σημασία να μειωθεί, οι ΗΠΑ και η Γαλλία στηρίζουν την έναρξη διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της 5ης Συνόδου του ΟΗΕ για το Περιβάλλον προκειμένου να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία που θα έχει στόχο να λαμβάνει υπόψη της όλο τον κύκλο ζωής του πλαστικού και να προωθεί μια κυκλική οικονομία”, ανέφερε η ανακοίνωση των δύο χωρών.

- Advertisement -

Η συμφωνία, όπως την επιθυμούν οι χώρες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο στη Γενεύη, κυρίως το Περού και η Ρουάντα, αναμένεται να περιλαμβάνει δεσμευτικές και μη δεσμευτικές προτάσεις, να ζητεί από τις χώρες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν φιλόδοξα εθνικά σχέδια δράσης και να προωθήσουν την ενεργή δέσμευση όλων των πλευρών προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη όλος ο κύκλος ζωής των πλαστικών.

Παρά τις προόδους στην ανακύκλωση και την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης ο όγκος των πλαστικών απορριμμάτων που φτάνει στους ωκεανούς ενδέχεται να τριπλασιαστεί ως το 2040, είχαν επισημάνει τον Σεπτέμβριο οι χώρες που προωθούν τη συμφωνία.

- Advertisement -

ΑΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Επικίνδυνες τουρκικές ντομάτες: Κατακλύζεται η αγορά από φορτία με απαγορευμένα φυτοφάρμακα – Όλα τα στοιχεία

Οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω απαγορευμένων και υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων προκαλούν ανησυχία αλλά τα μολυσμένα φορτία εξακολουθούν να διατίθεται στην αγορά

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας